FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba sve podijeljenija

ISTANBUL, 2. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Sirijska oporba je sve podijeljenija što zabrinjava pobunjenike i aktiviste u borbi protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada.

Koalicija sirijske oporbe je u petak završila dugi susret u Turskoj kompromisom sklopljenim u posljednji tren pod intenzivnim pritiskom disidenata koje podržava Katar i onih povezanih sa Saudijskom Arabijom.

Do sada su Koalicijom dominirala Muslimanska braća koje podržava Katar, ali Saudijska Arabija pokušava ograničiti taj utjecaj.

Šef Koalicije George Sabra je objavio pristup 51 novog člana, čime ih je sada 114, među kojima desetak pobornika Michela Kiloa, povijesnog marksističkog pripadnika oporbe koje podržava Rijad.

"Postigli smo kompromis. S jedne stranke se lista Kilo pridružila skupini, a s druge Koalicija je narasla i uključuje 14 aktivista", rekao je jedan član Koalicije i naglasio da su željeli postati reprezentativniji. Petnaest drugih mjesta je dodijeljeno civilnim članovima zapovjedništva Slobodne sirijske vojske (ASL) koja okuplja brojne pobunjeničke brigade, uglavnom pod utjecajem Saudijske Arabije.

Članovi Koalicije i dužnosnici zemalja koje podržavaju pobunu protiv Assada su ocijenili da je sastanak u Istanbulu bio uspješan.

"Koalicija će sada moći izabrati novu upravu i diskutirati o američko-ruskoj mirovnoj inicijativi", objasnio je jedan neimenovani zapadni diplomat koji je dodao da će se sljedeći sastanak skupine održati za dva do tri tjedna.

Snage predsjednika Assada napreduju u Siriji i miniraju vjerodostojnost Koalicije.

Blizu libanonske granice, sirijska vojska je uz potporu više stotina boraca libanonskog šijitskog Hezbollaha prije tjedan dana pokrenula veliku ofenzivu na Qusair, koji je dugo bio uporište i mjesto opskrbe pobunjenika.

U tim je sukobima bilo puno žrtava s obje strane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙