FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

181 preporuka za racionalniju Federaciju BiH

SARAJEVO, 15. svibnja 2013.(Hina) - Federacija Bosne i Hercegovine trebala bi dobiti racionalniji ustroj uz naglašeniju ulogu parlamenta, a dužnosnici tog bosanskohercegovačkog entiteta morali bi dobiti obvezu odgovornijeg odnosa prema građanima koji ih biraju, bit je preporuka članova stručne skupine za reformu federalnog ustava, koje su u srijedu predstavljene u Sarajevu.

Stručnu skupinu, koja je djelovala pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u BiH, činili su odvjetnik i nekadašnji predsjednik FBiH Krešimir Zubak, sveučilišni profesori iz Mostara Mile Lasić i Mirjana Nadaždin-Defterdarević, predsjednik Foruma građana iz Tuzle i bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Vehid Šehić te sveučilišni profesor iz Sarajeva Kasim Trnka. Donijeli su 181 preporuku, a o njima će se provesti široka javna rasprava koja bi u konačnici trebala rezultirati promjenama entitetskog ustava.

Govoreći o prijedlozima Zubak je istaknuo kako su oni doneseni s nakanom da se Federacija BiH ustroji na bolji i racionalniji način nego što je to sada slučaj.

"Pazili smo da se pritom ne dovodi u pitanje ravnopravnost građana FBiH", kazao je Zubak.

I Kasim Trnka je inzistirao na činjenici kako se pri donošenju preporuka inzistiralo na zaštiti prava konstitutivnih naroda i manjinskih entičkih skupina.

"Dostupnost svih javnih funkcija bez nacionalne diskriminacije predstavlja suštinsku primjenu presude 'Sejdić-Finci' u ustavnom sistemu FBiH", kazao je Trnka sugerirajući kako se ujedno barem na entitetskoj razini pokušava riješiti problem diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina, na čemu inzistira presuda Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine, u kojoj je ocijenjeno kako BiH krši njihova prava jer im ne dopušta kandidiranje za neke odgovorne dužnosti na razini države.

Stručna je skupina, među ostalim, preporučila i ukidanje dužnosti predsjednika i dva dopredsjednika FBiH. Njihove bi uloge ubuduće preuzeli predsjednik parlamenta i njegova dva zamjenika koji bi ujedno bili i predsjednici Zastupničkog odnosno Doma naroda federalnog parlamenta.

Time bi sva izvršna vlast bila prenesena na vladu, a ona bi preuzela punu odgovornost za stanje u entitetu, ne dijeleći je s predsjednikom FBiH kako je to sada slučaj.

Uz promjenu ovlasti Doma naroda, koji bi potvrđivao samo ključne odluke a ne svaki zakon, pretpostavlja se kako bi to riješilo problem blokada u funkcioniranju vlasti kakve su se pojavile u protekle dvije godine.

"Predloženim rješenjima se značajno potiče učinkovitost sustava, a gotovo je isključena mogućnost blokade i opstrukcija u sustavu kojima smo sada svjedoci", izjavio je Trnka dodajući kako racionalniji sustav osigurava i znatne financijske uštede, no bez dovođenja u pitanje funkcioniranja institucija parlamentarne demokracije.

Preporuke koje su predstavljene u srijedu ne sadrže prijedlog promjene postojećeg teritorijalnog ustroja FBiH odnosno njenih deset županija.

U tekstu se navodi tek kako bi se u ustavu zadržala odredba o županijama kao jednakopravnim federalnim jedinicama koje bi dio svojih ovlasti, ukoliko to žele, mogle prenijeti na državnu razinu.

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon kazao je kako iskreno vjeruje da se na temelju donesenih preporuka mogu dogovoriti konačna rješenja koja će biti u općem interesu svih građana FBiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙