Urod žitarica trebao bi u ovoj godini dosegnuti rekordnih 2.460 milijuna tona, što bi bilo 6,5 posto više nego u prethodnoj godini. U agenciji kao razlog navode povećanu proizvodnju pšenice i nagli oporavak proizvodnje kukuruza, ponajprije u Sjedinjenim Državama.
Najnoviji pokazatelji navode na zaključak o 'komotnijem' odnosu ponude i potražnje za žitaricama u novoj sezoni 2013/2014. Nakon relativno tijesnog odnosa i visokih cijena u 2012/2013., "dobri izgledi za proizvodnju i vjerojatno punjenje zaliha mogli bi utrti put mirnijoj situaciji na tržištima i nižim cijenama u novoj sezoni", zaključuju.
Na temelju aktualnih prognoza ukupne zalihe žitarica u svijetu trebale bi do kraja sezone u 2014. dosegnuti najvišu razinu u 12 godina od 569 milijuna tona. To bi predstavljalo povećanje za 11 posto u odnosu na prethodnu sezonu, navode u FAO-u.
Po njihovoj će procjeni vrijednost uvoza hrane u ovoj godini dosegnuti 1.090 milijardi dolara, što znači da će biti blizu prošlogodišnje razine ali i 13 posto ispod rekordne 2011.
Proizvodnja šećera trebala bi se povećati za 2,8 posto, na 180 milijuna tona, uz očekivani višak od 6,6 milijuna tona, procjenjuju.
Proizvodnja mesa trebala bi se povećati za umjerenih 1,4 posto, na 308,2 milijuna tona. "Iako se proizvođači u mnogim zemljama i dalje suočavaju s visokim cijenama stočne hrane, one su 2012. počele padati a u 2013. mogle bi se i dodatno smanjiti", navodi se u priopćenju.
Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda snažno su porasle u prvim mjesecima ove godine, posebno u ožujku i travnju. U FAO-u očekuju da će i narednih mjeseci ostati na visokoj razini. Kao glavni razlog navode nagli pad proizvodnje mlijeka na Novom Zelandu.
Proizvodnja ribe i ribljih proizvoda trebala bi u 2013. dosegnuti novu rekordnu razinu i prvi puta premašiti 160 milijuna tona. Ukupna konzumacija ribe u svijetu bliži se razini od 20 kilograma po stanovniku, od čega gotovo polovina otpada na ribu iz uzgoja, procjenjuju FAO-u.
Pozitivne su i prve prognoze proizvodnje uljarica u sezoni 2013/2014., što signalizira uravnoteženiji odnos ponude i potražnje i time opće sniženje cijena, napominju u FAO-u.