FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2013. (Hina) - pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRATISLAVA - Svečanim dočekom s počasnom gardom u bratislavskom dvorcu počeo je u četvrtak drugi dan 18. summita predsjednika država srednje Europe koji će razgovarati o oporavku regije nakon gospodarske i financijske krize. Na summitu sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je u srijedu najavio kako će se zalagati za nastavak proširivanja Europske unije na zemlje jugoistoka Europe. Sastanak okuplja 20 šefova država, a bit će i prilika da za istim stolom sjede srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga. Tješnja gospodarska suradnja, vjeruje slovački organizator, put je prema rješavanju postojećih ekonomskih i socijalnih problema regije. Na okruglom stolu sudionici će raspravljati o mogućnostima jačanja regionalne suradnje među članicama i nečlanicama Unije.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović nalazi se u trodnevnom službenom posjetu Makedoniji tijekom kojega se susreo sa svojim kolegom Talatom Xhaferijem i makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, priopćio je MORH. Na sastancima se razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji, situaciji u regiji i regionalnim obrambenim inicijativama, zajedničkom razvoju obrambenih sposobnosti i suradnji na području modernizacije oružanih snaga, a bilo je i riječi o perspektivama NATO operacije ISAF, u kojoj Makedonci sudjeluju u sklopu hrvatskog kontingenta. "Makedoniji je mjesto u NATO savezu", bila je poruka koju je hrvatski ministar uputio makedonskim kolegama, naglasivši pritom zadovoljstvo suradnjom s makedonskom stranom u operaciji ISAF u okviru škole vojne policije u Kabulu, kao i mogućnost zajedničkog djelovanja u Afganistanu i nakon 2014. godine.

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda ustvrdio je kako prosvjedi koji su prošlog i ovog tjedna održani u Sarajevu nisu izbili spontano te da su oni zapravo pokazatelj u koliko je ozbiljnoj krizi cijela država. "Posljednja događanja su još jedan u nizu dokaza da ovako ustavno ustrojena BiH nije stabilna ni samoodrživa. Meni je žao da su svi problemi u Federaciji BiH ovime jednostavno prebačeni na državnu razinu. Zbog svega ovoga smo dovedeni u situaciju da se sada jedino državno tijelo koje je funkcioniralo besprijekorno i donosilo odluke, a to je Vijeće ministara, proziva za nerad", izjavio je Bevanda u intervjuu kojega je u četvrtak objavio banjolučki dnevni list "Glas Srpske". Bevanda je kazao kako je u novonastalim okolnostima funkcioniranje Vijeća ministara BiH postalo nemoguće te kako ne kani sazivati sjednice tog tijela dok postoji opasnost po sigurnost ministara.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima hrvatske i srpske nacionalnosti u zarobljeničkom logoru u okolici Sarajeva, potvrđeno je u četvrtak u Sarajevu. U priopćenju Tužiteljstva BiH navedeno je kako su optuženi Nedžad Hodžić i Dževad Salčin, nekadašnji pripadnici posebne postrojbe "Zulfikar", koja je djelovala pri glavnom stožeru Armije BiH. Nekima od pripadnika te postrojbe već se sudi pred Sudom BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u hercegovačkom selu Trusina.

ANKARA - Turski ministar unutarnjih poslova Muammer Gueler ocijenio je u četvrtak da bi okupacija parka Gezi u Istanbulu, uporište protuvladina prosvjeda koji potresa Tursku već dva tjedna, trebala uskoro prestati. "Okupacija parka Gezi ne može potrajati. Od 1. lipnja neke skupine zauzimaju javni prostor i sprečavaju pristup drugima. Sve to mora prestati prije nego izazove još više napetosti. To stanje nije prihvatljivo u demokraciji", ocijenio je Gueler pred novinarima u Ankari. "Poduzeli smo potrebne mjere sigurnosti. Policija je svakodnevno spremna ponovno uvesti red i zajamčiti sigurnost", dodao je on.

OSWIECIM, Poljska - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu svečano će u četvrtak otvoriti novu izložbu o holokaustu na mjestu koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau koja bi trebala prenijeti emocije i podučiti nove naraštaje o toj tragediji. Izložba koju je pripremio Institut Yad Vashem iz Jeruzalema zamijenit će prethodnu koja datira iz doba komunizma. Ona stavlja "ubojstva Židova deportiranih u Auschwitz u puno širi kontekst pokušaja nacista da sustavno istrijebe židovski narod", kaže Institut. "Posjetitelji će moći uvidjeti da Auschwitz nije bio izolirani otok... on je bio dio širokog programa koji je organizirala nacistička Njemačka u okupiranoj Europi, s glavnim ciljem da pobije sve Židove", rekao je Pawel Sawicki, glasnogovornik muzeja u Auschwitzu.

PRAG - Češka policija uhitila je predstojnicu ureda češkog premijera Petra Nečasa i još nekoliko ljudi u noći na četvrtak, izvijestili su češki mediji. Glasnogovornik policijskog odjela za organizirani kriminal potvrdio je da su djelatnici odjela bili uključeni u tu operaciju, ali je odbio iznijeti detalje. "Jedino mogu reći da se (plan) provodi tako da u ovom trenutku ne možemo davati informacije", rekao je Pavel Hantak za Reuters.

PARIZ - Dan nakon štrajka kontrolora leta, štrajk željezničara na poziv sindikata koji se protive željezničkoj reformi snažno je u četvrtak poremetio promet u Francuskoj. Francuske željeznice SNCF objavile su u četvrtak ujutro da su poremećaji u skladu s onim što je najavljeno s obzirom da je štrajk velikom većinom poštovan. Štrajk je počeo u srijedu popodne a trebao bi završiti u petak ujutro. Razlog štrajka je reforma željeznica. Sindikati smatraju da je "reforma nužna", ali vladina je "napravljena tako da odgovori prvenstveno na zahtjeve Bruxellesa", ocijenio je Gilbert Garrel, glavni tajnik sindikata željezničara.

PEKING - Kina je u četvrtak objavila da nema "nikakve informacije" o bivšem konzultantu izbjeglom u Hong Kong Edwardu Snowdenu koji je otkrio opsežni američki internetski program špijuniranja. "Ne mogu vam dati nikakvu informaciju", odgovorila je Hua Chunying, glasnogovornica kineske diplomacije, na nekoliko pitanja o eventualnom zahtjevu za azilom Snowdena ili točnom mjestu na kojem se skriva. Glasnogovornica je ponovila kineski stav prema kojemu se, "kao i druge zemlje, Kina suočava s ozbiljnim prijetnjama informatičkih napada". Edward Snowden navodno se još uvijek nalazi u Hong Kongu.

PJONGJANG - Sjeverna Koreja optužila je južnog susjeda da je odgovoran za otkazivanje pregovora na visokoj razini te je upozorila da su ozbiljno narušeni izgledi za dijalog. "Jug nije imao nikakvu namjeru otvoriti dijalog, od samog početka", rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog odbora za ponovno mirno ujedinjene Koreja, koji se bavi odnosima dviju zemalja. Južna Koreja "samo je tražila način da stvori prepreke, uspori pregovore a zatim ih otkaže", dodao je u priopćenju koje je objavila službena agencija KCNA. On također optužuje Seul za "bahatu opstrukciju" i "namjerno ometanje" pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙