FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan želi ograničiti ovlasti turske vojske

ANKARA, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Vlada turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana suočena s uličnim prosvjedima i nemirima u četvrtak je predložila izmjenu članka o oružanim snagama kojime su u prošlosti generali opravdavali vojne udare kao obranu javnog reda.

Otkako je 2002. prvi puta izabran Erdogan je radikalno srezao ovlasti vojske koja je u četrdeset godina svrgnula četiri vlade. Posljednju tako svrgnutu vladu 1997. predvodila je islamistička stranka kojoj je Erdogan pripadao.

Zamjenik premijera Bekir Bozdag novinarima je rekao da je vlada parlamentu podnijela prijedloge izmjena članka 35 zakona o oružanim sngama donesenog nakon udara 1960. koji je rezultirao vješanjem tadašnjeg premijera. Erdogan je tog premijera, Adnana Mederesa, naveo kao politički uzor.

Članak je kasnije uporabljen kao temelj za intervencije 1970. i 1980. kako bi se okončali ulični sukobi ljevice i desnice, te 1997. kada je vojska osjetila opasnost od političkog islama.

Izmjenom će se obveza "da se štiti i čuva republika", što za mnoge Turske podrazumijeva obranu sekularnog poretka, zamijeniti ograničenijom obvezom obrane "turske domovine od stranih prijetnji".

Parlament će o zakonskom prijedlogu raspravljati u listopadu nakon ljetne stanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙