FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijska središnja banka također snizila prognoze rasta za ovu i iduću godinu

BEČ, 7. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Austrijska središnja banka snizila je u petak prognoze rasta austrijskog gospodarstva za ovu i iduću godinu, ustvrdivši kako ta alpska zemlja ipak neće moći izbjeći gospodarske probleme eurozone i drugih regija.

Za 2013. središnja banka za austrijsko gospodarstvo tako prognozira stopu rasta od 0,3 posto, čime je snizila prognozu iz prosinca prema kojoj je za ovu godinu bio predviđan rast od 0,5 posto.

Prognoza za 2014. snižena je na 1,5 posto, s u prosincu prognoziranih 1,7 posto.

Isti je potez danas povukla i njemačka središnja banka, snizivši prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini također na 0,3 posto, s ranije prognoziranih 0,4 posto. Snižena je i prognoza za 2014., s 1,9 na 1,5 posto.

"Za austrijsko gospodarstvo očekuje se da će konačno dosegnuti dugoročni prosječni rast od oko 1,8 posto u 2015. godini", navodi središnja austrijska banka u današnjem priopćenju.

Prognoze ostalih važnih međunarodnih institucija nešto su optimističnije od novih projekcija austrijske središnje banke.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u svojim je svibanjskim prognozama predvidjela rast austrijskog BDP-a za 0,5 posto u ovoj godini i za 1,7 posto u 2014.

Prema projekcijama EK iz svibnja, austrijsko gospodarstvo ove bi godine trebalo porasti za 0,6 posto a iduće za 1,8 posto, dok u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u sklopu redovnih proljetnih projekcija prognoziran rast austrijskog BDP-a od 0,8 posto za ovu godinu i od 1,6 posto u idućoj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙