FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali Lošinj: vojna vježba uz šestoricu ministara obrane iz regije

MALI LOŠINJ, 31. svibnja 2013. (Hina) - Ministri obrane zemalja srednje Europe - Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske - danas su se okupili u vojarni Kovčanje na Malom Lošinju na neformalnom sastanku, gdje su razgovarali o projektima od regionalnog interesa.

Na sastanku, koji se nastavlja i sutra, razgovaralo se i o mogućnostima "udruživanja i dijeljenja" s ciljem jačanja suradnje te održavanja i jačanja obrambenih sposobnosti država sudionica.

U vojarni Kovčanje održana je i pokazna vježba hrvatskih i austrijskih specijalnih snaga na kojoj su svoja znanja i vještine predstavili pripadnici Bojne za specijalna djelovanja u suradnji s austrijskim kolegama. U vježbi je prikazano djelovanje specijalnih postrojba iz mora, zraka te s kopna.

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović je uoči vježbe izjavio kako su ministri razgovarali o nekoliko tema, poput regionalne suradnje, zajedničke obuke i operacija.

Ustvrdio je kako je riječ tradicionalnom sastanku koji se na inicijativu austrijske strane održava već nekoliko godina, svaki put u drugoj zemlji.

"To su naši prvi susjedi, većinom članice NATO-a, osim Austrije, i s njima imamo jako dobru suradnju", rekao je Kotromanović. Na sastanku je, dodalo je, prihvaćeno nekoliko izvrsnih inicijativa, primjerice da se s Česima radi obuka helikoptera u zračnoj luci Zemunik, a s Austrijancima obuka naših specijalnih postrojba.

Ministar je najavio i kako će se razgovarati o novim mogućnostima suradnje, pa i vezano uz kontrolu neba, odnosno da se osposobe zrakoplovi koji bi za sve zemlje sudionice obavljali kontrolu zračnog prostora.

Austrijski ministar obrane i sporta Gerald Klug rekao je da nije došao samo u posjet prijateljskoj zemlji, već i na zajedničku vježbu hrvatskih i austrijskih specijalaca, kao i na razmatranje moguće daljnje suradnje.

Zapovjednik vježbe, inače zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja pukovnik Dražen Ressler, rekao je da hrvatske snage imaju izuzetnu čast što zajedno s austrijskim kolegama mogu izvesti vježbu i pokazati dio svojih sposobnosti.

"Važno je da pokažemo internu operabilnost, ovoga puta da hrvatske specijalne snage mogu surađivati sa zemljama partnerima", rekao je Ressler. Vježba se provodila u tri točke - na jednoj se vodio napad na objekt, na drugoj na brod, a na trećoj je bila prezentacija opreme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙