FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 1. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) prijavio je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) namjeru koncentracije s Optima Telekomom, temeljenu na prijedlogu financijskog i operativnog restrukturiranja Optime u sklopu postupka predstečajne nagodbe, objavili su danas iz HT-a koji je u tom procesu potpisao i pismo namjere sa Zagrebačkom bankom kao najvećim vjerovnikom Optime. "Pod uvjetom pozitivne ocjene AZTN-a te potrebnih korporativnih odobrenja, HT će preuzeti kontrolu nad Optima Telekomom i konsolidirati ga u svoja financijska izvješća. Cijeli postupak predstečajne nagodbe zakonski je ograničen na četiri mjeseca, što znači da rješenje treba dogovoriti do početka kolovoza 2013. U suprotnom vjerojatno je da će Optima Telekom otići u stečaj", stoji u obavijesti HT-a koji je 28. lipnja AZTN-u prijavu namjeru koncentracije. Taj je dan i Optima Telekom objavio službeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja, kojim se, uz ostalom, predlaže HT kao strateški partner. Optima ima dugovanja od ukupno 1,065 milijardi kuna, a dva najveća vjerovnika su Zagrebačka banka i HT s iznosima potraživanja od oko 600 milijuna i 100 milijuna kuna. Planom restrukturiranja predviđena je konverzija potraživanja u temeljni kapital, pa bi HT stekao manjinski udjel, a Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik, pojedinačno najveći udjel u budućem temeljnom kapitalu Optime. I iz HT-a i iz Zagrebačke banke su izvijestili o namjeri sklapanja ugovora u vezi restrukturiranja Optima Telekoma o čemu su krajem prošlog tjedna potpisali pismo namjere.

LONDON/ZAGREB - Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska postaje dioničar Europske investicijske banke (EIB), priopćeno je danas iz EIB-a. Zemlje članice EU ujedno su dioničari EIB-a čiji je temeljni kapital na kraju prošle godine, prema podacima na bančinoj internetskoj stranici, iznosio 242,4 milijarde eura. Najveći su dioničari na kraju 2012. bile Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija, s identičnim udjelima od po 39,2 milijarde eura. Najmanji je dioničar bila Malta, s udjelom od 102,7 milijuna eura. Udio zemalja članica EU-a u bančinom kapitalu temelji se na udjelu njihovog BDP-a u onome EU-a u vrijeme pristupa Uniji. Prema projekcijama Eurostata, hrvatski BDP trebao bi ove godine iznositi 44,24 milijarde eura, što odgovara 0,33 posto 28-člane Unije. Čestitajući građanima Hrvatske na ulasku u EU predsjednik EIB-a Werner Hoyer naglasio je da to "otvara nove mogućnosti na korist svih Europljana". Najavio je da će banka i dalje financirati prioritetne projekte u Hrvatskoj kako bi joj omogućili da se lakše nosi s aktualnim i budućim ekonomskim izazovima. EIB je prisutan u Hrvatskoj od 2001. i dosada je odobrio ukupno 3,25 milijardi eura kredita u važnim sektorima gospodarstva, od temeljne prometne infrastrukture, zaštite okoliša i energetike do industrije i usluga.

ZAGREB - U Hrvatskoj je danas započela primjena povoljnijih cijena i uvjeta korištenja mobilnih komunikacijskih usluga u roamingu, što se već primjenjuje u zemljama-članicama EU-a, a znači da će stranci iz EU zemalja koji dođu u Hrvatsku, kao i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU-a, za mobilne razgovore, SMS-ove te prijenos podataka plaćati znatno manje nego do tada. Prva faza tog snižavanja ide s 1. srpnja ove godine, a ako se ništa ne promijeni u EU regulativi, druga faza išla bi s 1. srpnja 2014. Za sada, s 1. srpnja ove godine cijene (bez PDV-a) mobilnih odlaznih poziva u roamingu smanjuju se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune, a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune. Znatno 'padaju' i cijene SMS poruka u roamingu, s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB. Kada se doda i PDV korisnici će plaćati je oko 2,27 kuna za odlazni poziv, oko 0,66 kuna za dolazni poziv, oko 0,75 kuna za SMS te za prijenos podataka oko 4,26 kuna/MB.

ZAGREB - Odaziv na prijavu legalizacije bespravno izgrađenih objekata veći je od očekivanog, a prvi podaci o broju zahtjeva očekuju se oko polovice srpnja, doznaje se iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Rok za prijavu legalizacije istekao je sinoć u ponoć. U Ministarstvu procjenjuju da bi ukupno moglo biti više od 300 tisuća zahtjeva. Ponavljaju da nema produženja roka i upozoravaju da je Ministarstvo isključilo info-telefone na koje su se građani javljali u vezi legalizacije. Zahtjevi će se rješavati prema datumu zaprimanja, bez obzira je li dokumentacija potpuna ili ne pa se ne bi smjelo dogoditi da oni koji su čekali zadnji čas budu prvi u redu za legalizaciju, kažu u Ministarstvu. Građani koji nisu podnijeli svu dokumentaciju bit će pozvani da je nadopune.

ZAGREB - Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u svibnju ove godine veći je u odnosu na travanj za 0,4 posto, dok je na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjem svibnju, bio niži za 5,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećana za 5,7 posto.

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju građanima Hrvatske koji su oštećeni u prometnim nesrećama u inozemstvu od vozila koja su osigurana i registrirana u Europskom gospodarskom prostoru, odnosno u zemljama članicama EU te Islandu, Liechtensteinu i Norveškoj, olakšano je ostvarivanja prava na naknadu štete, izvijestili su danas iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Naime, građani Hrvatske će u tom će slučaju imati i mogućnost podnošenja odštetnog zahtjeva na hrvatskom jeziku ovlaštenom predstavniku za rješavanje šteta inozemnog osiguratelja štetnika u Hrvatskoj. U slučaju pak kada osiguratelj štetnika nije imenovao ovlaštenog predstavnika u Hrvatskoj ili ako ovlašteni predstavnik nije ispunio svoje obveze sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, oštećeni će odštetni zahtjev moći postaviti prema Uredu za naknadu uspostavljenom u okviru HUO. Ako pak nije poznat osiguratelj štetnika ili njegov ovlašteni predstavnik, pomoć će pružiti Informacijski centar pri HUO.

ZAGREB - Javna akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu", čija je svrha podići razinu svijesti o važnosti poštivanja industrijskog vlasništva i autorskih prava kao osnove za poticajno stvaralaštvo, održat će se 3. srpnja u Rovinju, najavljeno je danas iz Carinske uprave. Carinska je uprava jedno do nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u nadzoru provedbe prava intelektualnog vlasništva, uz Državni zavod za intelektualno vlasništvo, ministarstava unutarnjih poslova i pravosuđa, Državni inspektorat te niza udruga. Državni inspektorat danas je objavio da je u prošloj godini u području prava intelektualnog vlasništva proveo ukupno 10.109 kontrola primjene propisa, u kojima je utvrđeno 749 povreda propisa zbog kojih je, između ostalih mjera, izdano 104 prekršajnih naloga s novčanom kaznom od ukupno 688.700 kuna. Privremeno je pritom oduzeto ukupno 13.186 komada robe u vrijednosti od gotovo 2,8 milijuna kuna. U prva tri mjeseca ove godine provedeno je 2.215 kontrola u kojima su utvrđena 163 prekršaja. Iz Inspektorata napominju kako se neovlašteno korištenje žiga na proizvodima (krivotvorine) utvrđuje najčešće na odjeći, obući, sunčanim naočalama, torbama, satovima i igračkama, a neovlašteni promet i umnožavanje (pirate) među glazbenim djelima i računalnim programima.

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije naveo ulagače na Zagrebačkoj burzi na osjetniju reakciju, pa Crobex indeksi danas stagniraju, dok je promet mršav, uobičajeno za ljetne mjeseca. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,04 posto, na 1.804 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,2 posto, na 1.017 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,2 milijuna kuna, što je oko milijun manje nego u petak oko podneva. Najveći je promet, oko 470 tisuća kuna, za sada ostvaren dionicama Valamar Adria Holdinga, a cijena im je oslabila 0,17 posto, na 145,8 kuna. Dionicama HT-a ostvaren je promet od oko 420 tisuća kuna. Cijena im je oslabila 0,3 posto, na 177,05 kuna. Dionicama Diokija do podneva je ostvaren promet od oko 355 tisuća kuna, pri čemu im je cijena skočila više od 12 posto, na 24,85 kuna. Ta je tvrtka izvijestila da je u postupku predstečajne nagodbe dostavila izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja, a o kojem bi vjerovnici tvrtke trebali glasovati 11. srpnja.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu od prošlog petka, neznatno ojačala prema euru, za 0,004 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,451061 kunu. Kuna je ojačala i prema britanskoj funti za 0,07 posto, dok je oslabila prema američkoj i švicarskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,04 posto i prema švicarskom franku za 0,08 posto. Srednji tečaj funte na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 8,696383 kune, dolara 5,708750 kuna, a franka 6,040585 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙