FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati:

ZAGREB - Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca potpisali su danas Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), te se odmah nakon potpisivanja posvađali pred novinarima. Sporazumom je utvrđeno da u radu novog GSV-a sudjeluju šest ministara, četiri sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), te je najavljeno da će prva sjednica biti održana u prvoj polovici srpnja. No, kako će GSV u novom sastavu djelovati i hoće li se moći oko ičega dogovoriti veliko je pitanje jer su se socijalni partneri posvađali odmah nakon potpisivanja sporazuma, tako da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uvrijeđeno napustio dvoranu u Banskim dvorima u kojoj su davali izjave novinarima. Mrsić je otišao iz dvorane nakon izjava predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića koji je optužio Vladu da se ponaša „sektaški“ i svađa sa svima, a posebno je napao predsjednika Vlade Zorana Milanovića, kome ne može oprostiti što ga je jednom prilikom nazvao „sindikalnim glavešinom“. Prije toga su Ribić i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužili Vladu da je glavni krivac što je socijalni dijalog u Hrvatskoj „srozan na najnižu razinu“, te ustvrdili da se novi GSV osniva samo zato što Hrvatska mora imati takvo tijelo, budući da je ušla u EU. Ministar Mrsić ustvrdio je da Vlada nije potpisala sporazum o GSV-u s „figom u džepu“ i najavio novo razdoblje u dijalogu između socijalnih partnera.

RIJEKA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditom u vrijednosti 13 milijuna eura pomaže unapređenju mreže vodoopskrbe i odvodnje na području Rijeke, a ugovor o kreditu danas su u Rijeci potpisali predsjednik EBRD-a Sir Suma Chakrabarti i direktor riječkog Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija (VIK) Andrej Marochini. Potpisivanju ugovora bili su nazočni i ministar financija Slavko Linić i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je s predsjednikom EBRD-a potpisao sporazum o potpori projekta. Kredit će omogućiti dogradnju sustava javne odvodnje otpadnih voda na području Rijeke i Kastva, čime će se omogućiti priključenje oko 700 objekata na javnu kanalizaciju. Radovi će obuhvatiti 25 kilometara kanalizacijskog sustava i prateće radove na 13 kilometara vodovodne mreže. Ugovaranje radova očekuje se do kraja ove godine, trebali bi biti gotovi u roku od godine, a novi dijelovi sustava trebali bi biti u funkciji do svibnja 2015. Ministar Linić istaknuo je kako je važno da EBRD bude prisutan u ostvarivanju projekata željeznice te se nada da će ta banka, uz strane ulagače, sudjelovati i u ulaganjima u riječku luku.

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom lipnja prodano 3.190 novih automobila, što je 154 automobila ili 4,6 posto manje nego u svibnju, pokazuju podaci agencije Promocija Plus. U odnosu na lipanj prošle godine, u ovogodišnjem šestom mjesecu prodano je 175 automobila ili 5,2 posto manje. Prodaja je znatno više pala u prvih šest mjeseci u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i to za 23,8 posto, na 15.384 automobila. Tijekom prvih šest mjeseci najprodavanija automobilska marka u Hrvatskoj bio je Volkswagen sa 2.567 automobila i tržišnim udjelom od 16,7 posto. Slijede Opel s 1.904 automobila i udjelom od 12,4 posto i Peugeot s 1.158 vozila i 7,5 posto tržišta.

ZAGREB - Predsjedniku Uprave Končar - Instituta za elektrotehniku Stjepanu Caru dodijeljena je danas ovogodišnja nagrada Zaklade "Hrvoje Požar" za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike, a na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljene su i istoimene nagrade te stipendije najboljim studentima energetskog usmjerenja. Nagrade je uručio predsjednik glavnog odbora zaklade Hrvoje Požar Goran Granić, koji se tom prilikom osvrnuo na trenutno stanje hrvatskog energetskog tržišta, kazavši da godine zaštite domaćih energetskih tvrtki zbog socijalnog mira od njih nisu učinile bolje, racionalnije, restrukturirane i dobro upravljane tvrtke s visokim investicijskim aktivnostima, već upravo suprotno. Stoga je pozdravio nedavni odabir slovenske tvrtke za opskrbu električnom energijom državnih institucija, koja je, kazao je, slučajno postala kamen temeljac novih odnosa u energetici. Na tvrtkama je sada da se same izbore za poslove kvalitetom svojih usluga i odnosom prema kupcima, što može postići i Hrvatska elektroprivreda ukoliko dobije prostora da izgradi svoju kvalitetu bez lošeg tutorstva, rekao je Granić.

ZAGREB - Varaždinska tvrtka Zagorje Tehnobeton potpisala je s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama ugovor za izgradnju stambeno-poslovne građevine POS-a i pristupne prometnice u Zagrebu, na lokaciji Klara, objavili su danas iz te tvrtke. Ugovor je potpisan u četvrtak, 4. srpnja, a odnosi se na objekt ukupne površine 25.355 četvornih metara, koju čine 332 stana s pripadajućim spremištima i garažno-parkirnim mjestima te 12 poslovnih prostora. Vrijednost radova iznosi 128 milijuna kuna po sistemu "ključ u ruke", a rok završetka izgradnje planiran je za 24 mjeseca po uvođenju u posao, navode iz Zagorje Tehnobetona.

ZAGREB - Svi trgovci koji imaju ili će staviti u maloprodaju cigarete označene markicama s nižom maloprodajnom cijenom, trebaju o novoj, višoj cijeni na prigodan i dostupan način obavijestiti potrošače, izvijestio je danas Državni inspektorat. Nova maloprodajna cijena može biti istaknuta na proizvodu ili prodajnom mjestu, sukladno odredbama Pravilnika o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga, navodi Inspektorat u obavijesti koju je objavio na svojim internet stranicama. Državni inspektorat podsjeća da je izmjenama Zakona o trošarinama, koje je Sabor usvojio 28. lipnja, dodatno uređeno oporezivanje duhanskih prerađevina - cigareta, a kojima je uz ostalo propisano i da se cigarete označene duhanskim markicama Ministarstva financija, s naznačenom maloprodajnom cijenom, mogu nalaziti u prometu na teritoriju Hrvatske najkasnije do 1. studenoga 2013., te se mogu prodavati po maloprodajnim cijenama višim od maloprodajnih cijena naznačenih na duhanskoj markici. Međutim, odredbama Zakona o zaštiti potrošača propisano je da se trgovac mora pridržavati istaknute maloprodajne cijene i uvjeta prodaje, navode iz Državnog inspektorata i ističu da, sukladno zakonskim odredbama, trgovci moraju obavijestiti potrošače o novoj, višoj cijeni cigareta.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi i danas stagniraju, jer nema vijesti iz korporativnog sektora koje bi pobudile interes investitora, dok su, uz mršav promet, cijene dionica banaka pale. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,07 posto, na 1.802 boda, dok je Crobex10 porastao 0,25 posto, na 1.019 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,7 milijuna kuna, otprilike 200 tisuća više nego jučer u isto vrijeme. Najveći promet, oko 800 tisuća kuna, do podneva je ostvaren dionicom Luke Ploče, pri čemu joj je cijena porasla 3,7 posto, na 546 kuna. S prometom od oko 640 tisuća kuna slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, a cijena joj je porasla 1,2 posto, na 151,90 kunu. Dionicama HT-a ostvaren je pak, promet od oko 270 tisuća kuna. Pritom je ta dionica poskupila blagih 0,1 posto, na 175,50 kuna. Više pozornosti nego transakcijskih naloga danas su privukle dionice banaka, jer se očekivala reakcija ulagača na jučerašnju presudu Trgovačkog suda u vezi kredita u švicarskim francima. Kao što se očekivalo, uz nevelik promet, cijene su dionica banaka pale. Uz promet od oko 60 tisuća kuna, dionica Privredne banke Zagreb pojeftinila je 3,9 posto, na 452,30 kuna, dok je cijena dionice Zagrebačke banke, uz promet od oko 10 tisuća kuna, pala oko 2 posto, na 30 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabila prema euru i na dnevnoj i na tjednoj razini, u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila je za 0,27 posto, a odnosu na tečajnu listu od prošlog petka za 0,40 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,481304 kune. Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema drugim važnijim valutama, prema američkom dolaru za 1,81 posto, švicarskom franku za 0,34 posto, a prema britanskoj funti za neznatnih 0,004 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,809819 kuna, franka 6,056265 kuna, a funte 8,703239 kuna. U odnosu na jučer utvrđenu tečajnu listu središnje banke, kuna je oslabila prema dolaru za 1,24 posto te prema franku za 0,06 posto, dok je prema britanskoj funti ojačala za 0,46 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙