FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za utorak, 7. svibnja

ZAGREB, 7. svibnja 2013. (Hina) - Najava važnijih događaja za utorak, 7. svibnja koje ćemo popratiti fotografijama

SLUNJ - Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja održat će se Dan uvaženih gostiju vježbe HKoV-a "SPREMNOST-13", kojem će nazočiti predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten (11,45 sati). Vojna vježba "SPREMNOST-13" taktička je vježba s bojevim gađanjem, u kojoj sudjeluju zrakoplovi hrvatskog i američkog ratnog zrakoplovstva. Svrha vježbe "SPREMNOST-13" jest prikaz uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi Gardijske motorizirane brigade u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi obrambenih i napadnih borbenih djelovanja kroz usklađeno višerodovsko te integransko djelovanje sa snagama US Air Forces i HRZ i PZO-a. U vježbi sudjeluje više od 700 pripadnika Oružanih snaga RH.

ZAGREB - Na završnom predstavljanje Vladinih mjera za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva "ProInvest", uvodno će govoriti predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, a potom će članovi Vlade predstaviti ključne mjere iz svojih resora (9,30 sati, kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić će na konferenciji za novinare izvijestiti o rezultatima unutarnje kontrole provedene u Policijskoj postaji Županja u vezi slučaja Marka Azapovića (11 sati, MUP, Vukovarska 33; novinari i snimatelji trebaju doći na portu u Vukovarskoj 33 najkasnije do 10,45 sati).

ZAGREB - Obilježavanje 500. broja "Vijenca", književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost Matice hrvatske. O "Vijencu" će govoriti povjesničar umjetnosti Igor Zidić, sociolog i pjesnik Ivan Rogić Nehajev, jedan od pokretača Komunikološke škole Matice hrvatske i izvršni urednik znanstvenog časopisa "Medijske studije" Igor Kanižaj i trenutni glavni urednik toga lista Luka Šeput. "Vijenac", prvotnoga naziva "Vienac", dvotjednik je Matice hrvatske. Pokrenula ga je 1869. Matica ilirska, s podnaslovom "zabavi i pouci". Bio je središnji književni list hrvatske književnosti i kulture 19. stoljeća, a prvi urednik bio mu je Đuro Deželić. Današnji "Vijenac", obnovljen i ponovno pokrenut 1993. na čelu s tadašnjim glavnim urednikom Slobodanom Prosperovim Novakom, prati sva aktualna zbivanja na književnoj, izdavačkoj, likovnoj i domaćoj kazališnoj sceni. Nakon Prosperova Novaka, Vijenac su uređivali Boris Maruna, Andrea Zlatar - Violić, Mladen Kuzmanović, Ivica Matičević, Mate Maras, Andrija Tunjić te Šeput. (12 sati, Knjižara MH, Ulica Matice hrvatske 2).

ZAGREB - Udruga "Franak" podnijet će službenu prijavu DORH-u protiv Hrvatske narodne banke, a predstavnici Udruge održat će ispred sjedišta DORH-a kratku konferenciju za novinare na kojoj će pojasniti razloge i detalje prijave (10,30 sati, Gajeva 30).

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media nastavlja se svjedočenjem nekadašnjeg Sanaderovog suradnika iz ministarstva vanjskih poslova te državnog tajnika za e-Hrvatsku Miroslava Kovačića (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

SPLIT - Tradicionalna fešta svetoga Dujma, Sudamja, obilježit će se 7. svibnja na blagdan sv. Dujma, zaštitnika Splita koji se ujedno slavi i kao Dan grada. Procesija će krenuti u 10 sati ispred katedrale sv. Dujma te će se kretati starom gradskom jezgrom do prigodnog oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana na Rivi, gdje će svečano misno slavlje predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

ZAGREB - U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu otvara se austrijska izložba "Desiring the Real. Austria Contemporary" ostvarena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb prigodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Izložba donosi djela dvadeset i dvoje austrijskih suvremenih umjetnica i umjetnika u čijem je fokusu stvarnost i definicija značenja realnosti. Riječ je o putujućoj izložbi koja od travnja 2012. obilazi različite države, a dosad je gostovala u Beogradu, Mexico Cityju, Havani i drugdje. O izložbi će govoriti kustosica Karin Zimmer i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, a otvorit će ju hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i voditelj Odjela za međunarodne odnose i kulturu pri Saveznom ministarstvu za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije Hanspeter Huber. (19 sati, MSU, Avenija Dubrovnik 17). Otvorenju prethodi konferencija za tisak s umjetnicima u 17 sati.

SPLIT - Utakmica 12. kola Lige za prvaka PH za košarkaše, Split - Zagreb (19 sati).

Dežurni na desku FaH-a:

Prije podne: Damir Senčar

Poslije podne: Ivana Kutni

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙