FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Sport u 12.30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12.30 sati

ZAGREB - Sve je spremno za početak XVII. Mediteranskih igara u turskom Mersinu na kojima će od 20. do 30. lipnja nastupiti 3.043 sportaša iz rekordne 24 zemlje Europe, Afrike i Azije među kojima i 102 hrvatska sportaša. Natjecanja će se održati u 27 sportova, a po prvi put na MI će sudjelovati i sportaši iz Makedonije. Hrvatske boje branit će 102 sportaša u 20 sportova. Najviše natjecatelja imat će domaćin, 428, zatim slijede Italija sa 420 i Francuska sa 267 sportaša. Za razliku od gotovo 'ratne' situacije u Istanbulu, na jugoistoku Turske sve je mirno i do sada nije bilo nikakvih prosvjeda. Domaćini uvjeravaju kako niti neće. "U Mersinu nema nikakvih problema. Situacija je posve normalna. Sportaši i svi naši gosti bit će posve sigurni," kazao je glasnogovornik MI. Zanimljivo, Mersin je na glasovanju prije četiri godine u Pescari dobio daleko manje glasova od grčkog Volosa i Rijeke, koja je tada imala četvrtu neuspješnu kandidaturu. No, kako je Volos zbog zbog velike ekonomske krize u Grčkoj odustao od MI, u novom glasovanju Mersin je dobio Igre u konkurenciji španjolske Tarragone i glavnog grada Libije Tripolija. Mersin se, unatoč kratkom roku za pripreme, objeručke prihvatio organizacije Igara zemalja mediteranskog bazena, kao drugi turski grad nakon Izmira 1971.

Mersin je grad u južnoj Turskoj s nešto manje od milijun stanovnika, najveća je turska luka, veliki sveučilišni centar s preko 30.000 studenata, a blizu grada se gradi i prva nuklearna centrala u Turskoj. Proračun Igara u Mersinu veći je od 200 milijuna eura. Četrdeset milijuna utrošeno je u gradnju čak dva Mediteranska sela, a 80 milijuna u gradnju potpuno novih borilišta, među kojima je i stadion u Yenisehiru od 25.000 mjesta na kojemu će biti svečanost otvorenja Igara 20. lipnja.

MERSIN - Hrvatski vaterpolisti prvi će od naših sportaša nastupiti na Mediteranskim igrama u Mersinu, jer 'Barakude' već sutra očekuje susret prvog kola A skupine protiv Španjolske u 18.30 sati po hrvatskom vremenu. Inače, XVII. Mediteranske igre održavaju se od 20. do 30. lipnja u gradu Mersinu na jugoistoku Turske koji ima nešto manje od milijun stanovnika.

Hrvatsku u skupini još očekuje i susret protiv domaćina 22. lipnja, dok se u B skupini nalaze Srbija, Italija, Grčka i Francuska. Po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine izborit će plasman u polufinale. Hrvatska reprezentacija do sada nikada nije slavila na Mediteranskim igrama i to je jedino veliko zlato koje nam nedostaje. Hrvatski vaterpolisti su bili olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci, te pobjednici Svjetske lige, no nikada nisu bili najbolji na MI. U dosadašnjih pet nastupa Hrvatska je dva puta bila druga, dva puta četvrta, a jednom peta. Prvu medalju naši vaterpolisti su osvojili 1993. u francuskom Languedoc Roussilionu gdje su u finalu izgubili od Italije. Četiri godine kasnije u Bariju ponovo su osvojili srebro nakon poraza od SR Jugoslavije. U Tunisu (2001) su bili peti, a na posljednja dva nastupa - Almerija (2005) i Pescara (2009) četvrti.

Poslije Mediteranskih igara, hrvatski vaterpolisti nastavit će s pripremama za Svjetsko prvenstvo, koje je na rasporedu od 22. srpnja do 3. kolovoza u Barceloni.

LONDON - Legendarni umirovljeni velški nogometaš, a danas glumac Vinnie Jones (48) smatra kako bi vodeći europski klubovi morali napustiti nacionalna prvenstva i osnovati "Super ligu". "Bilo bi najbolje kada bi šest vodećih engleskih klubova, zajedno sa Španjolcima, Nijemcima i drugim vodećim zemljama pokrenuli zajedničku ligu. Trenutačno englesko prvenstvo nije zanimljivo i na vrhu se stalno vrte isti klubovi," smatra Jones koji tijekom karijere bio poznat po nasilnom ponašanju, grubostima u igri, i po svom imidžu "teškog čovjeka". U karijeri je igrao za Wimbledon, Leeds United, Sheffield United, Whitton United i Chelsea, a sakupio je ukupno 12 crvenih kartona. Bio je i kapetan velške reprezentacije. "Znam da sada imamo Ligu prvaka, no Super liga bi bila najjača liga na svijetu i svaka utakmica bi bila pravi spektakl," dodao je Jones koji se nakon igračke karijere okrenuo glumi. Premda nema formalnu glumačku naobrazbu, Jones je do sada glumio u 70-tak filmova i tv serija.

ZAGREB - Španjolski tenisač Rafael Nadal nalazi se na prvom mjestu liste zarada u 2013. godini, dok je prvi hrvatski reket Marin Čilić na 20. poziciji. Nadal je od turnirskih nagrada u ovoj godini zaradio 5,7 milijuna dolara, što je 1,3 milijuna dolara više od Srbina Novaka Đokovića na drugom mjestu. Treći je Španjolac David Ferrer sa zaradom od 2,47 milijuna dolara, a iza njege slijede Britanac Andy Murray (2,46), Roger Federer (1,54), Francuz Jo-Wilfried Tsonga (1,38)... Najbolji hrvatski tenisač Čilić je ove godine na turnirima zaradio 565,646 dolara. Kod djevojaka vodi Serena Williams sa zaradom od 4,62 milijuna dolara ispred Bjeloruskinje Viktorije Azarenko (3,71) i Ruskinje Marije Šarapove (3,4)...

BOSTON - Vratar Bostona Tuukka Rask bio je nesavladiv i njegovi su Bruinsi pobijedili Chicago Blackhawkse sa 2-0 u trećoj utakmici finala Stanley kupa povevši sa 2-1 u seriji na četiri pobjede. Dan Paille i Patrice Bergeron su svaki zabili po gol u drugoj trećini, a Rask je obavio ostatak posla obranivši svih 28 udaraca prema svojim vratima. To je treći Raskov shutout u zadnjih sedam utakmica i on je sada među favoritima za najkorisnijeg igrača doigravanja Stanley kupa. Paille, koji je zabio pobjednički gol u produžetku u drugoj utakmici, zabio je prvi gol na utakmici prije nego je Bergeron realizirao powerplay priliku na asistenciju Jaromira Jagra.

RIO DE JANEIRO - Oko 100.000 Brazilaca prosvjedovalo je u ponedjeljak u većim brazilskim gradovima protiv podizanja cijena javnog prijevoza i troškova za organizaciju svjetskog nogometnog prvenstva iduće godine, od čega je najveći prosvjed sa 30.000 sudionika organiziran u Sao Paulu. Policija procjenjuje da je u Sao Paolu prosvjedovalo oko 30.000 ljudi, dok su se manji prosvjedi održali u Braziliji, Rio de Janeiru, Belo Horizonteu, Fortalezi, Salvadoru i drugim gradovima . U glavnom gradu Braziliji je oko 2.500 prosvjednika prema policiji i dvostruko više prema tvrdnjama organizatora blokiralo glavnu aveniju gdje se nalaze sjedišta ministarstava i druge vladine zgrade. Oko dvjesto prosvjednika popelo se na krov zgrade parlamenta, javlja agencija France Presse. Veliki prosvjed održan je i centru Rio de Janeira. Prema policiji tamo se okupilo oko 6.000 prosvjednika, iako dopisnik agencije AFP procjenjuje da ih je bilo više. prosvjednici su se sukobili s policijom koju su gađali Molotovljevim koktelim i kokosovim orasima, a ona im je odgovarala suzavcem i gumenim mecima, prevrnuti su i zapaljeni automobili i razbijani su izlozi trgovina. U trećem gradu po veličini Belo Horizonteu policija je suzavcem rastjerivala prosvjednike želeći ih spriječiti da se približe stadionu Mineirau gdje se igrala utakmica Kupa konfederacija između Nigerije i Tahitija.

Prosvjedi su počeli prošli tjedan a organizirani su protiv podizanja cijena karata javnog prijevoza u Sao Paulu, prije nego su se proširili na druge gradove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙