FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikolić: Njemačka ne treba ucjenjivati Srbiju da prizna Kosovo

BEOGRAD, 17. svibnja 2013. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je, u povodu najavljenog posjeta šefa njemačke diplomacije Guida Westerwellea Beogradu, da je Srbija u eurointegracijskom procesu dosad učinila sve što je mogla i da od nje ni po cijenu dobivanja datuma za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji (EU) ne vrijedi tražiti da prizna neovisnost Kosova.

Nikolić je za informativnu emisiju "Noćni žurnal" tv-postaje TV Prva, vezano uz posjet prvog čovjeka njemačke diplomacije, komentirao što će državni vrh poduzeti ako Srbija ne dobije datum za pregovore s EU.

"Kad bi Srbija živjela razmišljajući o tome što će Njemačka učiniti, ne bi mogla krenuti naprijed. Učinili smo sve što je bilo moguće, otvorena srca prema građanima, mirne savjesti prema EU", rekao je Nikolić.

On je istaknuo da je Srbija već prolazila i kroz veća iskušenja te da će "proći i kroz ovo", sugerirajući da ni Njemačka niti bilo koja druga država ne treba ucjenjivati Srbiju odlukom o priznavanju neovisnosti Kosova.

"Njemačka bi trebala shvatiti da nas ne vrijedi ucjenama natjerati da sami sebi režemo vene ili da počinimo samoubojstvo. Kosovo i Metohiju ne damo. A Bundestag neka razmisli da je u pitanju Njemačka - kakvu bi odluku donio", izjavio je Nikolić za TV Prva, ocijenivši da je rad srbijanske vlade "u posljednjih godinu dana zaslužio da bude nagrađen".

Po Nikolićevim riječima, negativna odluka bilo kojeg parlamenta ili Europskog vijeća mogla bi ojačati euroskepticizam u Srbiji i bilo bi teško ponovno potaknuti volju građana "da još nešto izdrže".

Srbijanski je šef države naglasio da ne treba očajavati ukoliko Srbija ne dobije datum za pregovore s EU, već treba pokušati omogućiti građanima bolji život investicijama s drugih strana ne budu li dolazile iz EU. Treba vidjeti jesu li primjedbe (Njemačke i EU) razumne i možemo li ih otkloniti, ili nerazumne, tražeći priznanje Kosova, a bude li tako morat ćemo se okrenuti na drugu stranu, kazao je srbijanski predsjednik izrazivši nadu da će EU kao cilj Srbija uspjeti i ostvariti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙