FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: Promjene u BiH nužnost, Hrvatima treba zajamčiti jednakopravnost

SARAJEVO, 6. lipnja 2013.(Hina) - Postojeći ustroj Bosne i Hercegovine ozbiljna je zapreka funkcioniranju te države, ocijenio je u četvrtak u Sarajevu predsjednik HDZ BiH Dragan Čović istaknuvši kako su promjene u toj zemlji postale nužnost, a jednakopravnost Hrvata u BiH ključ rješenja trenutačnih problema.

"Osnova za funkcioniranje BiH morala bi biti temeljena na referendumskom pitanju iz 1992. o jednakosti bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i svih građana BiH. Tko pronađe ravnotežu između građanskog i kolektivnog, riješit će problem BiH", kazao je Čović na tribini održanoj na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.

Pitanje jednakopravnosti hrvatskog naroda za Čovića je ipak i dalje ključ rješenja trenutačnih problema u BiH, a istaknuo je i kako se o tome mora voditi računa pri izmjenama izbornog zakona odnosno načina biranja članova Predsjedništva BiH.

"Hrvatsko je pitanje otvoreno do kraja i ono se mora riješiti i nitko nema pravo u ime nas (Hrvata) nekoga birati", kazao je Čović.

Tri razine vlasti - državna, "srednja" te lokalna - put je za ustroj prihvatljive vlasti primjerene njenim ekonomskim mogućnostima, ocijenio je Čović.

Prijedlog o preustroju Federacije BiH, koji je izrađen pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u BiH, također zaslužuje punu pozornost, ocijenio je predsjednik HDZ BiH.

"Važno je da ne prokockamo narednih godinu dana", kazao je Čović podsjetivši na približavanje izborne kampanje koja će onemogućiti dogovor o ozbiljnijim problemima.

"Ja sam uvjeren da je ova garnitura ljudi (koja je sada na vlasti) iscrpila sve mehanizme. Prepoznali smo moguća rješenja, no niti jedno nismo izabrali, a zašto nismo, posebno je pitanje", kazao je Čović.

Dodao je kako je osobno pripravan povući se iz politike ukoliko su to spremni i ostali stranački lideri, jer svi snose odgovornost za trenutačne zastoje.

Nisam za to da pokrećete bilo kakvo 'proljeće', jer je BiH specifična zemlja, no siguran sam da će nešto drugo trebati poduzeti, poručio je Čović studentima aludirajući na prosvjede u drugim zemljama u kojima su mladi iskazivali nezadovoljstvo vladajućim elitama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙