FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IATA: zrakoplovne tvrtke mogle bi u 2013. ostvariti 12,7 mlrd. dolara dobiti

MONTREAL, 3. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Zrakoplovne kompanije na globalnoj razini na putu su da u 2013. godini zabilježe dobit od 12,7 milijardi dolara (9,8 mlrd eura), objavila je danas Međunarodna udruga zračnih prijevoznika (IATA), povisivši time raniju prognozu.

Projicirana dobit znatno je veća u usporedbi sa 7,6 milijardi dolara ostvarenih u prošloj godini, a viša je i u odnosu na u ožujku projiciranih 10,6 milijardi dolara.

Ako se prognoze ostvare, poslovna 2013. bila bi treća najbolja godina za industriju zračnog prijevoza u razdoblju od 2001.

Čelnik IATA-e Tony Tyler ipak upozorava da je poslovanje "i dalje otežano", napominjući kako zrakoplovne tvrtke posluju s profitnom maržom od 1,8 posto.

To je "dobit od četiri dolara po putniku, što je manje od cijene sendviča u većem dijelu svijeta", kazao je Tyler na godišnjoj skupštini IATA-e.

Troškovi goriva uvećani su 55 posto od 2006. i zrakoplovne kompanije posluju u uvelike nepovoljnim uvjetima, potužio se.

Ustvrdio je ipak da je "ostvarivanje čak i tako malene dobiti značajno postignuće u postojećim uvjetima".

IATA je procijenila da bi zrakoplovne tvrtke ove godine mogle prevesti oko 3,1 milijardu putnika, čime bi njihova brojka po prvi put premašila tri milijarde, a očekuje se da će prijevoz tereta nadmašiti 52 milijuna tona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙