FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

BRIJUNI/PULA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović priredio je sinoć u Bijeloj vili na Brijunima tradicionalni prijem za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj. Tom prigodom Josipović je istaknuo kako će Hrvatska uskoro postati granica Europske unije. „ Sa svim susjedima koji ostaju izvan Europske unije želimo imati dobre odnose i pružit ćemo im maksimalnu potporu u njihovim nastojanjima za ulazak u uniju, kakvu smo i mi imali“, naglasio je predsjednik Josipović. Ustvrdio je on i kako nam se od 1.srpnja otvara tržište od 500 milijuna ljudi te da to tržište Hrvatska mora iskoristiti. Obraćajući se veleposlanicima kazao je i kako njihovim zemljama nije bilo uvijek lako poslovati u Hrvatskoj, „ali naša se Vlada trudi da svima omogući investiranje“. Na prijemu se predsjedniku dr. Ivi Josipoviću zahvalio veleposlanik Malte u Republici Hrvatskoj Raymond Mercieca.

SISAK - Riječni kruzer Victor Hugo, sinoć je s osamdesetk stranih turista uplovio u sisačku luku na Kupi, a to je drugi puta da taj turistički brod dolazi do naše najzapadnije riječne luke, što je, s obzirom na nizak vodostaj Kupe i usko korito rijeke, pravi nautički pothvat. Turisti iz Francuske, Kanade, Belgije i još nekih zemalja, odmah su po dolasku krenuli u obilazak povijesno turističkih lokaliteta u Sisku. Brod se noćas zadržao u Sisku, a danas kreće natrag. Kruzer Victor Hugo, najvećega europskog brodara Cruise Europe iz Pariza, nalazi se na dvotjednom krstarenju Dunavom i Savom. Budući da je dužina broda 82 metra, na Kupi se ne može okrenuti, pa će na povratku do ušća Save četiri kilometra voziti natrag.

OSIJEK/BATINA - Visoki vodostaj Dunava kod Batine je u laganom opadaju, a Drave kod Osijeka stagnira, no unatoč što je na područjima ugroženim od poplave stanje pod kontrolom sve mjere i aktivnosti na terenu i dalje se provode.

ZAGREB - Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović izjavio je u Dnevniku Nove-tv kako nastojanje da se Ustavom ograniči definicija braka smatra da to ne spada u Ustav jer Ustav treba regulirati druga pitanja. "Ja mislim da je potpuno legitimno pravo na različita shvaćanja, svoja shvaćanja imam, a ona su zasnovana na ljudskim pravima tako i pravima istospolnih zajednica", rekao je Šimunović dodavši kako misli da to ne spada u Ustav jer Ustav treba regulirati druga pitanja.

ZAGREB - Pod sloganom "Ovo je zemlja za sve nas!" u Zagrebu je održana 12. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji - Zagreb Pride 2013., na kojoj se okupilo desetak tisuća ljudi, a po policijskim navodima sve je prošlo bez incidenata. Nakon kretanja s Trga žrtava fašizma povorka Zagreb Pridea je uz stalno bubnjanje, mahanje zastavama duginih boja i šarenim balonima te transparentima na kojima je, uz ostalo, pisalo "Danas peder, sutra suprug", "Svaka lezba svome jatu leti", "Povorka ponosa", "Nisam časna ali klečim", "Ustav nije štivo za liječenje frustracija", "Ljubav je zauvijek" i slično, u pratnji policije prošla užim gradskim središtem i došla u park Zrinjevac na kojem je održan završni program skupa. Tijekom prolaska gradom nije bilo incidenata, a pojedini građani pozdravljali su ih mahanjem dok je većina povorku snimala fotoaparatima ili mobitelima.

SPLIT- Dodjelom "Udica" u Ljetnom kinu Bačvice završen 6. Festival mediteranskog filma Split, a u kategoriji dugometražnog filma odlukom žirija u sastavu Maja Miloš, Željka Sukova i Elma Tataragić slavio je turski film "Čistilište", a njegova redateljica Yesim Ustaouglu osobno je iz Istanbula došla preuzeti nagradu.

ZAGREB - Na sjednici Vijeća ministara EU u Luxemburgu dogovoren je kompromis oko kulturalnog izuzeća audiovizualnih djelatnosti, uključujući filma, televizije i online usluga iz trgovačkih pregovora između EU i SAD-a, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Nakon 13 sati usklađivanja ministri trgovine 27 zemalja Europske unije postigli su kompromisno rješenje koje poštuje zahtjev europske kulturne i filmske zajednice i civilnog društva za kulturalnim izuzećem audiovizualnih djelatnosti, navodi HAVC i dodaje kako to u konačnici znači isključenje filmske, televizijske i online djelatnosti iz trgovinskih pregovora između EU i SAD-a koji bi trebali početi ovoga ljeta. Ističe kako je odluka u skladu s nedavnom savjetodavnom odlukom Europskog parlamenta, koji se dvotrećinskom većinom očitovao o izuzeću audiovizualne djelatnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙