FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski premijer u nedjelju u posjetu Berlinu

BERLIN, 24. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Kineski premijer Li Keqiang sastat će se u nedjelju u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, jedinom europskom čelnicom na programu svoje prve inozemne turneje, s kojom će razgovarati o jačanju bilateralne suradnje i smirivanju napetosti u odnosima s Europskom unijom.

Nakon posjeta Indiji i Pakistanu te Švicarskoj, s kojom Kina pregovara o sporazumu o slobodnoj trgovini, kineski premijer će posjetom Njemačkoj poručiti da želi nastaviti njegovati posebne odnose s prvim europskim gospodarstvom, ocjenjuju analitičari.

Njemačka je daleko najvažniji kineski trgovinski partner u Europi. Kinesko tržište od ključne je važnosti za njemačku automobilsku i strojarsku industriju. Trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 2011. 144 milijarde eura, po službenim njemačkim podacima. Do 2015. mogla bi se udvostručiti.

Volkswagen je u ožujku objavio da namjerava sagraditi sedam novih tvornica u Kini, gdje je prošle godine prodao 2,81 milijuna vozila. "S njemačke strane, radi se samo o trgovini. Njemačka smatra Kinu ponajprije golemim izvoznim tržištem o kojem sve više ovisi", rekao je analitičar Hans Kundnani, iz Europskog vijeća za vanjske odnose.

Prošle godine, njemačka kancelarka posjetila je Kinu dva puta. Na drugom ju je posjetu pratilo veliko poslovno izaslanstvo, uključujući predstavnike Airbusa, koji su potpisali ugovor o prodaji 50 zrakoplova vrijedan 3,5 milijarda američkih dolara.

Sa svoje strane, "Kinezi vide u Njemačkoj Europu koju žele, to jest Europu koja je izvan suparništva Kine i Sjedinjenih Država," dodao je.

Posjet se događa u trenutku kada se vodi velik trgovinski spor između Pekinga i Bruxellesa oko uvoza kineskih solarnih ploča vrijednog 21 milijardu eura, a koji Europska komisija želi ograničiti uvođenjem antidampinških carina.

Merkel je poručila Pekingu da se tomu protivi. Njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler upozorio je ovaj tjedan da bi uvođenje antidampinških carina moglo potaknuti Peking da odgovori protumjera, što zabrinjava njemačku industriju.

Premda su odnosi Kine i Njemačke sada "gotovo idilični", Kundnani je upozorio da bi se to moglo promijeniti jer će Kina u "idućih deset godina" postati njemački konkurent, a ne više samo tržište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙