FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

DUBLIN - Dok američki predsjednik Barack Obama sudjeluje na sastanku G8 u Sjevernoj Irskoj, prva dama i njihove kćeri, koje su zajedno s njim doputovale, iskoristile su posjet kako bi istražile irske korijene. Nakon dolaska u Belfast u ponedjeljak, Michelle Obama je prešla granicu i posjetila Dublin kako bi razgovarala sa sveučilišnim stručnjacima o predsjednikovim precima i pogledala irski narodni ples Riverdance. "Dobro je biti kod kuće", rekla je prva dama učenicima prije početka Riverdance. "Živite u divnoj zemlji", kazala je. Obamin predak Falmouth Kearney emigrirao je iz irskog sela Moneygalla u New York 1850. Obama je s obitelji posjetio to selo 2011. godine.

ŽENEVA - Švicarski znanstvenici osmislili su četveronožnog robota koji trči poput mačke i smatraju ga najbržim malim robotom na četiri noge lakšim od 32 kilograma, objavila je u ponedjeljak Savezna politehnička škola u Laussani. "Robot mačić-gepard dug 20 centimetara, visok šesnaest i težak oko kilograma veličine je domaće mačke ili jako mladog geparda", rekao je jedan od znanstvenika koji je radio na projektu Alexander Spporowitz. "Taj je robot zabilježio maksimalnu brzinu od 1,42 m u sekundi, to je dobra brzina hoda za odrasle ljude", dodala je. Za EPFL, taj robot je dobar poticaj za istraživanja biomehanike. Njegova je posebnost u njegovim šapama, koje ga čine brzim i stabilnim. Opruge zamjenjuju tetive, a aktivatori, mali motori koji preokreću energiju u pokret, zamjenjuju mišiće. Robot ima i druge adute, posebno je lagan, čvrst, izdržljiv i može ga se jednostavno izraditi s lako dostupnim jeftinim dijelovima, rekli su znanstvenici. Kroz neko vrijeme mogao bi biti upotrijebljen kao pomoć ili za potrage te tako čak zamijeniti prave pse.

AUCKLAND - Britanac Tom Stilwell preživo je pad s 15. kata zgrade u Novom Zelandu, javljaju mjesni mediji, a prenosi BBC. Britanac je pao pokušavajući se sa susjedova balkona na 15. katu spustiti na svoj kat ispod, objavila je policija. Na tu je ideju došao jer je zaboravio ključ svoga stana. Slomio je nekoliko kostiju, ima i manjih unutarnjih povreda, kazali su njegovi prijatelji, ali se osjeća dobro i "nevjerojatno je sretan čovjek". Pad mu je ublažio krov susjedne zgrade, nekih 13 katova niže, piše BBC. Glasnogovornik bolnice u Aucklandu kazao je da je muškarac u nedjelju prevezen u bolnicu u kritičnom stanju, ali mu je već u ponedjeljak stanje bilo zadovoljavajuće.

LONDON - Britanski princ Philip (92), suprug kraljice Elizabete, napustio je u ponedjeljak bolnicu u kojoj je bio podvrgnut eksplorativnoj operaciji abdomena. Vojvoda od Edinburgha bolnicu je napustio nakon 11 dana, nekoliko dana ranije nego što je bilo predviđeno. Pri izlasku iz bolnice je dobre volje, nasmiješen i mahao je prolaznicima. Razlozi eksplorativne operacije abdomena nisu objavljeni. Buckinghamska palača objavila je da će se princ na kućnoj njezi oporavljati dva mjeseca. Princ Philip, koji je u braku s kraljicom 65 godina, četiri je puta bio u bolnici od Božića 2011. godine.

SYDNEY - Australka govori već osam godina s francuskim naglaskom nakon udarca u glavu, što je rijedak fenomen koji liječnici zovu "sindromom stranog naglaska" i koji jako utječe na njezin svakodnevni život, ispričala je ona na australskoj televiziji. Leanne Rowe, rođena na Tasmaniji gdje je provela čitav život, teško je ozlijeđena u prometnoj nesreći prije osam godina kad joj je slomljena vilica. Nakon oporavka govorila je s francuskim naglaskom, objasnila je ona na Australian Broadcasting Corporation.

"To me ljuti jer sam Australka. Nisam Francuskinja! Iako nemam ništa protiv Francuza", izjavila je ona. Po riječima obiteljskog liječnika Roberta Newtona, Leanne Rowe je drugi poznati slučaj u Australiji sa sindromom stranog naglaska. "Imala je normalni australski naglasak" prije nesreće, kazao je liječnik koji ju je poznavao prije ozlijeđivanja. "Učila je francuski u školi ali nikada nije bila u Francuskoj niti ima francuske prijatelje". Sindrom stranog naglaska utvrđen je prvi put 1907. te je otada dijagnosticiran svega petnaestak puta. Liječnici smatraju da ga uzrokuje lezija u dijelu mozga posvećena jeziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙