FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BEČ - Grupa Nabucco, koja je dugo razvijala i planirala plinovod prema Europi, žali što nije odabran njezin projekt za dopremanje azerbejdžanskog plina, ali je istaknula da će pronaći druge načine za dopremanje plina u Europu. To je objavljeno dva dana nakon što je Nabucco poražen u nadmetanju s konkurentskim Transjadranskim plinovodom (TAP) za dopremanje plina iz azerbajdžanskih plinskih polja Shah Deniz. "Nabucco izražava žaljenje što novi plinovod prema Europi, kao što je planirano, neće biti realiziran, a koji je trebao dopremati 10 milijardi prostornih metara plina iz polja Shah Deniz", priopćeno je iz Nabucca, čije je sjedište u Austriji. Istaknuli su pritom da će potražiti nove izvore plina za svoj projekt, naglasivši "potrebu diversifikacije" na europskom energetskom tržištu. "I dalje smo uvjereni da Nabuccova ruta nudi jedinu mogućnost za udovoljavanje tim potrebama", navodi se u priopćenju. "U Nabuccu smo uvjereni da postoje mogućnosti razvoja na temelju alternativnih izvora plina", dodaje se. Projekt podupiru austrijski OMV, mađarski MOL, rumunjski Transgaz, bugarski Bulgargaz i turski Botas.

LJUBLJANA - Slovenska premijerska Alenka Bratušek izjavila je za subotnje "Delo" dio kojega vodeći slovenski list objavljuje u petak da vjeruje kako se povećanje stope PDV-a s 1. srpnja neće u cijelosti prenijeti na konačne prodajne cijene jer bi to izazvalo dodatni pad potrošnje. Bratušek je odgovarala na pitanje hoće li povećanje standardne stope PDV-a s 20 na 22 posto i niže stope s 8,5 na 9,5 posto izazvati val poskupljenja koji bi djelovao na dodatni pad potrošnje i BDP-a. U razgovoru je potvrdila da krizni porez s eskalacijskom poreznom stopom na sve prihode građana koji je njena vlada ranije planirala, a onda odustala, "nije konačno skinut s dnevnog reda" ako bi se pokazalo da sadašnje mjere za povećanje proračunskih prihoda i stabilizaciju javnih financija nisu dovoljne. Također je još jednom zanijekala da se je miješala u odluku vlasnika dionica Mercatora da svoje udjele prodaju koncernu Agrokor. Rekla je da se je s direktorom Mercatora Tonijem Balažičem i direktorom Pivovarne Laško Dušanom Zorkom doista sastala, ali s namjerom da utvrdi do kada te tvrtke zbog međusobne vlasničke povezanosti mogu izdržati ako Pivovarna Laško s visokim dugom prema bankama ne donese odluku o svojim dionicama u Mercatoru.

SARAJEVO - Granični prijelaz Bijača između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u petak je pušten u promet u nazočnosti najviših bosanskohercegovačkih dužnosnika, a taj je svečani čin ujedno označio dovršetak najvećeg infastrukturnog projekta u kojega je BiH investirala pripremajući se za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Istodobno je u Sarajevu zasjedalo Predsjedništvo BiH koje je na izvanrednoj sjednici donijelo odluku o proširenju primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima s EU na Republiku Hrvatsku. Tom je odlukom BiH gotovo u zadnji trenutak i formalno provela obvezu prihvaćanja proširenja primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima s EU na Hrvatsku kako bi ona i nakon 1. srpnja mogla nastaviti izvoz u BiH, no sada više ne po pravilima reguliranim u okviru sporazuma CEFTA nego po onima koja vrijede za druge države-članice EU. Uz ugovorno reguliranje trgovinskih odnosa s Hrvatskom kao novom članicom EU, BiH je do 1. srpnja morala ispuniti i brojne tehničke uvjete, a ključni su bili osposobljavanje graničnih prijelaza sukladno standardima koje propisuje EU.

ŠANGAJ - Kineska središnja banka objavila je u petak da će prilagoditi oskudnu likvidnost nakon višetjedne nestašice novca koja je uzdrmala financijska tržišta zbog mogućeg nepovoljnog utjecaja takve situacije na posustalo kinesko gospodarstvo. "PBoC će upotrijebiti sve vrste instrumenata i mjera kako bi prilagodio ukupnu razinu likvidnosti i time osigurao opću stabilnost tržišta", kazao je guverner Zhou u prvom istupu u javnosti o tom problemu. Banka će jamčiti normalno funkcioniranje ekonomije, naglasio je guverner na financijskom forumu u Šangaju. Umirujuće riječi guvernera Narodne banke Kine Zhoua Qiaochuana pomogle su umiriti kineska tržišta dionica nakon ovotjednih rasprodaja. Strahuje se da bi se nestašica kredita mogla proširiti i na šire gospodarstvo. Već tri tjedna vlada nestašica kredita na kineskom međubankovnom tržištu a kamate koje banke naplaćuju za međusobne pozajmice dosegnule su proteklog tjedna rekordnu razinu. Nakon toga ponovo su se spustile. U središnjoj banci navodno su strahovali od rizika koje bi sa sobom donio nagli skok kredita ali su u utorak ipak potvrdili da su financijskim institucijama ponudili potporu u likvidnosti.

TOKIO - Japanska industrijska proizvodnja neočekivano je snažno porasla u svibnju, pokazuju službeni podaci objavljeni u petak, što predstavlja nove dobre vijesti za treće po veličini gospodarstvou svijetu. U prošlom je mjesecu japanska industrijska proizvodnja poskočila dva posto u odnosu na prethodni mjesec, što se vremenski podudarilo s poboljšanjem japanske trgovinske bilance, uz rast izvoza posebno u Sjedinjene Države i Kinu. "Općenito govoreći, vjerujem da ovo ukazuje na postupan oporavak. Pritom se rast možda može pripisati proizvodnji velikih strojeva poput turbina i kotlova. Dakle, možda odražava privremene čimbenike," rekao je Yasuo Yamamoto iz istraživačkog instituta Mizuho. Odvojeni podaci o inflaciji donekle su pomutili su sliku, budući da su potrošačke cijene u svibnju stagnirale, podsjećajući na problem deflacije koji već godinama muči japansko gospodarstvo. Vlada cilja na dvopostotnu inflaciju u dvogodišnjem razdoblju. Potrošnja kućanstava smanjila se pak na godišnjoj razini za 1,6 posto.

PARIZ - Francuski proračunski manjak mogao bi prekoračiti revidiranu granicu dogovorenu prošlog mjeseca s Europskom unijom ako gospodarstvo ne poraste, upozorilo je tijelo za nadzor državnog proračuna. Državno tijelo za nadzor potrošnje Cour des Comptes objavilo je jučer da, ako francusko gospodarstvo ne poraste za 0,1 posto koliko je vlada prognozirala, proračunski manjak mogao bi iznositi od 3,8 do 4,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U ožujku je predsjednik Francois Hollande priznao da Francuska neće ostvariti početni cilj smanjenja deficita u 2013. na maksimalno dopuštenih 3,0 posto BDP-a u EU, kazavši da je novi cilj 3,7 posto. Europska komisija prošlog je mjeseca to prihvatila, kazavši da Francuska mora smanjiti proračunski manjak na 3,9 posto bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini, a zatim na 3,6 posto u 2014. i 2,8 posto u 2015. "Bez promjena u gospodarskom rastu Cour je identificirao rizike za porezne prihode koji bi u slučaju nepovoljnog scenarija mogli dosegnuti vrijednost do šest milijardi eura", kazao je čelnik nadzornog tijela Didier Migaud.

RIM/ZAGREB - Povjerenje u talijanskom industrijskom sektoru ojačalo je u lipnju, objavila je danas talijanska statistička agencija, čiji je odgovarajući indeks u tekućem mjesecu porastao na 90,2 boda, s 88,7 bodova koliko je iznosio u svibnju. Talijanska industrija sada bolje ocjenjuje stanje u knjigama narudžbi, pa je odgovarajući podindeks porastao na minus 39 bodova, s minus 43 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. Poboljšana su i očekivanja proizvodnje i zaliha. U cijelom privatnom sektoru koji uz industriju obuhvaća i graditeljstvo, usluge i trgovinu na malo, povjerenje je u lipnju ponovo oslabilo, uz pad odgovarajućeg indeksa poslovne klime u tekućem mjesecu na 76,1 bod, sa svibanjska 80,2 boda. Ako se izuzme industrija, svi su ostali sektori zabilježili pad indeksa povjerenja.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je suspendirao američke trgovinske povlastice za Bangladeš kao prije svega simboličan odgovor na opasne uvjete u tekstilnoj industriji u toj zemlji zbog kojih je u prošloj godini poginulo više od 1.200 ljudi. "Odlučio sam da je suspenzija (povlastica) Bangladešu primjerena mjera... jer ne poduzima korake kako bi omogućio međunarodno priznata radnička prava radnicima u zemlji", rekao je Obama. Ova američka sankcija ne pogađa izravno bangladeški izvoz odjeće u SAD, čija je vrijednost više milijardi dolara, a koji je došao pod povećalo nakon rušenja zgrade tvornice tekstila Rana Plaza u travnju, gdje je poginulo 1.129 ljudi, i požara u tvornici Tazreen u studenome prošle godine u kojemu je izgubilo život 112 osoba. Međutim, taj potez bi mogao utjecati na Europsku uniju da poduzme sličnu akciju, što bi imalo puno veći učinak na Bangladeš i njegovu tekstilnu industriju.

LONDON - Cijene nafte prekoračile su u petak na londonskom tržištu razinu od 103 dolara za barel nakon poruke guvernera američke središnje banke da im se ne žuri s ukidanjem programa kupnje imovine a umirujuće riječi stigle su i iz kineske središnje banke. Na londonskom tržištu cijena barela porasla ja 45 centi, na 103,27 dolara, nakon što se nakratko spustila na samo 102,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 97,66 dolara. Najnovije izjave iz Feda ublažile su bojazni ulagača da će banka uskoro početi smanjivati svoj program kupnje obveznica kojim stimulira gospodarstvo. Stoga se pozornost okreće novim makrogospodarskim pokazateljima, ponajprije izvješću o stanju na američkom tržištu rada u lipnju, koje će biti objavljeno krajem idućeg tjedna. Tijekom vikenda ulagači će pratiti prosvjede u Egiptu. Cijene nafte u Londonu podupiru i neredi u Libiji i u drugim naftnim područjima, kao i smanjenje proizvodnje na Sjevernom moru. Ulagače zabrinjava i likvidnost u Kini, zbog mogućih nepovoljnih posljedica po rast.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su u petak u slaboj trgovini budući da ulagači izbjegavaju veće promjene pozicija na kraju nestabilnog tromjesečja. Londonski FTSE pao je 0,07 posto na 6.239 bodova, frankfurtski DAX za 0,27 posto na 7.969 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,24 posto i iznosio 3.753 boda. Europske dionice pale su početkom tjedna na najniže razine u posljednjih sedam mjeseci i na putu su da zabilježe prve mjesečne i tromjesečne gubitke u godinu dana, pogođene zabrinutošću za globalno gospodarstvo uslijed mogućeg povlačenja poticaja središnjih banaka. "Malo je vjerojatno da će dionice ponoviti izvedbu iz posljednjih 12 mjeseci uz prigušen gospodarski rast i spori rast kredita", rekao je Mark Barnett, fond menadžer u tvrtki Invesco Perpetual. Najviše na gubitku bile su bankovne, tehnološke i farmaceutske dionice. Cijene dionica Deutsche Bank pale su 2,0 posto, a BNP Paribasa za 1,4 posto. GlaxoSmithKline izgubio je na vrijednosti oko jedan posto, a Roche Holding oko dva posto.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, treći dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili daljnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i naznake jačanja japanskog gospodarstva. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 3,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,9 posto, dodatno se odmaknuvši od najniže razine u 11 mjeseci, na koju je pao u utorak. No, i dalje je u minusu od 7,7 posto u odnosu na početak godine. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, treći dan zaredom, što se zahvaljuje komentarima dužnosnika Feda koji su smanjili bojazan ulagača od preranog smanjenja poticajnih mjera.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle treći dan zaredom, zahvaljujući komentarima dužnosnika Feda koji su ublažili strahovanja ulagača da će središnja banka prerano smanjiti poticajne monetarne mjere. Dow Jones indeks ojačao je 114 bodova, ili 0,77 posto, na 15.024 boda, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 1.613 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 3.401 bod. Nakon tri dana troznamenkastog bodovnog rasta, Dow Jones vratio se iznad razine od 15.000 bodova prvi puta od 19. lipnja. Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje komentarima dužnosnika Feda koji su smanjili bojazan ulagača od preranog smanjenja poticajnih mjera. Prošloga je tjedna predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi središnja banka mogla početi smanjivati poticajne monetarne programe kasnije ove godine i sasvim ih ukinuti do polovice iduće godine, ako gospodarstvo ojača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙