FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZOO i MZOS: Polazište za izradu 4. modula bio je Priručnik SZO-a

ZAGREB, 23. svibnja 2013. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) priopćili su danas da je polazište za pripremu 4. modula Kurikuluma zdravstvenog odgoja bio priručnik Svjetske zdravstvene organizacije Standardi spolnoga odgoja u Europi.

Priručnik "Standardi spolnoga odgoja u Europi - Okvir za kreatore političkih odluka, obrazovne i zdravstvene institucije i stručnjake" na hrvatski je preveo i pripremio AZOO u suradnji s Regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i Saveznim centrom za zdravstveno obrazovanje, a dostupan je na mrežnim stranicama MZOS-a i AZOO.

Kako se navodi u priopćenju, iskustva i smjernice iz Priručnika korišteni su u pripremi 4. modula "u cilju što kvalitetnije pripreme odgojno-obrazovnih radnika za provedbu sadržaja i tema Kurikuluma Zdravstvenog odgoja".

Priručnik je Svjetska zdravstvena organizacija objavila 2010. godine, a dosad preveden na šest jezika.

"Objavom na hrvatskome jeziku hrvatska obrazovna politika želi zainteresiranoj javnosti i odgojno-obrazovnim radnicima predstaviti suvremena kretanja i koncepte u području spolnoga odgoja u cilju uvođenja holističkoga modela zdravstvenoga odgoja. Holističkim pristupom mladima će se prezentirati nepristrane, znanstveno ispravne informacije o svim aspektima spolnosti i omogućiti im da razviju vještine na temelju kojih će u skladu s tim informacijama djelovati. Provođenje spolnoga odgoja na taj način, navodi se, a što ujedno ističu predstavnici MZOS-a i AZOO-a, pridonosi razvijanju otvorenih stajališta punih poštovanja i pomaže izgradnji ravnopravnog društva", ističe se u priopćenju.

Ustavni sud ukinuo je jučer Kurikulum zdravstvenog odgoja i pokrenuo postupak za ocjenu njegove ustavnosti. Ustavni sud zauzeo je stav da država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙