FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Hrvatska vlada osnovala je Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske i imenovala njegove članove koji će pomagati u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Lijepe naše. Savjet čine najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta, ali i predstavnici najznačajnijih institucija u domovini. Svi će oni pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan njenih granica, priopćeno je danas iz Vlade. Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan RH, osobe uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unaprijeđenju odnosa s hrvatskom domovinom.

ZAGREB - Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od 2013. do 2017., definira obuhvat i stanje državne imovine, te navodi kriterije i smjer za upravljanje tom "uspavanom" imovinom, rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica u nastavku sjednice Hrvatskog sabora. Strategija je važno ekonomsko, pravno i političko pitanje za Hrvatsku", naglasio je Mimica, predstavljajući saborskim zastupnicima Strategiju upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, dodavši kako bi nam bilo bolje da smo je imali još 90-tih godina. Strategija daje smjer i naputak kako da se dovrši izrada registra državne imovine, a istaknuta su dva važna opredjeljenja – nema prodaje i privatizacije prirodnih resursa te dionica i udjela u strateškim tvrtkama, istaknuo je Mimica. Laburist Branko Vukšić ustvrdio je, u saborskoj raspravi, kako je ta Strategija "samo zbrčkani tekst" u kojem se ne nudi ni jedno rješenje, te će poslužiti rasprodaji svega što vrijedi, a još nije rasprodano. Odgovorila mu je SDP-ova Tonka Ivčević rekavši kako Strategija ne bježi od stvaranja registra imovine te daje smjernice kako raspolagati imovinom. Branko Bačić (HDZ) zamjerio je što primjerice Jadrolinija nije uvrštena među strateška trgovačka društva dok HŽ putnički prijevoz jest, te se zapitao u čemu je razlika.

ZAGREB - Saborska oporba obrušila se danas na izvješće o radu Hrvatske agencije za malo poduzetništvo i investicije (HAMAG Invest), ali i na način na koji je predsjednik Uprave te agencije Darko Liović komunicirao sa zastupnicima. Liović je, naime, odbio primjedbe oporbe da izvješću nedostaju podatci o jamstvima koja je lani izdao HAMAG Invest, uputivši zastupnike da podatke potraže na internetu. Kazao je i da "nije tako jednostavno" jamstva pobrojati u izvješću, jer se u nekim slučajevima radi o poslovnim i bankarskim tajnama. "Ovo je izvješće za 2012., a ne za 2013., i tu nema nikakve poslovne tajne. Vaša je dužnost da nas izvijestite o izdanim jamstvima, a ne da nas upućujete na internet", uzvratio mu je Goran Marić (HDZ). Neukusnim je ocijenio to što izvješće počinje intervjuom koji je predsjednik Uprave HAMAG-a dao jednim novinama i što se u izvješću citira izjava koju je jednoj radijskoj postaji dao resorni ministar. Još je oštriji bio laburist Branko Vukšić, koji je Lioviću poručio da se mora "naučiti reda". "Ovo izvješće zaslužuje svaki prijezir. Nećete nas slati, kao po šibice, da podatke tražimo na internetu. Ne možete nas izjednačavati s ulicom", rekao je Vukšić.

ZADAR - Marko Vučetić, HNS-ov kandidat za načelnika općine Vir na lokalnim izborima, te ostali kandidati s liste "Vir bez podjela" (HNS, HSP i HSU), na današnjoj su konferenciji za novinare u Zadru izvijestili javnost da su Županijskom izbornom povjerenstvu uputili prigovor zbog nepravilnosti tijekom vođenja izborne kampanje na Viru, ali i prilikom prebrojavanja glasova. "Koalicija Vir bez podjela podržat će HDZ-ove vijećnike za predsjednika i zamjenika vijeća", kazao je Marko Vučetić dodajući kako je izborna kampanja bila mahnitanje aktualnog načelnika Kristijana Kapovića čije su slike bile na općinskoj imovini i vozilima. Promatrač u 2. krugu, Josip Grabovac optužio je predsjednicu biračkog odbora Dubravku Radonić za kršenje izbornog zakona, rekavši da se za vrijeme prebrojavanja stalno pojavljivao listić viška.

DUBROVNIK - U povodu 10. obljetnice pohoda Ivana Pavla II. Dubrovniku danas mu je u Gruškoj luci, gdje je na misi blaženom proglasio utemeljiteljicu Družbe kćeri milosrđa blaženu Mariju Propetog Isusa Petković, otkriven spomenik. Autori spomenika su kiparica Marija Ujević i arhitekt Branko Silađin. Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je tom prigodom kako se dugo tražilo najbolje mjesto za spomenik, a to je upravo u Gružu, gdje je na današnji dan, sada blaženi papa, prije deset godina služio misu. Spomenik je blagoslovio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je rekao da je to za sve više od spomenika kraj kojega se neće prolaziti tek tako, nego će nam pogled na nj dati poticaj za kvalitetniji život.

RIJEKA - Drugi kvarnerski Festival mora i pomorske tradicije – Fiumare otvoren je danas u središtu Rijeke uz počasni defile Gradske straže Bakra i Bokeljske mornarice. Festival Fiumare, koji će se održavati do 12. lipnja, oživljava pomorsku baštinu kvarnerskoga kraja. Središnja zbivanja su uz riječki Mrtvi kanal te uz HNK Ivana pl. Zajca, a mnogi se događaji održavaju na još nekoliko mjesta. Tijekom festivala dočarat će se ozračje vremena u kojem je područje uz Mrtvi kanal bilo mjesto svagdanjega intenzivnoga trgovačkog prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙