FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

RANCHO MIRAGE - Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Barack Obama dogovorili su se da moraju surađivati kako bi se riješile nesuglasice u pogledu cyber sigurnosti, spornog pitanja u odnosima između Washingtona i Pekinga. Obama je nakon prvih razgovora sa Xijem rekao da su obojica priznala kako je nužna uspostava niza osnovnih pravila u tom pitanju. Dok Sjedinjene Države upiru prstom u Kinu za krađu podataka, kineski predsjednik kazao je da taj fenomen predstavlja problem, ali je ostao čvrsto na poziciji Pekinga da je Kina također žrtva kibernetičkih napada. Obama je rekao da je ključno da dvije zemlje dođu do čvrstog sporazuma o tom pitanju.

TOKIO - Francuski predsjednik Francois Hollande zamolio je Japance da shvate kako Francuska mora "surađivati s Azijom i ne sukobljavati se s ovom ili s onom zemljom", odgovarajući na pitanje o kinesko-francuskim vezama na konferenciji koja se u subotu održala u Japanu, gdje boravi u državnom posjetu. "S Kinom odavno gajimo prijateljske odnose a s Japanom imamo posebno prijateljsko partnerstvo. Ne tražite od nas da moramo birati", rekao je francuski predsjednik. A zatim je dodao: "Sretan sam i ponosan što sam u Japanu". Kao i dan ranije, francuski predsjednik je ponovo izrazio želju za smirivanje napetosti u kinesko-japanskim odnosima koji su se zategnuli zbog teritorijalnih sporova i posljedica rata.

LOS ANGELES - Najmanje pet osoba je ubijeno, među kojima i napadač kojeg je policija ustrijelila u knjižnici sveučilišnog kampusa, u krvavom pohodu blizu Los Angelesa u Kaliforniji, priopćile su vlasti. Osumnjičenik odjeven u crno i s neprobojnim prslukom počeo je pokolj ubivši svog oca i brata, nakon čega je zapalio njihovu kuću u Santa Monici i zatim krenuo u grad pucajući na ljude, pri čemu je ubio dvije osobe. Nakon razmjene vatre s policijom, napadač je pobjegao u fakultetsku knjižnicu. Studenti s koledža opisali su scenu kao zastrašujuću. Nakon sukoba s policijom koji je uslijedio, napadač je ubijen.

SEUL - Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje održat će u nedjelju radni sastanak u gradiću na granici Panmunjomu, nakon napetosti koja je na poluotoku trajala nekoliko mjeseci, priopćio je Seul u subotu. U petak je Sjeverna Koreja ponovno uspostavila telefonsku liniju s Južnom Korejom, koja je prekinuta u ožujku. Svaka će država poslati tri predstavnika u Panmunjom, tradicionalno mjesto susreta na granici, na razgovore kojima je cilj priprema pregovora na najvišoj razini, priopćio je Seul.

JOHANNESBURG - Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela (94) u subotu je hospitaliziran zbog plućne infekcije, a njegovo je stanje "zabrinjavajuće ali stabilno", priopćio je ured južnoafričkog predsjednika. "Jutros se njegovo stanje pogoršalo i prebačen je u bolnicu u Pretoriji. Stanje je i dalje zabrinjavajuće ali stabilno", kaže se u priopćenju ureda predsjednika Jacoba Zume. "Madiba", kako ga iz milja zovu, trebao bi u srpnju proslaviti 95. rođendan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙