FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Tri sindikata hrvatske zrakoplovne kompanije Croatia Airlinesa - Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu najavili su za jutros u šest sati štrajk, zahtjevajući zadržavanje svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz prošle godine. Kompanija ističe da najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa, jer će većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima Croatia Airlinesa, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

VUKOVAR/OSIJEK - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer je s predizbornih skupova održanih u Vukovaru i Osijeku poručio da se mandat Kukuriku koalicije na vlasti može smatrati izgubljenim vremenom za Hrvatsku. Na predizbornom skupu koalicije HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ u Vukovaru Karamarko je rekao kako je Vukovar jedna od najvećih svetinja hrvatskog naroda, te da "oni koji nisu znali zaplakati kada je ovaj grad padao 18. studenoga nemaju pravo pričati niti odlučivati o njemu". U govoru u Ružičkinoj kući naglasio je kako su vladajući dosad "dosta toga polomili", te poručio da "ako slome Vukovar, slomit će i Hrvatsku". Predsjednik HDZ-a u Osijeku je poručio kako je Hrvatska na državnoj razini danas materijalno, gospodarski i svjetonazorski ugrožena, te da je takva situacija i u Osječko-baranjskoj županiji te Gradu Osijeku. "Kukuriku koalcija u svome obećanju od 21 laži nije ispunila ništa i njihov se dosadašnji mandat može nazvati izgubljenim vremenom za Hrvatsku", zaključio je Karamarko.

SPLIT - Baldasar je daleko najbolji izbor, poručio je sinoć predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović na splitskoj Matejušci, gdje je pružio potporu svom stranačkom kolegi i kandidatu koalicije SDP-HNS-HSU za splitskog gradonačelnika Ivi Baldasaru. Milanović je u obraćanju okupljenima Baldasara usporedio sa starim njemačkim dizel motorom, koji kad ga upališ treba vremena da uhvati radnu temperaturu, a onda kada krene ne staje. "Kad gledam Split, pitam se je li ovo Balkan? Ne, ovo je mediteranska kolijevka, ponos svih hrvatskih građana. Stoga, izbor je jednostavan. S jedne strane imate one koji se nazivaju neovisnima, a ovisni su o privatnim interesima i s druge strane čovjeka čistih ruku i čiste glave. Baldasar je daleko najbolji izbor", poručio je.

PULA - Bez Kajina ne bi se Istra čula u Hrvatskom saboru i u Hrvatskoj, poručio je sinoć potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u Puli na predizbornoj tribini koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDA, gdje je podržao Damira Kajina kao kandidata te koalicije za istarskog župana. "Premda smo do sada podržavali ljude koji su vodili IDS, na ovim izborima podupiremo Kajina, iako sam svjestan činjenice da svi neće razumijeti naš potez, da će neki to osuditi", naglasio je Pupovac, ustvrdivši kako je to bilo neophodno ukoliko se htjelo "birati ljude i ideje".

ZAGREB - Križ na Marjanu će biti postavljen, ali to se neće dogoditi sutra, 14. svibnja, rekao je sinoć zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov na splitskoj Ribarskoj večeri. "Mi ćemo sigurno postaviti križ na Marjanu, ali to nećemo učiniti sutra nego ćemo sutra javnost izvjestiti kada će biti organizirano postavljanje tog križa", izjavio je Šundov za Hinu. Splitski gradonačelnik Željko Kerum prošloga je tjedna najavljivao da će križ na Marjanu biti postavljen 14. svibnja, ali na večerašnjoj Ribarskoj večeri koju je na Zapadnoj obali organizirao HGS, on u svome govoru nije spominjo postavljanje križa.

RIJEKA - Kandidat koalicije Ri2020 za još jedan gradonačelnički mandat Vojko Obersnel (SDP) jučer je na središnjem predizbornom skupu u Rijeci kazao da je razvoj riječkog prometnog pravca okosnica razvoja u programu koalicije koju čine SDP, HNS, HSU, IDS, ARS, SDAH i SDSS. Obersnel je poručio kako su vrijednost tog prometnog pravca, koji iz središnje Europe vodi ka riječkoj luci, prepoznavale sve države i vlasti koje su u prošlosti djelovale na ovim prostorima, osim u 17 godina HDZ-ove vlasti. Nova je Vlada, naglasio je, ovaj prometni pravac jasno definirala kao jednu od najvažnijih strateških odrednica, što, ustvrdio je, daje naznake dolaska boljih dana.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja počeli su jučer pregovare o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje koje je predložilo Ministarstvo. Na sastanku je potpisan Protokol o vođenju pregovora, u ime MZOS-a sastanak je vodio ministar Željko Jovanović, a u ime Sindikata predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić, priopćio je MZOS. Kako se navodi, načelno su raspravljeni ključni elementi prijedloga Ministarstva, a glavni cilj pregovora je usklađivanje Granskoga kolektivnog ugovora (GKU) sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama.

ZAGREB - Svečanom akademijom sinoć je u zagrebačkom Histrionskom domu obilježena 91. obljetnica rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana (1922.-1999.). Tom prigodom predstavljena je knjiga njegova sina Miroslava Tuđmana "Programirane hereze i hrvatski otpori – Pripovijesti o nepoćudnim knjigama, o nepoželjnim ljudima, o prešućenim događajima i o ustrajnom otporu u doba detuđmanizacije i kriminalizacije Domovinskoga rata", te knjižica "Strateška polazišta za oslobađanje Hrvatske od unutarnje agresije" umirovljenog admirala Davora Domazeta Loše. Profesor Miroslav Tuđman napomenuo je kako je njegova knjiga sažetak onoga što su činili pojedinci, skupine i udruge u otporu politici detuđmanizacije, koja je, kako je rekao, nastupila nakon 2000. godine.

ZAGREB Knjiga "Svijet teksta - Uvod u Ricoeurovu hermeneutiku“ zagrebačke teoretičarke, književnice i prevoditeljice Jadranke Brnčić predstavljena je sinoć čitateljima u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Knjiga u izdanju Naklade Breza iz Zagreba (315 stranica) prvi je cjelovit pregled hermeneutike u Hrvatskoj i cjelovit uvod u opsežno polustoljetno djelo francuskog filozofa Paula Ricoeura (1913.-2005.), jednog od najzanačajnijih suvremenih teoretičara teksta. Predstavljanje je posvećeno 100-toj godišnjici rođenja toga filozofa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙