FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ispitivanje zdravstvenog stanja 400 godina starih azijskih platana

DUBROVNIK, 8. srpnja 2013. (Hina) - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa znanstvenicima Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provela je istraživanje i procjenu zdravstvenog stanja i statike dvaju stabala azijskih platana - Platanus orientalist EL u Arboretumu u Trstenom po kojima su te najstarije platane u Hrvatskoj dobre vitalnosti.

Stabla azijske platane potječu iz doba kad je podignut park oko starog ljetnikovca dubrovačke vlastelinske obitelji Gučetić, starog oko 400 godina.

Impozantne platane znanstvena su i kulturna poveznica prošlosti i sadašnjosti te čine prepoznatljiv simbol Trstenoga i nacionalnoga prirodnog naslijeđa.

Danas su to najstarije i najljepše platane u Hrvatskoj te pripadaju najstarijima i najvećim primjercima u Europi.

Kako je priopćio Ured za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije, svrha istraživanja bila je ispitati zdravsteno stanje i statiku stabala. Korištenjem vizualno-kontrolne metode - VTA metode i rezistografa IML Resi F500 obavljen je vizualni pregled stabala, fitopatološko-eftomološka procjena i rezistografiranje svih većih grana.

Vizualnom procjenom utvrđeno je da su stabla vitalna, a na temelju dobivenih rezultata izradit će se elaborat zdravstvenog stanja platana s preporukama njege radi dodatnog poboljšanja njihove vitalnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙