FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija ocjenjuje da je izvješće UN-a o Siriji pristrano

MOSKVA, 5. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Rusija je u srijedu optužila neke države, koje nije imenovala, da koriste "pristrano" UN-ovo izvješće o ljudskim pravima u Siriji kako bi osudile vladu predsjednika Bašara al-Asada i prešle preko kršenja ljudskih prava njegovih neprijtelja, posebice islamističkih militanata.

Oštra izjava ruskog ministarstva vanjskih poslova posljednja je u nizu ruskih optužbi zapadnih država i međunarodnih skupina da preveliku krivnju za sukob pripisuju Asadovoj vladi. U izvješću UN-ovih istražitelja se navode mučenja, otmice i druga kršenja ljudskih prava koje su počinili pobunjenici no istražitelji su "preferirali ne okvalificirati pobunjenička granatiranja sirijskih gradova kao teroristička djela", kaže se u ruskoj izjavi.

"Izvješće također šuti o drugim zvjerstvima džihadista, uključujući mnoge slučajeve spolnog nasilja nad ženama. Sve se to događa u pozadini sve brojnijih dokaza o zločinima naoružanih islamista protiv civila".

U nalazima objavljenim u utorak UN-ovo povjerenstvo je reklo da sirijski čelnici moraju odgovarati za politike koje uključuju opsade i bombardiranja gradova te pogubljenja civila. Vladine snage i njima savezničke milicije počinile su zločine koji uključuju ubojstva, mučenja i silovanja, kaže se u izvješću.

Rusija, koja se protivila osnivanju povjerenstva, rekla je da je posljednje od pet izvješća povjerenstva iskorišteno kako bi se podržala pristrana slika sukoba u Siriji. "Jednostranost i predrasude izvješća koriste neke države kako bi ponovno neutemeljeno svu krivnju za ono što se događa u Siriji pripisale vladi a da se niti riječ ne kaže o mnogim zločinima protiv čovječnosti i kršenjima ljudskih prava koje čine naoružane radikalne skupine", reklo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo nije navelo koje su to države ali je reklo da one idu na ruku "radikalnoj oporbi" i sugeriralo da time potkopavaju izglede za sazivanje međunarodnih mirovnih pregovora o Siriji koje pokušavaju organizirati Rusija i SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙