FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - James Gandolfini, krupni glumac najpoznatiji po ulozi u televizijskoj seriji "Obitelj Soprano", umro je za vrijeme odmora u Rimu, priopćila je tvrtka HBO koja je producent serije. Gandolfini, 51-godišnji glumac koji je karijeru počeo nastupima u newyorškim kazalištima, umro je vjerojatno od srčanog udara, izjavila je za Reuters glasnogovornica HBO-a Mara Mikialian. Nakon što je 2007. prestalo snimanje "Obitelji Soprano", Gandolfini je glumio u brojnim filmovima, a uoči smrti radio je na jednoj novoj seriji.

CHICAGO - U sklopu borbe protiv onoga što smatra "epidemijom pretilosti", Američka medicinska udruga (AMA) u utorak je na svojoj godišnjoj konferenciji u Chicagu debljinu proglasila bolešću i predložila niz mjera kako bi se s njome nosilo. AMA je upozorila da su se stope pretilosti u Sjedinjenim Državama "udvostručile u posljednjih dvadeset godina i utrostručile među djecom u samo jednoj generaciji". Prema studiji Zaklade Robert Wood Johnson objavljenoj u rujnu prošle godine, stope pretilosti odraslih osoba premašile su 30 posto u 12 američkih saveznih država. U studiji se navodi da bi, ako se "ritam debljanja" nastavi sadašnjim tempom, do 2030. godine u svim američkim saveznim državama stope pretilosti mogle premašiti 44 posto. Preporuke AMA-e za borbu protiv pretilosti uključuju poziv liječnicima i osiguravateljima da "priznaju pretilost kao kompleksan poremećaj", te jačanje napora na provođenju nacionalne kampanje "o zdravstvenim rizicima prekomjerne težine i pretilosti".

WELLINGTON - Samoa Air, mala zrakoplovna kompanija Samoe objavila je uvođenje klase XL za debele putnike kojima će se ponuditi udobnija sjedala i pristupne rampe. Samoa Air je već krajem 2012. pokrenuo originalnu inicijativu tarife u funkciji težine putnika namijenjene borbi protiv debljine i povećanja cijene goriva. "Često je pristup zrakoplovima težak a kad se smjestite na sjedalo više nemate mjesta za noge", objasnio je Chris Langton, vlasnik tvrtke na australskoj radio i tv postaji ABC. "Nemamo veliku flotu ali bismo željeli pokazati da brinemo o tom pitanju", dodao je on. Redovi u klasi XL bit će širi za oko 30 cm. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, državljani Samoe među najdebljima su na svijetu.

LONDON - Platno slavnog ruskog slikara Vasilija Kandinskog "Studie zu Improvisation 3, 1909" prodano je na dražbi londonskog Christie'sa za "samo" 21 milijun dolara, što je za više od tri milijuna dolara ispod procijenjene vrijednosti. Ekspresionističko remek-djelo Kandinskog najskuplja je slika prodana na dražbi impresionističke i moderne umjetnosti u utorak, na kojoj su bila ponuđena i djela Pabla Picassa, Henryja Moorea, Renea Magrittea, Amadea Modiglianija i Paula Signaca. Ukupno je Christie's za djela prodana na dražbi utržio oko 100 milijuna dolara, što je za petnaestak milijuna dolara manje od procjena uoči aukcije. Dužnosnici kuće ipak su ustvrdili da je prodaja bila "solidna". "Studie zu Improvisation 3, 1909" pripada revolucionarnoj seriji "Improvizacije", koju je slavni umjetnik počeo slikati 1909. u Njemačkoj, i koja predstavlja njegov prvi veliki korak prema čistoj apstraktnoj umjetnosti. Uoči dražbe bilo je procjenjeno da će slika postići cijenu od 24,2 milijuna dolara.

LOS ANGELES - Britanski glumac Russel Brand najavio je namjeru da se razvede od Katy Perry sms porukom, kazala je pop zvijezda u intervjuu jednom časopisu i dodala kako otad nema više vijesti od njega. Russell Brand (38) izdao je priopćenje u prosincu 2011. najavivši da je pokrenuo postupak za razvod 14 mjeseci nakon vjenčanja u Indiji, ustvrdivši: "Obožavat ću je zauvijek i znam da ćemo ostati prijatelji".

Katy Perry (27) objašnjava svoju verziju u najnovijem izdanju Voguea, na čijoj se naslovnici pojavljuje. "On je vrlo inteligentan, bila sam zaljubljena u njega kad sam se udala", kazala je ona časopisu dodajući: "Recimo samo da više nemam vijesti o njemu otkad mi je poslao sms poruku zatraživši razvod 31. prosinca 2011." Par koji se vjenčao u listopadu 2010. nema djece.

CIUDAD DE MEXICO - Nekolicina prijatelja iz meksičkog grada Xalape, zasićenih političarima koje smatraju "štakorima", predložila je svog idealnog kandidata za gradonačelnika - mačka Morrisa. Stanovnik Xalape Sergio Chamorro, koji je udomio mačka u kolovozu, rekao je da je plan pokrenut kao šala skupine prijatelja frustriranih političkom situacijom u istočnoj meksičkoj pokrajini Veracruzu. "Dosta vam je štakora? Glasujte za mačka", stoji na jednom od predizbornih plakata na kojima pozira crno-bijeli mačak-kandidat. Chamorro je u svibnju kreirao Facebook stranicu Morrisove kandidature i dosad je prikupio 125 tisuća likeova. Kako se proširila vijest o kandidaturi mačka, stanovnici Meksika razočarani političarima kandidirali su za lokalne izbore 7. srpnja nekoliko pasa, magarca, pa čak i pile. Službenih kandidata za gradonačelnika Xalape je sedmero, ali među njima ipak nije i Morris jer nije ispunio sve uvjete. Chamorro je ipak pozvao birače da na listićima dopišu "Morris" ili da nacrtaju mačka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙