FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava kraja ere jeftinog novca potaknula rasprodaje na europskim burzama

LONDON, 20. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi do kraja godine Fed mogao početi smanjivati poticajne mjere, a investitore su razočarali i najnoviji podaci o kineskoj industrijskoj aktivnosti.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je do 9,30 sati 1,5 posto, na 1.162 boda.

Istodobno, londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u minusu između 1,3 i 1,9 posto.

Bernanke je kazao jučer da bi Fed do kraja godine mogao početi smanjivati poticajne monetarne programe, a do polovine iduće godine i sasvim ih ukinuti, ako gospodarstvo bude dovoljno snažno.

Najviše su na udaru prodaja dionice proizvođača sirovina i luksuzne robe.

Tome su doprinijeli i najnoviji podaci o usporavanju industrijske aktivnosti u Kini, inače najvećem svjetskom potrošaču metala, ali i podaci o padu švicarskog izvoza.

Prema podacima HSBC banke, indeks industrijske aktivnosti u Kini pao je u lipnju sa 49,2 na 48,3 boda, što ukazuje na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Kineski podaci, kao i Fedove najave, najviše su doprinijele korekciji“, kaže Darren Courtney-Cook, čelnik trgovanja u investicijskom društvu Central Markets Investment Management.

I na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo i to 1,74 posto, na 13.014 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙