FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Ministri financija zemalja članica eurozone odobrili su u ponedjeljak nove obroke financijske pomoći Grčkoj u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi eura, od kojih će 4,2 milijarde biti isplaćeno za nekoliko dana. Druga tranša u iznosu od 3,3 milijarde eura trebala bi biti isplaćena u lipnju ako Grčka provede reforme na koje se obvezala pred međunarodnim kreditorima. Riječ je o paketu pomoći koji je odobren u proljeće prošle godine.

WASHINGTON - Moguće konferencija na kojoj bi se okupili predstavnici sirijske vlade i oporbe kako bi pokušali okončati građanski rat u toj zemlji mogla bi biti odgođena za početak lipnja, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki. Podsjetivši da je državni tajnik SAD-a John Kerry prošlog tjedna rekao da bi se ta konferencija mogla održati do kraja svibnja, glasnogovornica je novinarima rekla da "izgleda vjerojatno da će se ona odgoditi za moguće početak lipnja". "U ovom trenutku nemam točan datum", rekla je Psaki. Predsjednik SAD-a Barack Obama u ponedjeljak je obećao da će sirijsku vladu i pobunjenike dovesti za pregovarački stol u Ženevi idućih tjedana, ali je upozorio da će stanje u sirijskom građanskom ratu biti teško staviti pod nadzor.

UJEDINJENI NARODI - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je oštro osudilo bombaške napade u Turskoj, u kojem je u subotu poginulo 50 ljudi, ustvrdivši kako je ključno da se počinitelje, organizatore i sponzore tog terorističkog nedjela privede pravdi. Vijeće sigurnosti pozvalo je sve države članice UN-a da surađuju s turskim vlastima kako bi se počinitelje privelo pravdi. Turska je priopćila da su svih devet osoba koje su pritvorene zbog dvostrukog bombaškog napada turski državljani. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da sirijski režim atentatima poput onog izvedenog u subotu pokušava uvući Tursku u "katastrofični scenarij". Sirija je odbacila turske optužbe da je odgovorna za te napade.

LJUBLJANA - Predstavnici parlamenata država Jadransko-jonske inicijative u ponedjeljak su na zasjedanju u Sloveniji ocijenili da Europska komisija treba što prije donijeti strategiju razvoja jadransko-jonske mikroregije, izjavio je na konferenciji nakon zasjedanja parlamentaraca na Brdu kod Kranja predsjednik slovenskog parlamenta Janko Veber. Na sastanku je prema Veberovim riječima bilo riječi i o procesu približavanja država jugoistočne Europe Europskoj uniji. Strategija razvoja jadransko-jonske mikroregije bit će prihvaćena do kraja ove godine, a trebala bi omogućiti državama u inicijativi da raspolažu sredstvima iz europskog proračuna za investicije u razvoj malih i srednjih poduzeća, za što se osobito zauzima Italija, naglasio je Veber.

KABUL - Tri gruzijska vojnika ubijena su u ponedjeljak na jugu Afganistana kada su pobunjenici detonirali vozilo napunjeno eksplozivom, objavili su NATO i jedan viši časnik snaga zapadnih zemalja. Svibanj se pokazao posebno smrtonosan mjesec za međunarodne snage u Afganistanu predvođene NATO-om, koje se pripremaju napustiti tu zemlju krajem godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙