FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Zajedno za Dinamo" dobio tužbu protiv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Visoki upravni sud je usvojio tužbu inicijative "Zajedno za Dinamo" i presudio da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) mora odgovoriti na predstavke građana s legitimnim interesom kao što su, u konkretnom slučaju, članovi Dinama koji su prije dvije godine tražili da se ispita posluje li taj klub u skladu sa Zakonom o športu.

Kako im ministarstvo nije odgovorilo na predstavku kojom su tražili inspekcijskog nadzor NK Dinama obratili su se sudu. Visoki upravni sud prihvatio je tužbu i ministarstvu naložio da u "roku od 30 dana odluči o prigovoru tužitelja".

"Usvajanjem tužbe sud je poručio državnim tijelima i ministarstvima poput MZOS (koje je u našem slučaju svim raspoloživim opstrukcijama onemogućavalo rješavanje) da upravna tijela uvijek moraju služiti javnom interesu i građanima, a ne privatnom interesu moćnika s novcem koji su uzurpirali sport i klubove poput Zdravka Mamića", ističu u građanskoj inicijativi "Zajedno za Dinamo".

U priopćenju u kojem medije obavještavaju o presudi navode da je "sud razgolitio i visoke dužnosnike ministarstva poput bivšeg ministra Radovana Fuchsa ili čelnika uprave za sport Željka Klarića koji je ekspresno nakon odlaska iz MZOS-a dobio posao u Dinamu".

Smatraju i da presuda pokazuje kako u "Hrvatskoj postoji raritet svjetskih razmjera", jer umjesto zakonom propisane dvije mogućnosti - udruge građana ili privatiziranog kluba, imamo i "privatiziranu udrugu građana".

Sadašnjem ministru znanosti, obrazovanja i sporta poručuju da "navijači i članovi Dinama više nemaju ni vremena ni volje biti građani drugog reda, bez obzira na stalne najave o 'isušivanju močvare'".

"Gospodine ministre, molimo vas da hrvatskoj javnosti, a poštujući i presudu upravnog suda, u najkraćem mogućem roku kažete: tko, kada i kako će uvesti zakonitost u naš klub, jer mi članovima koje molimo za strpljenje više ne znamo objasniti kako i zašto se u našoj državi tako otvoreno i besramno mogu kršiti njihova prava".

Članovi inicijative "Zajedno za Dinamo" ministra upozoravaju i da će, ukoliko u razumnom roku ne dobiju odgovor, pred ministarstvom organizirati prosvjed.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙