FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: oporba sumnjičava prema sudjelovanju vlasti na konferenciji

ISTANBUL, 24. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Nacionalna koalicija sirijske oporbe okupljena u Istanbulu na raspravi o sudjelovanju na međunarodnoj mirovnoj konferenciji izrazila je u petak sumnjičavost nakon objave Moskve da Damask u načelu pristaje na sudjelovanje na toj konferenciji.

Poticaj za međunarodnu mirovnu konferenciju o Siriji dale su Rusija i SAD, a Moskva je u petak objavila da je "Damask izrazio načelnu spremnost da sudjeluje na međunarodnoj konferenciji kako bi sami Sirijci pronašli politički put za rješavanje sadašnje situacije".

"Želimo tu izjavu čuti od vlade predsjednika Bašara al-Asada", izjavio je Louay Safi, glasnogovornik Koalicije.

"Želimo znati namjeravaju li uistinu pregovarati o tranziciji prema jednoj demokratskoj vladi koja bi uključila odlazak Bašara al-Asada", dodao je Safi. Prema njegovim riječima, Rusi su priopćili da Asadova vlada već ima tim za pregovore.

"Ali mi ne znamo pod kojim uvjetima misle pregovarati. Imaju li mandat pregovarati u dobroj vjeri o tranziciji ili ne", zapitao se Safi.

Rusija je danas također priopćila da je međunarodna akcija, uključujući rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a od 15. svibnja u kojoj se osuđuju snage predsjednika Bašara al-Asada i daje potpora oporbi, "u stvari dala vjetar u leđa oporbi da odbije pregovore".

Rusija štiti Asada već više od dvije godine koliko traje sukob u kojem je poginulo najmanje 80.000 ljudi. Opetovano se protivila sankcijama protiv Sirije, dostavlja oružje i redovito, uz Kinu, blokira rezolucije UN-a protiv Asadova režima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙