FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da bi sljedeći tjedan trebalo biti provedno izdanje državnih obveznica na domaćem tržištu, a zbog tri milijarde kuna plaćenih obveza za zdravstvo najavio je kako bi u zadnjem tromjesečju moglo doći do tehničkog rebalansa proračuna. Gostujući u emisiji "A sada Vlada" na Hrvatskom radiju, Linić je kazao kako su prihodi proračuna u prvih šest mjeseci par postotaka ispod plana. No, pritom napominje kako je to bez dobiti trgovačkih društava, kako nisu prodane dionice Janafa koje ima HANDA, što je gotovo milijardu kuna prihoda koje bi ostvarili u drugoj polovici godine. Tu je i problem plaćanja 3 milijarde kuna dugova zdravstva, kao i milijardu kuna više isplaćenih subvencija poljoprivrednicima jer su im u šest mjeseci isplaćene sve subvencije. "Tako da je deficit za prvih šest mjeseci vrlo visok, već je prekoračio i cjelogodišnji, ali do kraja godine će se to 'ispeglati', ali očito ćemo 3 milijarde kuna plaćenih obveza prema zdravstvu morati rebalansirati". kazao je. To je tehnički rebalans da se registrira plaćanje obveza za zdravstvo, tumači Linić koji rebalans najavljuje za zadnji kvartal kada bi išao i prijedlog proračuna za iduću godinu. Idući tjedan trebala bi biti provedena transakcija izdanja državne obveznice na domaćem tržištu, a Linić procjenjuje da bi kamatna stopa mogla biti oko ili malo iznad 5 posto. Na upit o monetizaciji hrvatskih autocesta, poručio je kako je uvjet za to ponuda od najmanje 3 milijarde eura. "O dužini koncesije se može raspravljati, to je stvar kalkulacije i pregovora, a limit od 3 milijarde ostaje. Ako to nitko ne ponudi, nema monetizacije, snalazit ćemo se sami, povećati javni dug", kazao je Linić.

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravlja danas o prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je uvjeren da će zakon biti potreban samo za idućih nekoliko godina, dok se izmjenama drugih zakona ne osigura efikasnije i brže donošenje dokumenata potrebnih za investiranje. "Volio bih živjeti u zemlji u kojoj ovaj zakon nije potreban, u kojoj bismo imali jasna pravila i gdje bi službenici na bilo kojoj razini bili efikasniji", rekao je Vrdoljak. Upozoriio je da je nekim jedinicama lokalne samouprave za donošenje prostornih planova potrebno 11 mjeseci, a nekima čak šest godina, što je, ističe, pogubno za investicijsku klimu. Odbacio je tumačenja da će zakon omogućiti rasprodaju javnih dobara. "Uvjeti izvlaštenja se ne mijenjaju, sva izvlaštenja idu po postojećem zakonu. Ni jedan projekt neće se moći ostvariti ako nije predviđen prostornom dokumentacijom, samo se ubrzava procedura za izdavanje dozvola", rekao je Vrdoljak.

ZAGREB - Glavna skupština Jadranskog naftovoda (Janaf) krajem kolovoza bi trebala donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala Janafa za više od 70,5 milijuna kuna i to iz dijela neto dobiti ostvarene u prošloj godini, dok bi 20,5 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti isplatilo za dividendu koja bi iznosila 20,36 kuna po dionici. Janaf je 2012. godinu, prema podacima iz danas objavljenog poziva za skupštinu, završio s neto dobiti u iznosu od 95,8 milijuna kuna. Glavnoj skupštini, koja je zakazana za 30. kolovoza, predlaže se da se 20,5 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti isplati kao dividenda u iznosu od 20,36 kuna po dionici, a da se više od 70,5 milijuna kuna, unese u temeljni kapital. Taj se prijedlog objašnjava činjenicom da se Janaf već nekoliko godina nalazi u intenzivnom investicijskom ciklusu. Planom za ovu godinu predviđena su investicijska ulaganja u iznosu od 440,6 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) ponovno se danas izjasnila protiv privatizacije Croatia Osiguranja (CO), ustvrdivši da bi prodaja toga uspješnog osiguravatelja bila protivna interesima države i radnika. CO nije nikakav gubitaš već kuća koja trenutno ima više od 600 milijuna kuna zadržane dobiti i drži 34 posto tržišta osiguranja u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik HURS-ovog Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Miroslav Hrašćanec na konferenciji za novinare. Ako CO bude prodan za milijardu kuna, kako se neslužbeno nagađa, novi vlasnik može povući 600 milijuna kuna zadržane dobiti i time vratiti većinu uloženog kapitala, upozorio je. Osim toga, CO je nedavno predao ponudu za kupnju 25 posto slovenske Pozavarovalnica Sava, za što treba izdvojiti više od 200 milijuna kuna, što znači da ne stoji argument kako je prodaja CO-a nužna zbog dokapitalizacije, kaže Hrašćanec. Prodaja CO-a stoga nije isplativa za državu, jer ona može povlačenjem zadržane dobiti, uz dobit od poslovanja u idućih nekoliko godina realizirati planirani iznos od milijardu kuna i bez privatizacije.

ZAGREB - Broj oglasa na portalu MojPosao.net porastao je unatoč krizi te je od početka godine na tom portalu objavljeno više od 8.000 oglasa, što je povećanje od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su voditelji portala. Najtraženija zanimanja su konobar, prodavač, programer, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, komercijalist, knjigovođa, terenski komercijalist i administrator. S obzirom na vrstu zaposlenja, više od polovice oglasa (52 posto) bilo je za stalno zaposlenje što je manje nego u prvoj polovici 2012. kad ih je bilo 55 posto. Rad na određeno vrijeme nudio se u 51 posto oglasa, dok je 8 posto bilo za honorarni rad, a 4 posto odnosilo se na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanje više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

ZAGREB - U društvu Končar - Generatori i motori potpisan je zadnji certifikat o preuzimanju opreme i radova na Hidroelektrani Pahkakoski, čime je završio ciklus obnove elektrana na rijeci Iijoki u središnjem dijelu Finske za kupca Pohjolan Voima Oy, objavili su danas iz Končara. Tvrtka Končar - Generatori i motori je od četiri elektrane na kojima su od 2006. do 2013. godine revitalizirani generatori dobila ugovore za njih tri, i to za elektrane Haapakoski, Maalismaa i Pahkakoski. Ukupno je isporučeno šest novih statora, odnosno po dva za svaku elektranu, za generatore snage 24 megavoltampera (MVA). Iz Končara dodaju i da je tvrtka Končar - Distributivni i specijalni transformatori za istog kupca i iste elektrane isporučila četiri blok transformatora snage 50 MVA.

ZAGREB - Tvornica željezničkih vozila Gredelj u suradnji s američkim National Railway Equipment Company (NREC) otpremila je danas tri obnovljene i rekonstruirane dizelske lokomotive koje će preko riječke luke biti odvezene u Maroko, priopćeno je iz Gredelja. Ugovorom je utvrđena isporuka ukupno 20 lokomotiva za Državne željeznice Maroka. Od toga su isporučene po četiri u veljači i ožujku, a u travnju i svibnju po dvije, dok preostalih pet treba biti isporučeno do kraja srpnja. U Gredelju napominju da je NREC poslao zahtjev za isporukom još deset novih lokomotiva, tako da su Gredelj i NREC preuzeli obavezu isporuke ukupno 30 lokomotiva za Maroko u ovoj godini.

ZAGREB - Ukupni promet Zagrebačke burze u lipnju je porastao za više od 27 posto u odnosu na svibanj, no taj je rast prvenstveno posljedica većeg blok prometa dionicama i dužničkim vrijednosnim papirima, dok je redovni promet dionicama smanjen za 12 posto, a pad su zabilježili i gotovo svi dionički indeksi. Ukupni lipanjski promet iznosi 394 milijuna kuna i veći je za oko 85 milijuna kuna ili 27,5 posto, za što je ponajprije 'zaslužan' rast blok prometa dionica, s oko 4 milijuna kuna iz svibnja, na gotovo 126 milijuna kuna u lipnju. Istodobno je redovni promet dionicama smanjen za 12 posto ili 31,5 milijun kuna, na 232,1 milijun kuna. Pad prometa popraćen je i smanjenjem vrijednosti dioničkih indeksa, Crobex je pao za 2,7 posto, na 1.804,69 bodova, a Crobex10 za 3,5 posto, na 1.019,39 bodova. Najtrgovanija dionica u lipnju bila je dionica porečke turističke tvrtke Riviera Adria, kojom je u redovnom trgovanju ostvareno više od 61 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 4,9 posto, na 14,50 kuna. Na tu se dionicu odnosi i glavnina, odnosno više od 123 milijuna kuna blok prometa dionicama u lipnju. U redovnom trgovanju dionicama sa 49 milijuna kuna prometa slijede dionice HT-a, kojima je cijena u lipnju pala za 15,7 posto, na 178,35 kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas porasli, dosegnuvši najviše razine u posljednja tri tjedna, a tehnička analiza pokazuje da bi se uspon cijena dionica mogao nastaviti i idućih dana. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,56 posto, na 1.818 bodova, što je njegova najviša razina od 12. lipnja. Crobex10 ojačao je, pak, 0,44 posto, na 1.028 bodova, također najvišu razinu u posljednja tri tjedna. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,5 milijuna kuna, otprilike isto kao i jučer u isto vrijeme. Pritom niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna. Najveći promet, oko 670 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je porasla 4,4 posto, na 1.547 kuna. Time se nastavlja uspon te dionice, koja je jučer poskupila 3,4 posto. S prometom od oko 550 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, pri čemu joj je cijena pala 0,4 posto, na 176,60 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago oslabila prema euru, za 0,01 posto, a oslabila je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,444818 kuna. Kuna je oslabila i prema drugim važnijim valutama, prema švicarskom franku za 0,36 posto, američkom dolaru za 0,50 posto te prema britanskoj funti za 0,87 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,052698 kuna, dolara 5,745345 kuna i funte 8,760671 kunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙