FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande očekuje se u srijedu u Bruxellesu na rijetkom sastanku s čitavom Europskom komisijom, što će biti prigoda za razmjenu mišljenja o reformama koje se traže od Francuske. Bruxelles je početkom svibnja dao dodatnu odgodu od dvije godine Francuskoj da se uskladi s europskim proračunskim pravilima te smanji proračunski manjak ispod tri posto BDP-a do 2015. Međutim, u zamjenu povjerenik za ekonomska pitanja Olli Rehn zatražio je od Pariza da provede akcije. "Vjerodostojna srednjoročna proračunska stragegija treba ići uz ključne strukturne reforme na području tržišta rada, sustava mirovina i otvaranja tržišta", kaže Rehn.

LONDON - Konzervativna stranka britanskog premijera Davida Camerona predstavila je u utorak prijedlog zakona o referendumu o EU, utvrdivši točno pitanje koje će biti postavljeno i datum do kada mora biti organiziran, kraj 2017. "Smatrate li da Velika Britanija treba ostati članica Europske unije", pitanje je koje bi se trebalo pojaviti na listićima, pojašnjava se u nacrtu zakona. On također precizira da bi se referendum trebao organizirati prije 31. prosinca 2017. Zasad se ne zna kada će nacrt zakona biti predstavljen parlamentu, ali je izvjesno da će se njemu usprotiviti laburisti ali i liberalni demokrati, članovi vladine koalicije, koji su mnogo naklonjeniji EU-u od konzervativaca.

DAKA - Vlasti u Bangladešu naredile su u srijedu evakuaciju stotina tisuća stanovnika zbog približavanja ciklone koja prijeti da će u četvrtak ujutro dosegnuti obalno područje, izjavio je jedan dužnosnik. "Naredili smo stanovništvu u zonama blizu razine mora evakuaciju i odlazak u skloništa", kazao je Mohamad Abdulah, upravitelj lokalne vlade Chittagonga, drugog grada po veličini u zemlji. Nekoliko stotina tisuća stanovnika uključeno je u evakuciju, kazao je. Odluka je donešena nakon izvješća nacionalne meteorološke službe u kojemu stoji da bi ciklona mogla doseći obalu u četvrtak ujutro, dodao je Abdulah.

TIMIKA - Četiri rudara poginula su a 23 ih se smatra nestalima u srijedu nakon urušavanja tunela u rudniku zlata i bakra u indonezijskoj Papui, u vlasništvu američke tvrtke Freeport-McMoRan, doznaje se iz policijskog izvora. Deset zaposlenika spašeno je nakon nesreće do koje je došlo u rudniku Grasberg, najvažnijem na svijetu kad je riječ o iskoristivim rezervama. "Spasioci su pronašli 14 osoba, četiri mrtve i deset živih", kazao je šef lokalne policije Sudirman. Dužnosnik nije bio u mogućnosti iznijeti zdravstveno stanje spašenih osoba. Četrdeset zaposlenika nalazilo se u dvorani koja služi za osposobljavanje rudara, u podzemnoj galeriji, kad je došlo do nesreće iz zasad neobjašnjiva razloga. Tri osobe uspjele su izaći iz tunela dok ih je 37 ostalo u klopci.

WASHINGTON - Kina je u ponedjeljak lansirala raketu dugog dometa na visinu od 10.000 kilometara, što je najviša visina koju je dosegla neka kineska suborbitalna raketa od 1976., objavili su znanstvanici s američkog sveučilišta Harvard. Jonathan McDowell, astrofizičar s Harvarda, izjavio je da je raketa lansirana sa satelitske rampe u Xichangu u zapadnoj Kini, a prema kineskim izvorima raketa nosi znanstvene naprave za analizu Zemljine magnetosfere. Prema McDowellovim riječima, raketa se može upotrijebiti i za protusatelitske programe na istoj putanji, ali je dodao da nema naznaka da je lansiranje korišteno kako bi se isprobale odgovarajuće mogućnosti rakete. Sjedinjene Države zabrinute su zbog kineskog razvoja protusatelitskih programa, nakon što je Kina 2007. raketom gađala vlastiti pokvareni satelit stvarajući tako mnoštvo krhotina u svemiru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙