FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine najavilo je u subotu podnošenje žalbe na odluku suda BiH o puštanju na slobodu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još četvorice osumnjičenih za korupciju, a Budimirova obrana istodobno je ustvrdila kako se slučaj pretvorio u skandal koji traži ispitivanje rada državnog odvjetništva. Živko Budimir, njegov savjetnik Petar Barišić, dužnosnik ministarstva pravosuđa FBiH Hidajet Halilović te Saud Kulosman i Ivan Jurčević, predsjendici bošnjačke i hrvatske udruge razvojačenih branitelja, pušteni su iz pritvora u petak navečer nakon što je ustavni sud BiH usvojio žalbu Budimirove obrane zbog njegova uhićenja i pritvaranja ocijenivši kako su time prekršene odredbe ustava BiH ali i europske povelje o ljudskim pravima. Ustavni je sud utvrdio kako nije bilo osnove za procjenu da je Budimir počinio kazneno djelo za koje ga je teretilo državno odvjetništvo BiH te stoga nije ni bilo osnove za određivanje pritvora.

PODGORICA - Crnogorska vlada, preko svog šefa diplomacije Igora Lukšića, pokrenula je novi koncept regionalne suradnje država zapadnog Balkana u koju bi bile uključene Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina, objavili su u subotu mediji u Crnoj Gori. Šest balkanskih država zajedno bi radilo na euro-atlanskim integracijama. Kako u subotu prenose podgorički mediji, ova inicijativa, koja predviđa napredniji vid međusobne suradnje šest država s ciljem brže europske integracije, ima i funkcionalan pristup, odnosno predviđa suradnju u područjima važnima za unaprjeđenje kvalitete života građana i jedinstvenu politiku u pitanjima od zajedničkog interesa.

ANKARA - Predsjednik turske vlade Tayyip Erdogan, čija se zemlja oštro protivi sirijskom režimu, u subotu je na tursko-sirijskoj granici poručio Sirijcima da je "dan oslobođenja" blizu te da će oporbene snage uskoro svrgnuti s vlasti diktatora Bašara al-Asada. "Svojoj sirijskoj braći poručujem da će, uz Božju pomoć, stići dan oslobođenja. Ne bojte se!", rekao je Erdogan u govoru koji je prenosila turska televizija, a održao ga je pred stanovnicima jugoistočnoga turskog gradića Reyhanlija, oko osam kilometara od sirijske granice. Ondje je 11. svibnja u dvostrukom napadu automobilom bombom smrtno stradala 51 osoba, a gotovo stotinu ih je ozlijeđeno, pri čemu je nastala i velika materijalna šteta, podsjeća AFP. Erdogan, koji redovito kritizira režim sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada, ponovno je optužio i prozvao onoga koji je, kako je rekao, "počinio zločin nad vlastitim narodom - oružjem i tenkovima".

ZAGREB/MOSKVA - Četrnaestero ljudi ozlijeđeno je u subotu u samoubilačkom bombaškom napadu u Mahačkali, prijestolnici ruske republike Dagestana, izvijestili su ruski mediji. Meta napada bilo je regionalno sjedište policije, rekao je glasnogovornik policije. Automobil je eksplodirao u subotu 100 metara od zgrade ministarstva unutarnjih poslova Dagestana, a do eksplozije je došlo kada je prometna policija pokušala provjeriti dokumente osobe za volanom, javlja agencija Itar-Tass. Prema prvim informacijama, eksploziv u automobilu aktivirala je žena.

PALERMO - Pino Giuseppe Puglisi, svećenik sa Sicilije kojega su 1993. ubili članovi mafije, vrlo popularan i poznat u Italiji po odvažnoj borbi protiv talijanske mafijaške "hobotnice", proglašen je blaženim u subotu na svečanosti u Palermu u prisutnosti desetaka tisuća ljudi. Mladi koje je nastojao i uspijevao udaljiti od mafije, predano radeći s njima, od milja su ga zvali Don Pino. Bio je poznat po upozorenjima koja je upućivao mafijašima u svojim propovijedima. Jedan od mafijaša koje je predvodio Gasspare Spatuzza ubio ga je 15. rujna 1993. metkom u zatiljak. Taj je zločin šokirao Italiju te utjecao na porast svijesti o djelovanju talijanske mafije. Kardinal u miru podrijetlom iz Palerma, Salvatore De Giorgi, koji je na svečanosti predstavljao papu Franju, predvodio je ceremoniju uz još desetak svećenika i ostalih crkvenih dužnosnika.

SARAJEVO - Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje u središtu Tuzle i groblje nazvano Aleja mladosti u subotu je obilježena 18. obljetnica tragedije u kojoj je u tom gradu ubijena 71 osoba a više od 150 ih je ranjeno. 25. svibnja 1995. godine toliko ih je stradalo od samo jedne granate koja je u središte Tuzle ispaljena s topničkih položaja vojske bosanskih Srba na planini Ozren. Granata je ekspodirala točno na mjestu gdje su se u večernjim satima okupljali uglavnom mladi, pa ih je i među žrtvama bilo najviše. Najmlađa žrtva bio je trogodišnji dječak Sandro Kalesić, a prosječna dob svih koji su tog dana ubijeni na Tuzlanskoj kapiji bila je 21 godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙