FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Predstavnici pirotehničara, koji štrajkaju već devet dana, i poslodavaca iz HUP-ove Udruge za humanitarno razminiranje na današnjem pregovorima u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava približili su se dogovoru po kojem bit trebalo potpisati privremeni koletivni ugovor, s kojim bi se premostilo razdoblje do novog kolektivnog ugovora, te kojim bi se nešto povećale plaće pirotehničarima. Nakon višesatnih pregovora, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je novinarima kako su se sindikati i poslodavci usuglasili da treba potpisati kolektivni ugovor za razminiranje, koji će premostiti vremensko razdoblje do potpisivanje novog kolektivnog ugovora. "U tom kolektivnom ugovoru treba napraviti određene pomake, pogotovo u vezi materijalnih prava radnika u razminiranju", rekao je Mrsić novinarima. Po njegovoj ocjeni, poslodavci su dali ponudu "koja je fer i zadovoljava obje strane". Sindikalci moraju predstaviti tu ponudu svojim članovima te će se pregovarači ponovo naći u 21 sat i donijeti odluku.

ZAGREB - Ne komentiramo sudske presude, ne možemo komentirati prvostupanjske, nepravomoćne presude, najčešći su odgovori iz bankarskih krugova na upit o presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, a iz banaka na koje se presuda odnosi najavljuju kako će uložiti žalbu na presudu. Trgovački sud u Zagrebu presudio je u korist udruge Potrošač koja je na inicijativu Udruge Franak podnijela tužbu protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke. U Hrvatskoj narodnoj banci kažu kako ne komentiraju sudske presude, pa tako neće ni ovu.

ZAGREB - Na svim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom promet je danas srednjeg intenziteta i protočnost je dobra, a jedinstveni informacijski carinski sustav za e-poslovanje, odnosno obradu carinskih postupaka, dostupan je svim korisnicima i funkcionira bez poteškoća, izvijestili su iz Carinske uprave Ministarstva financija. Na ulazu u Republiku Hrvatsku iz Republike Srbije preko graničnog prijelaza Bajakovo protočnost je poboljšana, a čekanje za provedbu formalnosti prijavljivanja robe je smanjeno. Prema informacijama dobivenim od mjerodavnih službi iz Srbije dužina kolona teretnih vozila koja čeka na ulaz u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo kreće se od 3-4 kilometara, navode iz Carinske uprave.

ZAGREB - Nakon što su mediji objavili da glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u imovinskoj kartici nije prijavio da je vlasnik hotela u Sloveniji HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh na svom je Facebook profilu danas napisao da Radman treba podnijeti neopozivu ostavku, dok je njegov oporbeni kolega iz saborskog Odbora za informiranje, HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić, novinarima poručio da to riješe oni koji su ga imenovali. Činjenica je da su kolege iz SDP-a i HNS-a dobro znali koga će izglasati za glavnog ravnatelja HRT-a, oni potpuno snose odgovornost za sve ono što se na HRT-u događa, rekao je Mesić novinarima u Hrvatskom saboru. "HDZ nije ni glasovao za Radmana, točno je, jasno, da se radi o sukobu interesa, i neka sada to riješe oni koji su ga imenovali", poručuje Mesić. U izjavi za taj dnevnik glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc kazala je da je Radman od Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zatražio mišljenje treba li u imovinskoj kartici navesti i imovinu u inozemstvu, ali da odgovor još nije dobio.

OSIJEK - Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan izjavio je danas u Osijeku kako zbog sumnje u korupciju USKOK provodi istragu nad osobama s osječkog Pravnog fakulteta. Po izlasku iz osječkog ureda USKOK-a Cvitan je kazao novinarima kako je "u tijeku kriminalističko istraživanje u vezi s koruptivnim aktivnostima određenih osoba na Pravnom fakultetu osječkoga Sveučilišta". Na upite novinara nije želio reći koliko je osoba obuhvaćeno istragom, niti je li u pitanju protuzakonito posredovanje pri polaganju ispita. Nije odgovorio ni na upit je li USKOK izdao nalog za zadržavanje osoba koje su obuhvaćene istragom, jer kako je rekao, o tome ne može govoriti. Nije želio potvrditi je li USKOK danas provodio istragu i na osječkoj gradskoj tržnici s obzirom da su neki mediji objavili su da je istragom navodno obuhvaćen bivši direktor tržnice Željko Krivić.

ZAGREB - Prijedlogom zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture Vlada želi razvlastiti lokalnu samoupravu u odlučivanju o poduzetničkim zonama, ocijenili su danas u Saboru zastupnici HDZ-a, na što su vladajući odgovarali kako je riječ o uvođenju reda, nakon "različitih kombinacija i zlouporaba". Ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Gordan Maras uvodno je istaknuo kako će se predloženim zakonom utvrditi kriteriji za dodjelu potpora te da država više neće davati zemljište ni novac za besperspektivne zone, dok će oni koji imaju projekte dobiti svu moguću potporu. Naveo je da je u Hrvatskoj izgrađeno 346 poduzetničkih zona, ali da su 123 zone neaktivne, iako je u njih uložen velik novac. Đuro Popijač (HDZ) uvjeren je, međutim, da Vlada želi centralizirano manipulirati iz jednog mjesta razvojnim mogućnostima jedinica lokalne samouprave, staviti zone pod svoju kontrolu i onemogućiti lokalne vlasti da samostalno usmjeravaju gospodarski razvoj svojih sredina. Branko Hrg (HSS) Vladu je pozvao da prestane govoriti o nenamjenskom trošenju novca za poduzetničke zone.

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik Branko Kutija usprotivio se danas ideji osnivanja pet područnih jedinica poljoprivrednih inspekcija, ocijenivši da one "nemaju svrhe, osim uhljebljivanja podobnih kadrova". Kutija je, u raspravi o prijedlogu zakona o inspekcijama u poljoprivredi, kazao kako ga osnivanje područnih jedinica inspekcijske službe u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku i Rijeci asocira na prijeratne zajednice općina. Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol odgovorila je da je sustav s područnim uredima uspostavljen još 2005. Objasnila je da će predloženi zakon na jednom mjestu objediniti nadležnosti poljoprivredne, stočarske, vinogradarske i inspekcije za kakvoću hrane, koje su sada propisane kroz 17 različitih zakona.

ZAGREB - Sabor će sutra razmotriti konačni prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim medijima, koji pred zastupnike dolazi s negativnim mišljenjem Odbora za medije. Predloženim zakonom neprofitnim elektroničkim medijima omogućuje se pristup Fondu za pluralizam elektroničkih medija kojim upravljaju Agencija i Vijeće za elektroničke medije. Kao neprofitni pružatelji medijskih usluga navedene su ustanove, vijeća i udruge nacionalnih manjina, obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, vjerske zajednice, studentske, školske i udruge građana te druge nevladine udruge s pravnom osobnošću, kao i neprofitne zadruge posvećene zadovoljavanju informativnih, obrazovnih, znanstvenih, stručnih, umjetničkih, kulturnih, vjerskih i drugih potreba javnosti. Neprofitnim medijima bit će namijenjeno tri posto od ukupnih sredstava Fonda, što ove godine iznosi oko milijun kuna. Primjedbe na predloženi zakon Saboru su poslale Inicijativa neovisnih internetskih medija, Nacionalna udruga televizija (NUT) te Hrvatska udruga radija i novina (HURIN), tražeći jasno definiranje javnog interesa u kulturi.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština danas je na sjednici jednoglasno prihvatila inicijativu gradonačelnika Milana Bandića za nabavu školskih udžbenika koji će biti besplatni za sve učenike osnovnih škola u Zagrebu za školsku godinu 2013./2014. Sredstva za nabavu udžbenika osigurat će se izmjenom proračuna Grada Zagreba na sljedećoj sjednici Gradske skupštine. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić rekao je da je riječ o ostvarenju predizbornog obećanja Milana Bandića za razdoblje od četiri godine, ako to "Vlada ne preuzme na sebe". Rekao je kako osiguranje besplatnih udžbenika neće usporiti ulaganja u školstvo. Zastupnik HSS-a Nenad Matić rekao je da se slaže da su besplatni udžbenici osigurani za svu djecu, odnosno da nema dohodovnog cenzusa. "Ne treba dohodovni cenzus jer oni koji više privređuju više i pune proračun", istaknuo je Matić. Margareta Mađerić (HDZ) rekla je u ime Kluba kako podržavaju ovakvu odluku iako je trebala biti bolje i kvalitetnije pripremljena.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je danas 63. Samostalni bataljun Zbora narodne garde (ZNG) iz Požege, istaknute pojedince tog bataljuna kao i branitelje iz Krapinsko-zagorske županije, istaknuvši kako zajednička dodjela odličja pripadnicima ZNG-a i MUP-a RH na slikovit način opisuje zajedništvo koje je krasilo hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. "To jedinstvo jedan je od temelja na kojem je nastala slobodna i danas europska Republika Hrvatska", rekao je Josipović. Predsjednik Josipović zavezao je plamenac na koplje zastave Republike Hrvatske te uručio visoko državno odličje Red Nikole Šubića Zrinskog 63. Samostalnom bataljunu ZNG-a iz Požege. Redom hrvatskog trolista predsjednik Josipović odlikovao je Juru Baketarića, Zlatka Boškovića, Ivana Podgajskog te Damira Stubičara. Redom hrvatskog pletera odlikovani su Gordana Kamenečki-Puclin, Ivan Mikša i Stjepan Pavliša.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović donio je odluku o produljenju roka za dostavu liječničkih potvrda o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za upis u pojedina zanimanja do subote, 6. srpnja u 12 sati, izvijestilo je danas Ministarstvo. Praćenjem stanja u sustavu utvrđeno je više od 1500 kandidata koji se trenutačno nalaze u sklopu upisne kvote i koji su svojim dosadašnjim uspjehom u osnovnoškolskom obrazovanju zadovoljili sve preduvjete, osim što im zbog propusta dionika sustava nije evidentirano da su dostavili liječničku potvrdu o nepostojanju kontraindikacija za upis u željena zanimanja. Kako je riječ o velikom broju učenika i učenica koji se, ne svojom krivnjom, ne bi upisali u ljetnome upisnom roku, što bi ih dovelo u nepovoljan položaj u odnosu na druge kandidate, ministar je rok za dostavu liječničke potvrde o nepostojanju kontraindikacija za odabrano zanimanje produljio do subote u 12 sati, ističe se u priopćenju MZOS-a.

ZAGREB - Izložba "Europski Krleža" na kojoj su predstavljena Krležina značajna djela iz njegove rukopisne ostavštine pohranjene u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), otvorena je danas u NSK. Izložba je dio Festivala Miroslav Krleža koji obilježavajući 120. obljetnicu Krležina rođenja nastoji uspostaviti plodan dijalog s autorom te donijeti nova čitanja njegovih uvijek aktualnih tekstova, rečeno je na otvorenju. Glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko istaknula je da u raznolikosti rukopisne građe Miroslava Krleže, osobito u Zbirci rukopisa i starih knjiga, još nalazimo prostora za daljnja istraživanja. U Katalogu Krležine ostavštine u skupini C su osobni dokumenti Krleže i njegove supruge Bele. Voditeljica inozemne zbirke Croatice Željka Lovrenčić istaknula je da Krležina ostavština ima više od 1400 bibliografskih jedinica, naglasivši pritom prijevode Krležinih djela na strane jezike, a osobito na mađarski, njemački, poljski i češki.

ZAGREB - Sedmero stranih državljana spašeno je danas na moru - jedan se zbog ozljede glave onesvijestio i pao u more, a šestero se nije moglo vratiti na obalu zbog jake bure. Prilikom glisiranja skuterom u Loparu na otoku Rabu danas je 27-godišnji mladić iz Austrije ozlijedio glavu, no spašen je i prevezen helikoptrom do Rijeke na Hitnu pomoć na Sušaku. Djelatnici Pomorske policije Kapetanije Senj spasili danas šestero stranih državljana koje je nosila jaka bura i nisu se mogli vratiti na obalu. Petero su bili na dva plovila, a jedan je na luftmadracu otplovio prema otočiću Zečevu, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstva pomorstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙