FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PARIZ - Francuski vojnik napadnut je u subotu u Parizu a nepoznati napadač koji ga je posjekao po vratu uspio je pobjeći i za njim traga policija, objavili su službeni izvori. Vojnik je sa još dvojicom bio u protuterorističkoj ophodnji kad mu je napadač prišao s leđa, porezao ga po vratu i pobjegao. Vojnik je izgubio dosta krvi ali oporavlja se vojnoj bolnici i život mu nije ugrožen. Francuski predsjednik Francois Hollande, koji se nalazi u Adis Abebi, rekao je da ne može procijeniti radi li se o terorističkom napadu. "Još ne znamo točne okolnosti napada, identitet napadača, ali to istražujemo", rekao je novinarima. Francuski predsjednik je rekao da ne može potvrditi da ovaj napad ima bilo kakve veze s onim u Londonu Dvojica muškaraca su u srijedu u južnom dijelu Londona mačetama su brutalno ubili britanskog vojnika.

PARIZ - Između 180 i 200 francuskih državljana je tijekom prošle godine otišlo je u Siriju da bi se pridružili pobuni protiv snaga predsjednika Bašara al Asada, objavio je u subotu Le Monde pozivajući se na izvješća službi za unutarnju i vanjsku sigurnost (DCRI, DSGE). Taj broj je veći od ranijih procjena koje su govorile o oko 50 ljudi, a uključuje i one koji su se pridružili skupinama bliskim Al Kaidi. Oko dvadesetak boraca već se vratilo kući iz područja sukoba. Le Monde kaže da su tajne službe zabrinute da bi povratnici iz Sirije u Francuskoj mogli izvesti napade. Te službe kažu da nemaju nikakvog legalnog temelja za praćenje i nadzor tih ljudi. Službeni Pariz inače pruža punu potporu sirijskoj oporbi i želi odlazak predsjednika Asada s vlasti.

ADIS ABEBA - Brazil će izbrisati ili restrukturirati gotovo 900 milijuna dolara duga afričkih zemalja u okviru plana za povećanje buduće pomoći Africi, doznaje se u subotu u Etiopiji. Brazilski dužnosnici su rekli da će predsjednica Dilma Rousseff, koja je u posjetu etiopskoj prijestolnici Adis Abebi povodom 50. obljetnice Afričke unije, objaviti ustanovljavanje nove agencije za razvoj i brisanje duga koji će omogućiti pružanje pomoći afričkim zemljama. Po brazilskom zakonu Brazilija ne može nuditi nove zajmove i dugoročnu financijsku pomoć zemljama s nepodmirenim dugom. Thomas Traumann, glasnogovornik brazilskog predsjedničkog ureda, novinarima u Addis Ababi je rekao da će se buduća brazilska pomoć odnositi na infrastrukturu, poljoprivredu i socijalne programe

NIAMEY - Islamski militanti koji su u Nigeru izveli simultane samoubilačke napade na vojnu bazu i rudnik urana u vlasništvu francuske tvrtke došli su iz Libije, rekao je u subotu predsjednik Nigera Mahamadou Issoufou. "Prema informacijama koje imamo, napadači su došli s juga Libije...Znamo da se libijske vlasti jako trude, ali Libija nastavlja biti izvor nestabilnosti", izjavio je on. U napadima izvedenim u četvrtak uz napadače ubijena su 24 vojnika i jedan civil i znatno oštećena infrastruktura u rudniku u gradu Arlitu. Islamisti su poručili da su napadi izvedeni zbog sudjelovanja Nigera u akcijama u Maliju, gdje su se afričke snage pridružile francuskim vojnicima u protjerivanju islamista sa sjevera zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙