FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati.

ADIS ABEBA - Čelnici 54 zemalja članica Afričke unije nazočili su u subotu u Adis Abebi početku svečanosti u čast 50. obljetnice osnivanja Organizacije afričkog jedinstva (OAJ), prethodnice sadašnje kontinentalne organizacije, Afričke unije, zaboravljajući na trenutak probleme Afrike kako bi se istaknuo njezin napredak. Domaćin skupa, etiopski premijer Hailemariam Desalegn, okupljenim je čelnicima kao cilj budućeg razvoja unije postavio "izgradnju kontinenta lišenog siromaštva i sukoba, u kojem će naši građani živjeti u zemljama s pristojnim prihodima". Odavši priznanje utemeljiteljima OAJ, etiopski premijer ocijenio da navedeni ciljevi moraju odrediti novo značenje pojma "panafrikanizam". Približno 10.000 uzvanika očekuje se u glavnom gradu Etiopije, gdje su Organizaciju afričkog jedinstva 25. svibnja 1963., usred dekolonizacije, osnovala 32 šefa nezavisnih afričkih država i u kojem je danas sjedište Afričke unije. Osim afričkih čelnika, na summitu se očekuje i dolazak glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, kineskog zamjenika premijera Wanga Zanga i američkog državnog tajnika Johna Kerryja. Kad završi proslava, čelnici afričkih država pozabavit će se već u nedjelju afričkim problemima na dvodnevnom polugodišnjem summitu. Na dnevnom redu će biti sigurnosno stanje u Maliju i na istoku DR Konga te politička situacija na Madagaskaru, paraliziranom krizom od 2009., kad je i isključen iz članstva Afričke unije.

MOSTAR - Hrvatski svjestki kongres (HSK) pozvao je Hrvate širom svijeta da se ujedine u molitvi "za pravdu" šestorici dužnosnika nekadašnje Herceg-Bosne, kojima će se u srijedu izreći prvostupanjske presuda pred Haškim tribunalom, ističući da je neutemeljena teza tužiteljstva o postojanju udruženog zločinačkog pothvata da se dio teritorija BiH pripoji Hrvatskoj, objavili su u subotu mediji u BiH. "Smatramo da je teza tužiteljstva o zajedničkom zločinačkom pothvatu, baš kao i u predmetu Ante Gotovina i Mladen Markač, u cijelosti neutemeljena. Svaki zločin treba osuditi, ali nazivanje obrane 'udruženim zločinačkim pothvatom' i osuđivanje hrvatskih uznika na toj osnovi, baca negativno svjetlo na sve ostale hrvatske branitelje, ali i na Republiku Hrvatsku kao matičnu državu hrvatskog naroda. Tome se odlučno protivimo", ističu iz HSK. Pozvali su Hrvate diljem svijeta da uoči prvostupanjske presude Haškog suda u predmetu "Prlić i ostali" da se na nedjeljnim svetim misama prisjete tih haških zatvorenika iz Bosne i Hercegovine i pritom za svakoga od njih izmole molitvu i upale svijeću. Sudsko vijeće Haškog tribunala u srijedu će izreći prvostupanjsku presudu protiv bivšeg predsjednika Vlade Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brune Stojića, dvojice načelnika Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i predstojnika Odjela za pritvore i razmjenu zatočenika Berislava Pušića. Tužiteljstvo je za Prlića, Stojića, Petkovića i Praljka zatražilo maksimalne kazne od 45 godina zatvora, za Ćorića 35-godišnju kaznu zatvora, a za Pušića 25 godina. Obrana je traži oslobađajuće presude za svu šestoricu bivših dužnosnika Herceg-Bosne. Haaško tužiteljstvo prije devet godina podiglo je optužnicu, a prije sedam godina počeo je sudski postupak u kojem se šestorica bivših dužnosnika Herceg-Bosne terete da su se s pokojnim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske generalom Jankom Bobetkom i predsjednikom Herceg-Bosne Matom Bobanom tijekom rata udružili u zločinački pothvat s ciljem pripajanja dijelova teritorija Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj. U sklopu zločinačkog pothvata tereti ih se za niz ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima, Srbima i drugim nehrvatima, od ubojstava i prisilnog preseljenja do silovanja radi stvaranja etnički čistog prostora u BiH.

ZAGREB - Neredi u švedskoj prijestolnici Stockholmu nastavili su se šestu noć zaredom unatoč razmještanju dodatnih policijskih snaga u gradu, ali se čini da su ipak bili nešto slabiji nego proteklih noći, javlja u subotu BBC. U siromašnim useljeničkim predgrađima nastavljeno je paljenje automobila. Po podacima vatrogasaca, zabilježeno je 70 požara, u usporedbi s 90 u četvrtak. Neredi su se u petak prvi put proširili izvan Stockholma, a mladi demonstranti su palili automobile i zgrade u dva grada. U središnjem gradu Orebrou oko 25 maskiranih zapalilo je tri automobila i školu, dok je u Sodertaljeu, nedaleko od prijestolnice, zapaljena prazna zgrada, priopćila je policija. Sumnjivi slučajevi paleži zabilježni su i Linkopingu, jugoistočno od Stockholma. Policija u Orebrou gađana je kamenjem i najmanje jedan časnik je lakše ozlijeđen, izvijestili su švedski mediji. SAD i Velika Britanija upozorile svoje građane da izbjegavaju područja zahvaćena neredima. Britanski Foreign Office savjetovao je svojim građanima da se drže dalje od velikih skupova u stockholmskim predgrađima Husbyju, Hagsatri, Ragsvedu i Skogasu. Neredi u jednoj od najbogatijih europskih prijestolnica, koji su počeli prošle nedjelje u Husbyju, šokirali su zemlju koja se ponosi svojim socijalnim pravima i potaknuli debatu o tome kako se Švedska nosi s nezaposlenošću mladih i priljevom useljenika. Neredi su vjerojatno potaknuti policijskim ubojstvom jednog 69-godišnjaka koji je u Husbyju na ulici vitlao mačetom početkom ovog mjeseca, što je izazvalo optužbe za policijsku brutalnost. Nakon više desetljeća prakticiranja "švedskog modela" izdašnih socijalnih povlastica, Švedska od 90-ih godina smanjuje ulogu države na tom polju, što je izazvalo najbrži rast nejednakosti u društvu u nekoj od zemalja napredna gospodarstva. Iako je prosječan životni standard i dalje jedan od najviših u Europi, vlada nije odgovorila na porast siromaštva i nezaposlenosti među mladima, pojave koje su najviše pogodile useljeničke zajednice. Antiimigracijska stranka Švedski demokrati uzdigla se do trećeg mjesta po anketama uoči općih izbora sljedeće godine, što odražava sve veću nelagodu koju među stanovništvom izazivaju useljeničke zajednice. Švedska ima 15 posto stanovnika koji u njoj nisu rođeni, najviše od svih nordijskih zemalja. Među njima je nezaposlenost 16 posto, u usporedbi s rođenim Šveđanima kojih je bez posla šest posto.

BEČ - Life Ball, jedna od najvećih humanitarnih manifestacija u Europi posvećena prikupljanju sredstava za borbu protiv AIDS-a, održat će se u Beču u subotu navečer pod nazivom "Tisuću i jedna noć" uz nazočnost brojnih poznatih osoba iz javnog života, među kojima i bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i glazbenika Eltona Johna. Riječ je o 21. izdanju tog bala, a glamurozno otvaranje uljepšat će i modna revija dizajnera Roberta Cavallia, koji je u Beč doputovao u petak iz Cannesa. Talijanski dizajner potom će sudjelovati i u središnjoj točki večeri kad će se pred sudionike dovesti posebnim automobilom Life Bal Mini 2013 Paceman, koji je sam dizajnirao za tu prigodu i koji će poslije biti ponuđen na dražbi. Virus humane imunodeficijencije (HIV) otkriven je prije više od tri desetljeća, a i danas, iako je broj oboljelih u opadanju, predstavlja jedan od najvećih medicinskih izazova u svijetu. Oko 34 milijuna osoba zaraženo je HIV-om u cijelom svijetu, ali samo oko 8 milijuna primu terapiju. Prema podacima programa UNAIDS-a, uvjerljivo najveći broj zaraženih, gotovo 70 posto, živi u supsaharskom području Afrike, gdje je od 2011. tim virusom zaraženo i oko 330 tisuća djece. U bečkom Burgtheatru u petak je održan i gala humanitarni koncert na kojem su nastupile operne zvijezde Anna Netrebko, Erwin Schrott i drugi, uz pratnju simfonijskog orkestra austrijske radiotelevizije, a uoči svečanosti otvaranja Life Balla večeras će se, pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera, održati gala svečanost za 250 gostiju u bečkom dvorcu Hofburgu uz ekskluzivnu večeru za koju će cijena po osobi iznositi 2.500 eura. Prikupljena sredstva namijenjena su borbi protiv AIDS-a, a prošle je godine na Life Ballu prikupljeno ukupno 2,1 milijun eura za suzbijanje te bolesti i povećanje svijesti o opasnostima od nje. "Life Ball je u službi globalne poruke, jer zajedno možemo zaustaviti AIDS", kazao je organizator Life Balla Gary Keszler, ustvrdivši da je povećanje motivacije i svijesti od velikog značenja za ostvarenje milenijskih razvojnih ciljeva UN-a u suzbijanju širenja te bolesti.

TOKIO - Najmanje četiri osobe, a moguće do 55 ljudi, bilo je izloženo zračenju kada je procurio radioaktivni materijal tijekom laboratorijskog pokusa u Japanu, izvijestili su operatori nuklearnog postrojenja u subotu, dva dana nakon incidenta. Radioaktivni materijal također je procurio izvan laboratorija nuklearne fizike u Tokaimuri, 110 kilometara sjeveroistočno od Tokija, tijekom pokusa u četvrtak, priopćila je Japanska agencija za atomsku energiju (JAEA). JAEA je izvijestila vladino nuklearno regulatorno tijelo o incidentu tek 34 sata kasnije. "Možda nismo bili dovoljno posvećeni u našem razmišljanju i bavljenju tim nuklearnim materijalom", rekao je na tiskovnoj konferenciji Taichi Miura, direktor u High Energy Accelerator Research Organization koja vodi laboratorij zajedno s JAEA-om. Ovaj incident pokazuje da se Japan još uvijek bori s pitanjima nuklearne sigurnosti nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, a dogodio se u vrijeme dok Japan raspravlja o tome hoće li ponovno pokrenuti desetke komercijalnih nuklearnih reaktora koji su u stanju mirovanja od nuklearne krize.

BERLIN - Njemačke vlasti strahuju od opasnosti od napada tijekom javnih prijenosa finala nogometne Lige prvaka između dvaju njemačkih klubova u subotu navečer, tvrdi se u internetskom izdanju časopisa Spiegel. Njemačka kriminalistička policija (BKA) raspolaže "indicijama koje treba uzeti ozbiljno" o mogućem planu napada u Njemačkoj, nastavlja tjednik, ne navodeći izvore. Kriminalistička policija zasad nije bila u mogućnosti odgovoriti na upit AFP-a o tom događaju, kako prenosi ta agencija. U petak je na tajnom sastanku predsjednik BKA Joerg Ziercke izvijestio ministre unutarnjih poslova saveznih zemalja o mogućem terorističkom napadu u Njemačkoj, dodaje Spiegel. Bombaške napade navodno pripremaju neki islamistički krugovi, a mete bi bila mjesta na kojima će se upriličiti javni prijenosi utakmice na golemim ekranima, koji su predviđeni u čitavoj Njemačkoj, kaže isti izvor. Sigurnosne mjere moraju se zato posebno pojačati u Berlinu, gdje će finale Borussije i Bayerna biti prenošano ispred Brandenburških vratiju, jer u zemlji u kojoj je nogomet sport broj jedan organizatori berlinskog prijenosa očekuju da ćer se okupiti možda i 200.000 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙