FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

STRASBOURG - Europski parlament izglasao je velikom većinom glasova u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pozitivno mišljenje o imenovanju Nevena Mimice za povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača. Potpredsjednik hrvatske Vlade dobio je potporu 565 zastupnika, protiv su bila 64 zastupnika i suzdržanih 64. Nakon pozitivnog mišljenja Europskog parlamenta Mimičino imenovanje treba još formalno potvrditi Vijeće Europske unije. Mimica je 4. lipnja uspješno prošao saslušanje pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koji su preporučili pozitivno mišljenje za prvog hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji. Mimica će dužnost preuzeti 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u EU-u.

LJUBLJANA - Odbor za rad, obitelj i socijalna pitanja slovenskog parlamenta kao matično tijelo podržao je u srijedu, bez ijednog glasa protiv, vladin prijedlog zakona po kojemu će tržište rada u Sloveniji za radnike iz Hrvatske ostati zatvoreno i nakon ulaska Hrvatske u EU još najmanje dvije godine. Vlada je zakonski prijedlog utemeljila podatkom da je u Sloveniji nezaposlenost u kritičnom porastu pa je na zavodu za zapošljavanja prijavljeno oko 124.000 osoba, a stopa nezaposlenosti najviša od 1993. godine. Uz to, slovensko ministarstvo za rad i socijalnu politiku navelo je da je u Hrvatskoj stopa nezaposlenosti skoro 22 posto, pa bi otvaranje tržišta rada za hrvatske radnike smanjilo izglede za zapošljavanje slovenskih državljana.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ponovno je uložilo tužbu na rješenje Suda BiH kojim je odbijen raniji zahtjev za određivanjem pritvora predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru te za još tri osobe protiv kojih se vodi istraga pod sumnjom da su bili umiješani u korupciju, doznaje se u srijedu u Sarajevu. Iz sjedišta Tužiteljstva BiH priopćeno je kako se u podnesenoj žalbi ističe da je sud u svom rješenju ustvrdio postojanje osnovane sumnje da je kazneno djelo doista počinjeno te da upravo stoga i postoji osnova za određivanje pritvora. U Tužiteljstvu BiH drže da bi Budimir i ostali ostankom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili pak utjecati na svjedoke.

VATIKAN - Papa Franjo uputio je u srijedu apel protiv "zloporabe djece u kućnim poslovima", ocijenivši da je to "fenomen dostojan žaljenja u stalnom porastu" posebice u siromašnim zemljama, koji pogađa većinom djevojčice. "Postoje milijuni maloljetnika, većinom djevojčica, žrtava tog skrivenog oblika eksploatacije koji uključuje često i seksualno zlostavljanje, zapostavljanje i diskriminaciju", rekao je on, po završetku opće tjedne audijencije pred oko 60.000 osoba okupljenih na Trgu Sv. Petra. "Sva djeca moraju se moći igrati, učiti, moliti i rasti u vlastitim obiteljima, u skladnoj sredini ljubavi i spokoja: to je njihovo pravo i naša zadaća", kazao je on, ističući da "spokojno djetinjstvo omogućava djeci da steknu povjerenje u život i budućnost".

SUBOTICA - Oko 100 kućanstava je evakuirano, a još toliko je ugroženo u općini Beočin, kod Novoga Sada, zbog nadolazećeg poplavnog vala na Dunavu, prenijeli su u srijedu vojvođanski mediji. Vatrogasna postrojba u tome mjestu, poučena iskustvom iz 2010. godine, napravila je popis ugroženih kućanstava koja su bila zahvaćena poplavnim valom, rekao je za "Dnevnik" predsjednik Stožera za izvanredne situacije općine Beočin Radomir Lazić, dodajući da su preko povjerenika i medija u svim mjestima te općine informirali građane o opasnosti. Po prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije vodostaj na Dunavu će u sljedeća tri dana rasti. Vrh poplavnog vala kod Bezdana očekuje se 14. lipnja, kada je prognozirano da bi razina vode mogla dostići oko 740 centimetara.

ATENA - Zaposlenici grčke javne tv postaje ERT, čije je emitiranje zaustavila vlada u utorak navečer, nastavili su s emisijama u srijedu ujutro, putem interneta i lokalnog kanala koji im je ustupila Komunistička stranka. Grčka vlada je u utorak navečer objavila da zbog lošeg poslovanja zatvara javnu televiziju ERT čim se završi večernji program. Svi sadašnji zaposlenici, kojih je 2.700 po informacijama grčkih medija, primat će naknadu i moći će podnijeti molbu za posao u novoj organizaciji, kazao je. ERT je u vlasništvu više državnih tijela koja se moraju restrukturirati, po dokumentu koji su potpisali Grčka i njezini zajmodavci. U međuvremenu grčka je vlada najavila da će ERT nastaviti s radom za nekoliko tjedana kad se dovrši restrukturiranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙