FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je u prvom tromjesečju ove godine 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, potvrdili su danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji se podudaraju s nedavno objavljenom prvom procjenom kretanja BDP-a. Podaci DZS-a pokazuju da je potrošnja kućanstava, kao najznačajnija kategorija u BDP-u, u prvom tromjesečju pala za 3 posto prema prvom kvartalu lani. Pad bruto investicija u fiksni kapital istodobno je iznosio 2,3 posto, dok je potrošnja države povećana za 0,3 posto. Najveći negativan doprinos u prvom tromjesečju očekivano je došao od potrošnje kućanstava, uslijed nepovoljnih kretanja na tržištu rada, realnog pada plaća i raspoloživog dohotka kućanstava. Nadalje, nastavlja se negativan doprinos investicija. Investicije u fiksni kapital pale su 17. uzastopni kvartal, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a. Pozitivan doprinos stopi realnog pada BDP-a u prvom tromjesečju došao je samo od neto inozemne potražnje, i to u iznosu od 0,8 postotnih bodova. Naime, u prva tri mjeseca stopa pada izvoza bila je nešto niža od stope po kojoj je snižen uvoz. Izvoz roba i usluga u prvom je kvartalu bio za 4,9 posto, a uvoz roba i usluga za 5,6 posto niži nego u prva tri mjeseca prošle godine.

ZAGREB - Ukupna vrijednost dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata u Hrvatskoj je krajem travnja ove godine iznosila je 37,39 milijardi kuna, što je za 2,7 posto ili oko 1,03 milijarde kuna manje u odnosu na stanje s kraja ožujka ove godine, a smanjenje je prvenstveno posljedica pokrenutih postupaka predstečajne nagodbe, pokazuju podaci koje objavila Financijska agencija (Fina). Istodobno su zbog neizvršenih osnova za plaćanje zadnjeg dana travnja u blokadi bila i 258.303 građana, odnosno njih 2.739 više nego krajem ožujka, dok je njihov je dug istodobno porastao za oko 490 milijuna kuna, na 19,24 milijarde kuna. Po podacima Fine, zbog neizvršenih osnova za plaćanje 30. travnja ove godine bilo je blokirano 67.667 poslovnih subjekata, 0,9 posto ili 648 poslovnih subjekata više nego krajem mjeseca prije. Pritom iz Fine navode da je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u travnju smanjen za 2,33 milijarde kuna, a broj dužnika za 297. U odnosu na travanj lani, ukupni iznos dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata smanjen je za 14 posto ili za više od 6 milijardi kuna, dok je blokiranih poslovnih subjekata na kraju travanja ove godine prema istom mjesecu lani bilo manje za 6,5 posto, odnosno njih 4.734.

ZAGREB - Motorni benzini od ponoći će poskupjeti za četiri lipe po litri, dok će cijena eurodizela i plavog dizela pasti za pet lipa, a lož ulja za četiri lipe, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 11. do 24. lipnja. Po tim podacima, najviša maloprodajna cijena motorskog benzina eurosupera 95 iznosit će 10,27 kuna po litri prema dosadašnjih 10,23 kune. Nova cijena eurosupera BS 98 je 10,59 kuna, što je također za četri lipe više od dosadašnjih 10,55 kuna, a eurosuper BS 100 od ponoći će se prodavati po 10,80 kuna (do sada 10,76 kuna). Najviša maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra je 9,38 kuna, što je pet lipa manje od dosadašnjih 9,43 kune. Cijena plavog dizela bit će također niža za pet lipa, a lož ulja za četiri lipe po litri. Tako će najviša cijena plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro u iduća dva tjedna iznositi 6,11 kuna (do sada 6,16 kuna), a plinskog ulja s oznakom euro 6,54 kune (do sada 6,58 kuna).

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju izdavača Novog lista i Glasa Istre s nakladnikom Zadarskog lista jer je ocijenila da njezina provedba neće imati značajan učinak na tržišno natjecanje na mjerodavnim tržištima. Kako se navodi u današnjem priopćenju Agencije, odobrava se koncentracija poduzetnika Andre i poduzetnika RTD iz Zadra do koje je došlo stjecanjem 100 posto udjela u temeljnom kapitalu RTD-a. Sudionici koncentracije su prije njezine provedbe djelovali na istim mjerodavnim tržištima prodane naklade općeinformativnih dnevnika te tržištu oglašavanja u dnevnicima, jer je Andre, između ostalog, vlasnik ili ima prevladavajući utjecaj u nakladnicima Glasa Istre i Novog lista, dok je RTD nakladnik Zadarskog lista. Prema podacima kojima raspolaže Agencija, više od 70 posto tržišta naklade te više od 60 posto tržišta oglašavanja u općeinformativnim dnevnicima u Hrvatskoj imaju dnevnici 24 sata, Jutarnji list i Večernji list. Udjeli Andrea na tim tržištima na nacionalnoj razini kreću se između 10 i 15 posto. Zadarski list, pak, od 2009. na oba tržišta bilježi pad prihoda od prodaje i oglašavanja, odnosno pad udjela koji ne prelazi jedan posto, pa se ovom koncentracijom ne stvara novi, niti jača postojeći vladajući položaj njezinih sudionika.

ZAGREB - Građevinski radovi u Hrvatskoj su u ožujku, prema kalendarski prilagođenim indeksima, bili manji za 2,3 posto u odnosu na isti mjesec 2012. godine, dok desezonirani indeksi pokazuju pad građevinskih radova u ožujku u odnosu na veljaču za 2,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pad građevinskih radova na godišnjoj razini pokazuju i izvorni indeksi, po kojima je u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine fizički obujam građevinskih radova pao za 10,6 posto. Godišnje stope promjena, izračunate iz kalendarski prilagođenih indeksa, pokazuju da je u ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec pad građevinskih aktivnosti na zgradama iznosio 13,7 posto, dok je na ostalim građevinama zabilježen rast od 4,9 posto. U ožujku je na novogradnjama odrađeno 52,8 posto radnih sati, a na ostalim radovima 47,2 posto.

DUBROVNIK - Kroz Zračnu luku Dubrovnik u prvih pet mjeseci ove godine prošlo je 322.887 putnika ili 7,8 posto više nego u istom razdoblju rekordne 2012., što ukazuje na odličan početak ovogodišnje turističke sezone, ističu u dubrovačkoj Zračnoj luci. Samo u svibnju kroz Zračnu luku Dubrovnik prošlo je 177.763 putnika ili 15,1 posto više nego u prošlogodišnjem svibnju. Rekordan je bio 5. svibnja kada je zabilježeno 99 slijetanja i polijetanja. U prošloj godini kroz Zračnu luku Dubrovnik prošlo je 1.480.470 putnika i to je bila rekordna godina u povijesti te zračne luke. Najveći broj putnika bio je iz Velike Britanije, potom domaćih te njemačkih, francuskih i španjolskih turista.

ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi su danas u blagom minusu, a od sektorskih indeksa jedino su na dobitku Crobexindustrija i Crobexturizam. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,06 posto, na 1.849 bodova, a Crobex10 za 0,14 posto, na 1.057 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,7 milijuna kuna. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, od 883.000 kuna. Cijena joj je pala 2,28 posto, na 204 kune. Tom dionicom do srijede se još trguje s pravom na sudjelovanje u isplati dividende, koja u bruto iznosu doseže 20,51 kunu. Promet iznad pola milijuna kuna ostvaren je i dionicom Diokija, a cijena joj je porasla 1,2 posto, na 27,91 kunu. Znatnije je porasla cijena dionice Petrokemije, za 6,32 posto, na 219 kuna. Među turističkim dionicama, najveći rast cijene, za 7,5 posto, ostvaren je dionicom Hotela Cavtat. Među većim gubitnicama su dionice Ingre, čija je cijena do podneva pala 6,5 posto, te Dalekovoda, za 5,14 posto.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu od petak, kuna je oslabila prema svim značajnijim stanim valutama, osim prema švicarskom franku. Na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, srednji tečaj eura povećan je za 0,06 posto u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna i iznosi 7,524283 kune. Za 0,07 posto povećan je srednji tečaj britanske funte, na 8,838580 kuna, dok je srednji tečaj američkog dolara povećan za 0,27 posto, na 5,690299 kuna. Istodobno je tečaj švicarsko franka smanjen za 0,65 posto te njegov srednji tečaj iznosi 6,077773 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙