FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Tajne USKOK-ove snimke kojima se navodno dokazuje primanje mita u prvoj nogometnoj ligi trebale bi biti prvi dokaz na suđenju bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću, koje danas počinje na zagrebačkom Županijskom sudu. Snimke, među ostalim, po tvrdnjama USKOK-a dokazuju da je optuženi nogometni dužnosnik krajem 2011. primio 30 tisuća eura za "pošteno suđenje" od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša, koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja.

ZAGREB - Zagrebačka Kuća za umjetnost i ljude Lauba sinoć je, obilježavajući svoju drugu obljetnicu, prvi put javnosti predstavila slikarski opus poznatog slovenskoga redatelja Tomaža Pandura. Pod nazivom "Dječaci" izloženo je tridesetak Pandurovih slika velikog formata, za koje je autor na otvorenju istaknuo da otkrivaju dio njegove osobnosti, dosad sakriven od očiju publike, fascinaciju manirizmom, istraživanjem nesvjesnog, neizrečenog i nepoznatog. Izložbu, otvorenu do 1. rujna, prati tematski vezana video-instalacija Dorijana Kolundžije, ispunjena pokretnim slikama iz predstave "Medeja" nastale u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Pandur.Theatersom i premijerno izvedenom prošle godine u Dubrovniku.

ZAGREB - Knjiga vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića "Moje druge konklave u ožujku 2013." s njegovim osobnim bilješkama vezanim uz izbor pape Franje, predstavljena je sinoć u Muzeju Mimara u Zagrebu. Kardinal Vinko Puljić je podsjetio kako je od 160 kardinala pravo biranja pape imalo 115, jer su drugi bili stariji od 80 godina. "Među nama se nisu osjećali nikakve podjele", rekao je dodavši kako je tijekom konklava u središtu molitve bio Krist i jedinstvo Crkve. Puljić je ocijenio kako je papa Franjo više izmoljen nego izabran. Apostolski nuncij mons. Alessandro D'Errico istaknuo je kako pred Crkvom u Hrvatskoj osjeća dužnost svjedočiti o daru kojeg je Bog u osobi kardinala Puljića dao hrvatskom narodu. Novinar Večernjega lista Darko Pavičić je ocijenio kako je kardinalova knjiga svojevrsni svjetski raritet, jer autor poput insajdera iznutra piše o svom doživljaju na konklavama prigodom izbora novoga pape Franje.

ZAGREB - Knjiga povjesničara umjetnosti Milana Pelca "Theatrum humanum", predstavljena sinoć u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, posredstvom ilustriranih letaka i grafika iz 17. stoljeća iz Valvasorove grafičke zbirke Nadbiskupije zagrebačke, približava čitatelju vrijeme baroka, ali ne posredstvom djela vrhunske kulture, već za to vrijeme uobičajenoga načina masovne komunikacije. U podnaslovu knjige, koju je objavila zagrebačka Naklada Ljevak, stoji da su to "llustrirani letci i grafika 17. stoljeća kao zrcalo vremena/ Primjeri iz Valvasorove grafičke zbirke Nadbiskupije zagrebačke". O kakvim se to listovima radi objasnio je autor na primjeru 47. lista objavljenoga u knjizi pod naslovom "Nadgrobna ploča pokojnog kredita" koja govori o zaduživanju, jednoj od najvećih privatnih i društvenih nedaća toga doba. Ipak, našalio se Pelc, izgleda da to nije bila samo onodobna nedaća već da je to antropološka konstanta, ako ju promatramo kroz najavu ministra financija Slavka Linića da će se smanjiti iznos minusa na tekućim računima. Knjiga je plod cijeloga desetljeća Pelcova istraživanja, posvjedočila je Mirna Abaffy iz Hrvatskoga državnog arhiva (HDA) koja je predstavila i Valvasorovu grafička zbirku koja je u sastavu Bibliothecae Metropolitanae i obuhvaća više od 7300 grafičkih listova i crteža, a čuva se u HDA.

DUBROVNIK - U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik sinoć je otvorena izložba renomiranog dubrovačkog slikara Josipa Trostmanna povodom 50. obljetnice njegova stvaranja. Izloženo je oko osamdeset radova pretežno u tehnici ulja na platnu, a odabir radova koji pripadaju raznim slikarskim fazama, napravio je Teo Trostmann ujedno urednik knjige-kataloga koja je promovirana na izložbi. Josip Trostmann (Dubrovnik, 9. lipnja 1938.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963. godine u klasi profesora Đure Tiljka i Ive Režeka. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a nedavno mu je dodijeljena nagrada HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća za 2012. - za područje likovne umjetnosti i to za sinteznu izložbu "Intimna i intuitivna biografija jednog dubrovačkog slikara" koja je održana 2012. u sklopu 63. Dubrovačkih ljetnih igara.

VARAŽDIN - Performansom Ljiljane Mihaljević pod nazivom "Gozba" sinoć su u Varaždinu započeli 12. Dani performansa, manifestacije koja ima sve veći značaj i privlači sve veći broj posjetitelja. Čast da izvede prvi performans 12. Dana pripao je akademskoj slikarici i multimedijalnoj umjetnici Ljiljani Mihaljević. Ona se sinoć u varaždinskoj sinagogi, inače mjestu izvedbe najvećeg broja umjetničkih instalacija, predstavila performansom "Gozba", a riječ je o instalaciji svečanog, gozbenog stola impresivnih dimenzija. U performansu je sudjelovala i publika koja je imala mogućnost da se vlastitom snalažljivošću domogne delicija postavljenih na dvometarski visokom stolu. Mihaljević je tim performansom ušla u finale nagrade Josip Račić 2010. godine.

KARLOVAC - Pod jednostavnim nazivom "Felix u gostima" sinoć je u galeriji ZILIK Doma za djecu "Vladimir Nazor" u Karlovcu otvorena samostalna izložba karikatura popularnog zagrebačkog karikaturista Srećka Puntarića Felixa. Izloženi radovi presjek su domaće društveno-političke stvarnosti u posljednjih 15-ak godina i bave se raznim kategorijama u društvu, od poslovnog svijeta, sindikalnih junaka do političkog i stranačkog svijeta, a u Glasu Koncila bavim se i duhovnom tematikom na svoj način. Karikature su s tekstom zato što često predstavljaju određeni dnevni komentar, iako smo mi karikaturisti na međunarodnim festivalima karikature uglavnom izlagali karikature bez teksta, nastojeći da općom prepoznatljivošću ljudi razumiju simboliku i ono što smo htjeli reći, kazao je Srećko Puntarić Felix.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙