FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Utjecaj ulaska u Europsku uniju na hrvatsko gospodarstvo teško je procijeniti temeljem iskustava iz prijašnjih proširenja Unije, zbog krize u Europi i Hrvatskoj, no ako kratkoročno taj učinak bude negativan, u srednjem, a posebno dugom roku treba očekivati pozitivan poticaj od članstva u EU, smatraju sudionici panela "Hrvatski izvoz prije i poslije ulaska u EU" održanog u sklopu konvencije Hrvatskih izvoznika (HIZ). Potpredsjednik HIZ-a Ante Babić pritom se osvrnuo na strahovanja od izlazaka Hrvatske iz trgovinskog sustava CEFTA-e, ističući da 95 posto Hrvatske razmjene s tim zemljama čine industrijski proizvodi za koje neće biti većih promjena. Preostalih 5 posto su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, za koje su predviđene carine, ali se njihov utjecaj pokušava umanjiti pregovorima EU sa zemljama CEFTA-e o izvoznim kvotama na temelju dosadašnjih izvoznih količina. Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta podsjetila je na procjene HNB-a da će izlazak iz CEFTA-a u prvoj godini članstva imati na BDP negativni učinak od oko 0,5 postotnih bodova, ali bi od fondova EU trebao doći poticaj koji je u nekim zemljama koje su ranije ušle u EU iznosio 1 do 1,4 postotna boda.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je danas skoro osnivanje svojevrsne radne skupine ili vijeća za vanjsku trgovinu i izravna inozemna ulaganja, kao uvod u projekt jačanja gospodarske diplomacije. Ta bi radna skupina zakonodavcu sugerirala što promijeniti za veću konkurentnost i lakši proboj na strana tržišta, kazao je Grčić na panelu "Hrvatski izvoz prije i poslije ulaska u EU", održanom u sklopu konvencije Hrvatskih izvoznika (HIZ). Također, osvrnuo se i na problem nelikvidnosti i predugih rokova naplate, kazavši kako će vjerojatni prijedlog oko izmjena zakona o PDV-u biti da se do kraja 2014. PDV plaća po naplati, a u tom prijelaznom razdoblju postigli bi se i rokovi plaćanja sukladni zakonu o financijskom poslovanju, kada bi pitanje plaćanja PDV-a po izdanoj fakturi ili naplati postalo izlišno.

OPATIJA - U Hrvatskoj su u nekoliko godina napravljeni značajni pomaci u sigurnosti hrane, uključujući i prilagodbu pravnoj stečevini EU, rekao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući 7. konferenciju o sigurnosti i kakvoći hrane u Opatiji. Kada je u pitanju sigurnost i kakvoća hrane važna je komunikacija svih sudionika u lancu, što jamči da građani jedu zdravu i ispravnu hranu, istaknuo je Jakovina. Podsjetivši na nedavnu aferu s aflatoksinom u mlijeku, Jakovina je kazao kako se pokazalo da se kvalitetnim funkcioniranjem svih tako nešto može riješiti na kvalitetan način. Najavio je da će Ministarstvo ići na spajanje Odjela sigurnosti hrane s Odjelom veterine. Taj se iskorak odnosi prije svega na kontrolu sljedivosti hrane i pitanja informiranja u sustavu, rekao je Jakovina koji očekuje da će rad u novom ustroju biti još bolji, posebice u zaštiti interesa potrošača. Dvodnevnu konferenciju o sigurnosti i kakvoći hrane organizira Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a sudionici će raspravljati o novostima i aktivnostima koje nadležne institucije provode na području sigurnosti i kakvoće hrane, novim aspektima sigurnosti hrane u Hrvatskoj, aktivnostima sanitarne inspekcije, prometu roba preko hrvatske granice i drugima.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze pada šesti trgovinski dan za redom, Crobex je pao za 0,36 posto, na 1.879,44 boda, što je njegova najniža razina od sredine siječnja. Crobex10 pak smanjen je za 0,40 posto i trgovanje završava na 1.067,53 boda te je na najnižoj razini od početka veljače. Trgovanje i dalje obilježava i nizak promet i danas je redovni promet iznosio 8,5 milijuna kuna, a nijedna dionica nije imala milijunski promet. Najtrgovanija je s 900 tisuća kuna dionica Jadranske banke čija se cijena nije mijenjala i ostala je na 1.000 kuna. Nije se mijenjala ni cijena dionici HT-a koja trgovanje završava na 211 kuna, a imala je nešto više od 804 tisuće kuna prometa. Dionica Hotela Makarska protrgovano je za 556,8 tisuća kuna, uz također nepromijenjenu cijenu od 180 kuna. Uz promet od 539,3 tisuće kuna, dionici Ericssona Nikole Tesle cijena je pala za 2,17 posto, na 1.262 kune. Pod pritiskom su i dalje dionice Instituta IGH s padom cijene za 4,17 posto, Ingre za 5,80 posto, kao i dionica Badela 1862 kojima je cijena pala za 4,35 posto. Dionici pak Dalekovoda cijena je danas porasla za 1,78 posto, uz promet od tek 84,7 tisuća kuna. Dalekovod je na Burzi objavio i da je Nadzorni odbor te tvrtke danas raspravljao o zaprimljenoj obvezujućoj ponudi za dokapitalizaciju u ime društva Konsolidator, koje je u većinskom vlasništvu Nexus Private Equity Partnera, ali nije donio nikakve odluke nego su od ponuditelja zatražena dodatna pojašnjenja i informacije, pa će se rasprava nastaviti na sljedećoj sjednici Nadzornog odbora, u ponedjeljak, 27. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙