FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Navi Pilay zatražila obustavu dopreme oružja Siriji

ŽENEVA, 29. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Povjerenica UN za ljudska prava Navi Pilay u srijedu je pozvala sve zemlje da odustanu od slanja oružja Siriji i izvrše pritisak na obje sukobljene strane da pronađu političko rješenje za okončanje rata kako bi se spriječili novi pokolji i prijetnje stabilnosti te regije.

"Ako se nastavi sadašnje stanje ili se dodatno pogorša, novi međuetnički pokolji postat će vrlo izgledni, a ne samo mogući", rekla je Pilay na sjednici Vijeća UN za ljudska prava.

Govoreći o naporima da se idućih tjedana u Ženevi sazove mirovna konferencija, ocijenila je to "iznimno važnom prilikom da utjecajne države odvuku uključene strane s ruba katastrofe". "Sad mora prestati doprema oružja i početi proces nacionalnog dijaloga", ustvrdila je.

Pilay je to rekla nakon što je Europska unija odlučila da neće produljivati trajanje embarga na oružje za Siriju, a Rusija najavila da će vladu u Damasku opskrbiti naprednim sustavom protuzračne obrane S-300, unatoč protivljenju Francuske i Izraela.

Francuska i Velika Britanija, vojno najsnažnije članice EU i najuporniji zagovaratelji ukidanja embarga na oružje, priopćile su da još nisu odlučile slati oružje sirijskim pobunjenicima već da žele izvršiti pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da pristane na pregovore.

Diplomati su ocijenili da se poziv Pilay da se obustavi doprema oružja i stranih boraca u Siriju odnosi i na Zaljevske zemlje, uključujući Katar, koji podupire pobunjenike, i Iran, koji je saveznik sirijskog režima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙