FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od ponoći jeftiniji benzini, skuplji dizeli

ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Naftne kompanije od ponoći će pojeftiniti benzine za tri, odnosno četiri lipe, dok će dizelska goriva poskupjeti za šest, odnosno devet lipa po litri, što je u skladu s kretanjem cijena koje je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva.

Ministarstvo je danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene naftnih derivata u razdoblju od 9. do 22. srpnja, dok naftne kompanije, uz određene uvjete, mogu imati i više cijene od tih i to za naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima.

U skladu s kretanjem cijena koje je danas objavilo Ministarstvo, kako se doznaje, kretat će se i cijene na Ininim benzinskim postajama, pa će cijene većine derivata na njenim benzinskim biti u skladu s najvišim cijenama koje utvrđuje Ministarstvo, dok nešto veću cijenu i inače imaju dva Inina derivata s dodanim aditivima - eurosuper BS 95 class i eurodizel BS class.

Prema neslužbenim informacijama, od sutra, 9. srpnja, na Ininim će se benzinskim postajama eurosuper BS 95 prodavati po cijeni od 10,08 kuna, što je tri lipe manje od dosadašnjih 10,11 kuna.

Za tri će lipe pojeftinit i Inin eurosuper 95 s dodanim aditivom, eurosuper BS 95 class kojemu je nova cijena 10,13 kuna (do sada 10,16 kuna).

Eurosuper BS 98+ class od ponoći će se prodavati po 10,39 kuna, što je četiri lipe manje od dosadašnjih 10,43 kune.

Maloprodajne cijene eurodizela i plavog dizela od sutra će biti više za šest lipa po litri, a lož ulja za devet lipa.

Tako će i Inin eurodizel BS od ponoći koštati 9,50 kuna (do sada 9,44 kune), a eurodizel BS class 9,58 kuna (do sada 9,52 kune).

Plavi dizel, odnosno eurodizel BS plavi od ponoći će se prodavati po 6,11 kuna (do sada 6,05 kuna), a loživo ulje s oznakom euro po 6,56 kuna (do sada 6,47 kuna).

Ina je danas na svojim internet stranicama objavila da su u proteklom obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu pale za 2,13 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle do 0,21 posto. Istodobno je tečaj dolara u odnosu na kunu ojačao, za 1,51 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

A kotacije na mediteranskom tržištu i tečaj dolara osnovni su elementi za promjenu cijene naftnih derivata sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Pravilniku, Ministarstvo gospodarstva svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne mogu biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su pak cijene na benzinskim postajama na autocestama i na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom, za koje naftne kompanije mogu slobodno utvrđivati visinu premije (osim za plavi dizel), a od početka lipnja ove godine mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa time i imati i više cijene, i za derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima.

No, istodobno uz te derivate s dodanim aditivima moraju imaju istu vrstu derivata i bez aditiva, jer je Pravilnikom utvrđeno da kupcima moraju omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji gdje prodaje pojedini naftni derivat. Ako pak na benzinskoj postaji ne postoji mogućnost kupnje pojedinog naftnog derivata bez dodanih aditiva, tada su naftne kompanije dužne primijeniti maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđeno je izmjenama Pravilnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙