FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati.

MANILA - Jedanaest osoba poginulo je u subotu u sukobima vojske i islamističke skupine Abou Sayyaf koju se smatra odgovornom za najkrvavije napade u zemlji, objavila je vojska. U sukobima na otoku Jolo sedam je osoba smrtno stradalo, a devet ih je ranjeno u redovima oružanih snaga, rekao je pukovnik Jose Cenabre, zapovjednik mornaričkog pješaštva u tom području. Četiri pripadnika islamističke skupine ubijena su. Skupina mornaričkog pješaštva koja je bila u ophodnji tragajući za odgovornima za otmicu naišla je je na islamiste nedaleko od grada Patikula. Skupina Abou Sayyaf jedna je od brojnih oružanih islamističkih skupina koje djeluju na jugu Filipina. Optužena je za najgore napade u povijesti zemlje i odgovorna je za brojne otmice stranaca, kršćana i lokalnih poslovnjaka radi otkupnine. Skupina je upisana na listu terorističkih organizacija američke vlade. Približno 600 američkih vojnika nalazi se na jugu Filipina radi osposobljavanja lokalne vojske.

CAPE CANAVERAL - Raketa bez posade Delta 4 ispaljena je iz zrakoplovne postaje Cape Canaveral na Floridi u petak kako bi u orbitu postavila za američku vojsku višestruko uporabljiv satelit za širokopojasne komunikacije. Na vrhu rakete je bio peti član satelitske mreže Wideband Global SATCOM, ili WGS, koja osigurava američkoj vojsci, čelnicima zemlje i saveznicima širokopojasne komunikacije visokog kapaciteta. Ove satelite mogu također upotrebljavati bespilotne letjelice i drugi korisnici istodobno. "Jedan WGS satelit ima kapacitet kao cijeli prethodni sustav", rekao je David Goldstein, zamjenik ravnatelja vojnih satelitskih komunikacija u zračnoj bazi Los Angeles tijekom lansiranja. Satelitu vrijednom 342 milijuna dolara koji je izradio Boeing trebalo bi se pridružiti još pet drugih WGS satelita tijekom narednih nekoliko godina.

ISLAMABAD - Najmanje sedamnaestero djece izgorjelo je u istočnom Pakistanu u subotu kada je eksplodirala neispravna plinska boca u školskom autobusu na plinski pogon, objavili su mediji i policija. Desetero djece je ozlijeđeno u eksploziji kod Gujrata, 170 kilometara jugoistočno od Islamabada, izvijestio je DawnNews. "Ovo je vrlo tužna nesreća. Po našim informacijama, najmanje 17 djece je izgorjelo", rekao je policijski časnik Mohamed Rašid. "Školski autobus se zapalio nakon eksplozije. prebacili smo sve žrtve u obližnju bolnicu", kazao je on. Mnoga vozila u Pakistanu kao pogonsko gorivo koriste razmjerno jeftini komprimirani plin i eksplozije plinskih boca su česte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙