FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 11. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sniženje stope PDV-a za dio dnevnih novina, za ulaznice za koncerte, za usluge smještaja na plovnim objektima nautičkog turizma, neka su od rješenja koja predviđa konačni tekst zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) o kojemu danas raspravlja Hrvatski sabor. Stopa od pet, umjesto deset posto predviđa se za dnevne novine koje imaju statut i objavljuju autorske tekstove s najmanje 25 tisuća riječi po izdanju. Jednaka stopa PDV-a plaćat će se i na znanstvene časopise. Po stopi od deset posto plaćat će se PDV na ulaznice za koncerte, časopise za kulturu i umjetnost te za smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma. PDV po stopi od deset posto plaćat će i svi brodari koji organiziraju jednodnevne izlete, ako na brodu imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost. Dio primjedbi pristiglih između dvaju čitanja zakona, Vlada nije mogla prihvatiti, jer bi bile u suprotnosti s EU direktivama ili zato što bi njihov efekt bio puno veći nego što državni proračun trenutno može izdržati, rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Vlada je, naglasio je, razmatrala mogućnost smanjenja PDV-a na neke prehrambene proizvode, no to u ovoj godini nije moguće. Ipak, ostavio je mogućnost da se to dogodi slijedeće. Prema konačnom tekstu zakona o PDV-u, povremenim obveznicima smatrat će se svi koji kupuju nova prijevozna sredstva. To znači da će građanin, ako kupi automobil primjerice u Njemačkoj, u roku od 10 dana biti dužan platiti PDV u Hrvatskoj da bi ga mogao registrirati. Konačni obračun PDV-a svi poduzetnici će, umjesto do kraja travnja, morati podnijeti do kraja veljače za prethodnu godinu. Poduzetnici će, do 1. siječnja 2015., PDV plaćati po naplati, a ne po izdanoj fakturi, kako je ranije bilo predviđeno.

ZAGREB - Koncern Agrokor i rovinjska Adris grupa objavile su danas ponudu za preuzimanje 20-tak posto dionica Tiska, i to po cijeni od 215,97 kuna po dionici, ili ukupno oko 103 milijuna kuna za sve preostale dionice. Rok trajanja ove ponude je 28 dana od njene objave u Narodnim novinama i dnevnom tisku, s time da rok počinje teći od dana najkasnije objave. Prema ponudi dostavljenoj danas Zagrebačkoj burzi, koncern Agrokor vlasnik je 54,13 posto dionica Tiska serije AII, a Adris grupa još 25,86 posto, tako da je u njihovom zajedničkom vlasništvu ukupno 79,99 postotni udio u Tisku. Ponuda se tako odnosi na preostalih 477.465 dionica serije AII, koje čine 20,01 postotni vlasnički udio u Tisku, a Agrokor, kao ponuditelj, i Adris grupa, kao pravna osoba s kojom ponuditelj zajednički djeluje, obvezuju se sve dionice otkupiti za ukupno 103,25 milijuna kuna. Ponuđena cijena za svaku dionicu serije AII iznosi naime 215,97 kuna, koliko je iznosila i prosječna cijena dionica Tiska na Zagrebačkoj burzi tri mjeseca uoči nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Kako se navodi u ponudi, zajedničko djelovanje Agrokora i Adris grupe utemeljeno je na Sporazumu o razumjevanju od 17. travnja ove godine, a njime se predviđa povezivanje Tiska i srodne tvrtke u vlasništvu Adrisa, iNovina.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju ove godine prikupljeno 43.055 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na travanj 2012. godine smanjenje za 20,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na prosjek 2012. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tona kravljeg mlijeka, u travnju ove godine prikupljeno je 14,2 posto manje mlijeka. Travanj je tako deseti mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a osmi mjesec zaredom smanjenje je veće od 10 posto, s obzirom da je u rujnu na međugodišnjoj razini zabilježen pad za 12,1 posto, u listopadu za 14,5 posto, u studenom za 12,9 posto, u prosincu za 16,5 posto, u siječnju 16,5 posto, u veljači za 16,7 posto, u ožujku za 20,4 posto te u travnju za 20,3 posto. Podaci DZS-a pokazuju da je u travnju u odnosu na isti mjesec 2012. smanjena proizvodnja mlijeka za piće, vrhnja i maslaca, dok je povećana proizvodnja fermentiranih proizvoda i sira. Tako je mlijeka za piće proizvedeno 28,6 posto manje nego u travnju 2012., odnosno 17.383 tona, proizvodnja maslaca smanjena je za 8,2 posto, na 336 tona, a proizvodnja vrhnja za 6,9 posto, na 2.046 tona. Fermentiranih proizvoda je u travnju proizvedeno 6.008 tona, što je na godišnjoj razini rast za 1,2 posto, dok je kravljeg sira proizvedeno 2.689 tona ili 12,6 posto više. Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je, u odnosu na prosjek 2012., u travnju ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila manja za 14,2 posto, dok je mlijeka za piće proizvedeno 31,3 posto manje.

ZAGREB - Na redovnoj glavnoj skupštini dioničara Dalekovoda, sazvanoj za 22. srpnja ove godine, dioničari će odlučivati o povećanju temeljnog kapitala te građevinske tvrtke za 150 milijuna kuna, u skladu s obvezujućom ponudom za dokapitalizaciju, koju je sredinom svibnja predala tvrtka Konsolidator, u vlasništvu Nexus Private Equity Partnera. Ponuda Konsolidatora, koja vrijedi do 31. srpnja, uvjetovana je "prethodnim kumulativnim ispunjenjem" dvaju uvjeta - pravomoćnosti rješenja Trgovačkog suda o odobravanju sklopljene predstečajne nagodbe nad Dalekovodom te održavanjem Glavne skupštine dioničara Dalekovoda, koja bi donijela nekoliko povezanih odluka. U skladu s tom ponudom, na dnevnom redu Skupštine Dalekovoda je odluka o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i to smanjenjem nominalne vrijednosti pojedinačne dionice Dalekovoda sa 100 na 10 kuna radi pokrića gubitaka. Temeljni kapital tvrtke smanjio bi se time sa sadašnjih 286,7 na 28,67 milijuna kuna, čime bi se pokrio dio prenesenog gubitka iz prošle godine, u visini od 197,3 milijuna kuna. Ukupni gubitak Dalekovoda na kraju 2012. iznosio je više od 441,2 milijuna kuna, a veći dio, oko 244 milijuna kuna, pokrio bi se rezervama iz dobiti ostvarenih prethodnih godina. Po prihvaćanju smanjenja temljenog kapitala, Skupštini se predlaže donošenje odluke o njegovom povećanju izdavanjem novih redovnih dionica, ulozima u novcu i pravima.

ZAGREB - Pedesetak radnica Domaće tvornice rublja (DTR) prosvjedovalo je danas na Markovu trgu tražeći isplatu dviju zaostalih plaća i šest naknada za prijevoz. Radnice, koje štrajkaju od 7. svibnja jer im poslodavac nije isplatio plaće za ožujak i travanj, naknade za prijevoz i materijalna prava - božićnice, regrese, uskrsnice i jubilarne nagrade, prozvale su Vladu zbog teškog stanja hrvatske tekstilne industrije i zatražile da im se isplate njihova potraživanja, jer nemaju od čega živjeti. Nad DTR-om je 22. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti, a na prvom ročištu, održanom 8. svibnja, utvrđeno je da ukupna potraživanja iznose 6,5 milijuna kuna. Većinski vlasnik DTR-a bila je tvrtka Ceufin Brokers d.o.o. u stečaju, koja je raspolagala sa 65,45 posto dionica, no taj je udio na javnoj dražbi u ovršnom postupku 20. svibnja kupio poduzetnik Milan Carić, plativši za to 890.000 kuna. Tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš, koji pomaže radnicama u štrajku, rekao je da im zasad Carićeva kupnja tvrtke ne znači ništa, niti su s njime uspostavili kontakt. Kiš tvrdi da se pitanje duga radnicama može riješiti na dva načina: ako DTR ode u stečaj naplatit će se iz stečajne mase, a u slučaju uspješne predstečajne nagodbe radnička se potraživanja moraju isplatiti u roku 60 dana.

ZAGREB - Uz relativno dobar promet, na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, a u fokusu investitora dionice su turističkog sektora. Tijekom jutra Crobexi su bili u blagom plusu, no oko podneva su oslabili. Tako je Crobex oko podneva bio u minusu 0,34 posto, na 1.833 boda, što je njegova najniža razina od 9. siječnja. Crobex10 spustio se 0,25 posto, na 1.048 bodova, najnižu razinu od 16. siječnja. Redovni promet dionicama iznosio je 5 milijuna kuna. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Valamar Adrije, od milijun kuna. Cijena joj je porasla 1,49 posto, na 150,08 kuna. Slijedi dionica Rivijere Adrije, sa 897.000 kuna prometa i rastom cijene za 1 posto, a 13,67 kuna. I ostale dionice u turističkom sektoru danas ostvaruju dobitke, dionica Arenaturista u plusu je 3,46 posto, a HUP-a Zagreb 0,19 posto. U većem fokusu investitora je i dionica HT-a. Cijena joj je ojačala 0,57 posto, na 204,8 kuna, uz promet od 737.000 kuna. Dionici Dalekovoda cijena je porasla 5,4 posto na 27,5 kuna, no uz promet od svega 1.031 kunu.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, kuna je ojačala prema svim značajnijim stanim valutama, osim prema švicarskom franku. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, tečaj eura je smanjen za 0,17 posto prema jučerašnjoj tečajnici i njegov srednji tečaj iznosi 7,511114 kune. Za 0,46 posto smanjen je tečaj britanske funte, dok je tečaj američkog dolara smanjen za 0,57 posto. Srednji tečaj funte na današnjoj tečajnoj listi HNB-a tako iznosi 8,797276 kuna, a dolara 5,657663 kune. Istodobno je tečaj švicarsko franka povećan za 0,32 posto te srednji tečaj franka iznosi 6,097673 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙