FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u nedjelju Hasanu Rohaniju na pobjedi na predsjedničkim izborima u Iranu i pozvao na jačanje odnosa s Rusijom. "Putin je kazao da je uvjeren kako će novi predsjednik poraditi na prosperitetu Irana, prijatelja Rusije, te učvršćivanju veza" između dvije zemlje, priopćio je Kremlj citirajući ruskog predsjednika u poruci upućenoj Hasanu Rohaniju.

ZAGREB/TEHERAN - Novoizabrani iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da je njegova pobjeda na izborima "pobjeda umjerenosti nad ekstremizmom", javlja u nedjelju BBC. Umjereni kandidat Rohani osvojio je preko 50 posto glasova, čime je izbjegnut drugi krug izbora. Rohani je nakon objave rezultata rekao da je "stvorena nova prilika za one koji iskreno poštuju demokraciju, interakciju i slobodan dijalog". "Zahvaljujem Bogu da je još jednom racionalnost i umjerenost zasjala nad Iranom... Ova pobjeda je pobjeda mudrosti, umjerenosti i zrelosti nad ekstremizmom", rekao je 64-godišnji Rohani. Međutim, također je rekao da "zemlje koje propagiraju demokraciju i otvoreni dijalog trebaju razgovarati s iranskim narodom s poštovanjem i priznati prava Islamske Republike".

BAGDAD - Najmanje 14 osoba smrtno je stradalo u nedjelju u nizu eksplozija automobila bombi južno od Bagdada, rekli su dužnosnici medicinskih i sigurnosnih službi. Automobili bombe aktivirani su uglavnom u pokrajinama s visokom koncetracijom šijitskih muslimana a jedna eksplozija dogodila se u sjevernom gradu Mosulu. U Iraku od početka godine raste nasilje, usporedo sa sunitskiom mobilizacijom protiv šijitske vlade.

SEUL - Sjeverna Koreja ponudila je u nedjelju SAD-u razgovore na visokoj razini kako bi ublažila napetosti na Korejskom poluotoku, samo nekoliko dana nakon što je otkazala planirane službene razgovore s Južnom Korejom. Planirani razgovori na visokoj razini između Južne i Sjeverne Koreje nakon gotovo šest godina otkazani su u utorak pošto se Sjeverna Koreja usprotivila odabiru glavnog južnokorejskog predstavnika zbog njegovog diplomatskog ranga. Sjevernokorejsko povjerenstvo za nacionalnu obranu priopćilo je u nedjelju da Washington može izabrati datum i mjesto održavanja razgovora te da dvije strane mogu razmotriti niz pitanja, ali bez postavljanja preduvjeta za razgovore, prenijela je novinska agencija KCNA.

MEXICO CITY - Potres jačine 5,8 stupnjeva zabilježen je u noći na nedjelju u središnjem Meksiku, a osjetio se i u prijestolnici, priopćile su vlasti ne navodeći ima li žrtava i materijalne štete. Epicentar potresa bio je tridesetak kilometara jugozapadno od grada Huitzuco u državi Guerrero na dubini od 50 kilometara, priopćila je Meksička seizmološka služba. "Po prvim izvješćima, u meksičkoj prijestolnici nije bilo nikakve štete", napisao je gradonačelnik na svom Twitter profilu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙