FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSTAR - Vlasti Bosne i Hercegovine započele su s podjelom brošura svojim građanima na pograničnim područjima prema Hrvatskoj s detaljnim pojašnjenjima što ih očekuje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, objavio je u ponedjeljak Dnevni Avaz. Po riječima glasnogovornice Uprave za europske integracije (DEI) Marine Kavaz-Siručić kako se približava 1. srpnja, tako raste i interes građana iz BiH za informacije koje se odnose na promjene režima s pristupanjem Hrvatske u EU. Iz DEI-a navode da građane najviše zanima hoće li nakon 1. srpnja porasti porasti potražnja radne snage iz BiH u Hrvatskoj, kao i hoće li građani iz BiH s dvojnim državljanstvom moći konkurirati na tržištu rada u ostalim državama EU. Među informacijama koje traže građani BiH su i odgovori hoće li moći kupovati nekretnine u Hrvatskoj te sudjelovati na međunarodnim natječajima kao i pod kojim će uvjetima studenti iz BiH moći studirati u Hrvatskoj.

LOUGH ERNE - Američki predsjednik Barack Obama zatražit će u ponedjeljak pomoć ruskog kolege Vladimira Putina, najmoćnijeg sirijskog saveznika, u 'privođenju' sirijskog vođe Bašara al-Asada za pregovarački stol s ciljem okončanja dvogodišnjeg rata u zemlji. U njihovu prvom sastanku u četiri oka u godinu dana, Obama će pokušati pronaći zajedničko stajalište s Putinom na marginama sastanka na vrhu G8 koji večeras počinje u Sjevernoj Irskoj. Summit G8 počinje večeras na jezeru Erne pokraj gradića Enniskillena u Sjevernoj Irskoj. Formalni domaćin je premijer Cameron, a osim Putina i Obame, na skupu će sudjelovati i čelnici Njemačke, Italije, Kanade, Francuske i Japana. Glavna točka dnevnog reda bit će borba protiv porezne evazije, stanje u Siriji i smanjenje trgovinskih barijera između SAD-a i EU-a. Očekuje se da će razgovarati i o rezultatima predsjedničkih izbora u Iranu.

PEKING - Izručenje Edwarda Snowdena Sjedinjenim Državama bila bi izdaja povjerenja što ga je bivši agent CIA-e ukazao demokraciji u Hong Kongu, a Peking bi izgubio obraz, ocijenio je u ponedjeljak kineski dnevnik što je prvo izravno zauzimanje stajališta u aferi Snowden. skandalu . "Izručenje Snowdena Sjedinjenim Državama bila bi ne samo izdaja povjerenja što ga je ukazao (Hong Kongu) već i razočaranje očekivanja u cijelom svijetu", piše Global Times, list na engleskom jeziku koji pripada grupi Renmin Ribao (službeno glasilo Kineske komunističke partije). Bivši obavještajac Američke središnje obavještajne agencije (CIA) otkrio je prije tjedan dana da američke agencije prikupljaju milijune podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta te je podložan kaznenom progonu. Snowden se krije u Hong Kongu od 20. svibnja. Američki Savezni istražni ured (FBI) istražuje ga, ali nije službeno zatražilo njegovo izručenje.

KAIRO - Egipatska vojska neće se miješati u unutarnja pitanja drugih država, rekao je visoki egipatski vojni izvor za državnu novinsku agenciju Menu. "Egipatska vojska služi samo za zaštitu Egipta i njegove nacionalne sigurnosti...Egipatska vojska neće se miješati u unutarnja pitanja drugih država i neće biti uvučena u bilo kakav regionalni sukob", rekao je taj visoki vojni izvor. Službeni vojni glasnogovornik nije htio komentirati ovu informaciju koja je u suprotnosti s ranije objavljenom izjavom egipatskog predsjednika Muhameda Mursija. Mursi je u subotu izjavio da je definitivno prekinuo odnose sa sirijskim režimom a u nedjelju je rekao da podržava uspostavu zone zabrane leta iznad Sirije. Sirijske vlasti ocijenile su Mursijevu izjavu neodgovornom i dijelom zavjere protiv Sirije.

ANKARA - Turska policija uhitila je gotovo 600 osoba u nedjelju u Instanbulu i Ankari u protuvladinim prosvjedima koji potresaju Tursku više od dva tjedna, saznaje se u ponedjeljak iz odvjetničkih komora ta dva grada. "Približno 460 prosvjednika privela je policija u Istanbulu u nedjelju", istaknuo je neimenovani dužnosnik komore. Nakon ispitivanja te će osobe biti puštene na slobodu ili predane tužitelju, naglasio je on. U Ankari, drugom poprištu sukoba, "privedeno je između 100 i 130 osoba" u nedelju, istaknula je dužnosnica odvjetničke komore glavnog grada. Policija može osobe držati u pritvoru četiri dana, prema turskom zakonu. Dva glavna turska sindikata pozvala su na opći štrajk u ponedjeljak u znak prosvjeda protiv brutalnog izbacivanja prosvjednika iz parka Gezi, zelenog dijela središnjeg istanbulskog Trga Taksima, središta dvotjednih protuvladinih prosvjeda koji su se proširili i na druge turske gradove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙