FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće ministara BiH usvojilo projekt malograničnih propusnica

SARAJEVO, 21. svibnja 2013.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je podržalo projekt izrade malograničnih propusnica koje bi trebale biti izdavane građanima te zemlje s područja uz granicu s Hrvatskom, a istodobno je odobrilo nešto više od 230 tisuća eura iz proračunske pričuve za nabavku tih propusnica i izradu nužnih softvera za njihovo izdavanje.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH, održane u Sarajevu, nove malogranične propusnice što će ih izdavati vlasti BiH, a služit će za lakši prelazak granice, sadržavat će elektronički čip i tiskat će se u tri jezične varijante.

Izdavanje takvih propusnica trebalo bi početi u razdoblju od 70 dana.

Uvođenje posebnih malograničnih propusnica zahtjev je koji BiH mora ispuniti kako bi ispoštovala standarde Europske unije koji vrijede na tom planu.

Policijske uprave u Hrvatskoj su još početkom svibnja pozvale hrvatske državljane koji žive u pograničnom pojasu prema BiH da podnesu zahtjeve za izdavanje novih malograničnih propusnica, a BiH je tek sada poduzela mjere kako bi započela izdavati slične dokumente do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković ranije je izjavio kako još postoje različita viđenja između BiH i Hrvatske o dubini pograničnog pojasa. Ustvrdio je kako Hrvatska želi da to bude pojas u dubini od 5 km unutar teritorija svake države, dok BiH predlaže da to bude pojas dubine 30 km.

Vijeće ministara BiH u utorak je također naložilo nadležnim tijelima vlasti da predloži rješenja kojima će se osigurati da granični prijelazi Bijača kod Ljubuškog te Gradiška budu u cijelosti pripremljeni za 1. srpnja kako bi se preko njih mogao nastaviti izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH na tržište EU.

Istodobno je na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa donesena odluka o imenovanju predstavnika Bosne i Hercegovine u zajedničko tijelo BiH i Hrvatske za realiziranje sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙