FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

OKLAHOMA CITY

Najmanje 91 osoba, uključujući dvadesetero djece, izgubilo je živote u tri i pol kilometra širokom tornadu koji je u ponedjeljak prohujao predgrađem Oklahoma Cityja. Snažan tornado, s vjetrom koji je na mahove dostizao brzinu od oko 320 kilometara na sat, opustošio je šire područje gradića Moorea, južno predgrađe Oklahoma Cityja. Predsjednik Barack Obama proglasio je Moore područjem katastrofe, što znači da će pogođena zona dobiti saveznu pomoć u novcu i ljudstvu. Spasilačke službe očajnički tragaju po ruševinama osnovne škole Plaza Towers koja se izravno našla na putu tornadu. Ozlijeđeno je 240 ljudi, od kojih 60 djece.

ZAGREB

Litva podupire skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, smatra da je RH postavila važan primjer za druge zemlje u regiji te da će njezin ulazak u europsku obitelj biti poticaj za druge zemlje, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik litavskog parlamenta Vydas Gedvilas nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. "Drago nam je i podupiremo buduće članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Litva preuzima predsjedanje EU-om 1. srpnja, a to koincidira s ulaskom u članstvo RH i na tome vam čestitamo. Smatramo da je Hrvatska postavila važan primjer za druge zemlje zapadnog Balkana i nadamo se njenom aktivnom sudjelovanju u razvoju regionalne suradnje. Smatramo da će to biti poticaj i za pristupanja drugih zemalja", rekao je Gedvilas, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, u izjavi za novinare. Po njegovim riječima, Litva kao buduća predsjedateljica EU-a pridaje veliku važnost integraciji RH u institucionalnu strukturu EU-a i u tom je pogledu spremna dijeliti svoja iskustva kada je riječ o funkcioniranju unutar EU-a i o interakciji parlamenta i vlade u europskim poslovima.

SARAJEVO

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker u utorak je izravno imenovao predsjednike HDZ BiH i HDZ 1990. Dragana Čovića i Božu Ljubića odgovornima za blokiranje napretka Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za zastoj u približavanju BiH NATO-u, dok je za višemjesečnu krizu vlasti u Federaciji BiH krivnju prebacio na Socijaldemokratsku partiju (SDP) i Stranku demokratske akcije (SDP). "Stranački lideri budućnost ove zemlje drže kao taoca prikrivajući činjenicu kako su svo vrijeme usmjereni na realiziranje svojih sebičnih političkih ciljeva", kazao je Reeker u Sarajevu gdje se tijekom službenog posjeta sastao i sa studentima iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

BRUXELLES

Europski čelnici, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupit će se u srijedu popodne na summitu u Bruxellesu na kojem će razgovarati o borbi protiv utaje poreza i o energetskim pitanjima. Europska unija se želi obračunati s poreznim prijevarama, utajama poreza i poreznim oazama. Zbog raznovrsnih načina izbjegavanja poreza Europska unija prema procjenama godišnje gubi tisuću milijardi eura ili dvije tisuće eura po glavi stanovnika. Nešto manje od tisuću milijardi iznosi sedmogodišnji proračun EU-a. Borba protiv poreznih utaja došla je u središte pozornosti nakon što je izbila afera s golemom mrežom poreznih oaza tzv. Offshore Leaks. Skupina svjetskih istraživačkih novinara otkrila je razgranat i uhodan sustav skrivanja novca od poreznih vlasti na odabranim egzotičnim lokacijama. To pitanje je još aktualnije s obzirom da se u trenutku krize smanjuju sredstva za socijalne potrebe, poticanje rasta i zapošljavanja, a na poreznim utajama godišnje se izgubi približno koliko se uloži u javno zdravstvo.

SARAJEVO

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izvijestilo je u utorak javnost u toj zemlji kako je zaprimilo notu hrvatskog veleposlanstva u BiH o odluci hrvatske vlade kojom se stavlja izvan snage međudržavni sporazum o ukidanju viza te je pozvalo građane BiH da poštuju nova pravila koja će vrijediti od 1. srpnja kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. Odlukom hrvatske vlade o stavljanju izvan snage sporazuma o ukidanju viza s BiH iz 2003. godine, donesenom ranije ovog mjeseca, konstatirano je kako se vizna poltiika Hrvatske od 1. srpnja u cijelosti usklađuje s viznom politikom EU. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u priopćenju podsjetilo kako za državljane te zemlje to znači da će se od 1. srpnja 2013. godine za putovanja u Hrvatsku primjenjivati režim za putovanje u zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, odnosno kako će prelazak granice biti moguć s biometrijskim putovnicama.

SARAJEVO

Poraz SDP-a i pobjeda HDZ-a bit je napisa dnevnih listova u Bosni i Hercegovini koji i u utorak izvješćuju o rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj. Sarajevski "Dnevni avaz" konstatira kako je SDP nedvojbeno ostvario loše rezultate na lokalnim izborima, a u naslovu citira izjavu predsjednika stranke Zorana Milanovića kojom je preuzeo odgovornost za takav ishod. List prenosi izjave analitičara poput Davora Gjenera i Žarka Puhovskog u kojima se ističe Milanovićeva odgovornost za neuspjeh SDP-a ali i činjenica da je HDZ, unatoč inzistiranju stranačkog vrha na pobjedi, dobre rezultate ostvario tek tamo "gdje to nije bitno". "To su županije koje imaju najmanje utjecaja na svakidašnji život građana, ali omogućavaju stranci da govori o uspjehu", citira "Avaz" Puhovskog.

LJUBLJANA

Rezultat prvog kruga hrvatskih lokalnih izbora koji je održan u nedjelju govori da SDP i HDZ ostaju najjače stranke, s tendencijom pada popularnosti stranaka lijevog centra, ocjena je koju u utorak iznose "Delo" i "Dnevnik", dva vodeća slovenska dnevnika. "Nešto dublja analiza rezultata pokazuje da je SDP najveći gubitnik prvog kruga, ali hrvatski analitičari navode da niti HDZ nema razloga za slavlje", navodi list i dodaje kako je HDZ na izborima za općinska vijeća pobijedio u 12, a SDP u 6 većih gradova, ali da će većinu načelnika i polovicu župana birači izabrati u drugom krugu. Djelomičnu satisfakciju za slabije rezultate prvog kruga SDP-u bi u drugom krugu mogla donijeti moguća pobjeda njegova kandidata nad HDZ-ovim za gradonačelnika Splita, te očekivani rezultat drugog kruga za gradonačelnika Rijeke, gdje će se također ogledati SDP-ov i HDZ-ov kandidat, navodi list.

KABUL

Najmanje desetorica afganistanskih policajaca poginula su u zadnja 24 sata u dvama napadima u Afganistanu, od kojih se jedan prometnuo u sukob talibanskih pobunjenika i afganistanskih snaga koji se u utorak nastavio, priopćile su mjesne vlasti. Najmanje četvorica policajaca i 26 pobunjenika poginula su u pucnjavi koja je u ponedjeljak ujutro izbila u pokrajini Helmandu, jednom od uporišta talibana na jugu zemlje, rekao je glasnogovornik pokrajinskog guvernera Omar Zwak, pri čemu nije bilo moguće provjeriti broj žrtava iz neovisnog izvora. Više stotina talibana napalo je javne ustanove u okrugu Sanginu, što je bilo povod za odgovor afganistanskih snaga koje su ih "potisnule", rekao je glasnogovornik dodavši da "sporadični" sukobi još traju. Glasnogovornik talibana Jusuf Ahmadi je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse potvrdio koordinirani napad u tom okrugu, ne navodeći broj žrtava među pobunjenicima.

PODGORICA

Crna Gora u utorak obilježava Dan neovisnosti, kada je 21. svibnja 2006. godina ne referendumu obnovljena neovisna država. Tim povodom premijer Milo Đukanović organizira svečani prijem za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog zbora te predstavnike javnog i kulturnog života Crne Gore, a predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić položit će vijenac na spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu u mauzoleju na Lovćenu, koji je izradio poznati hrvatski umjetnik Ivan Meštrović. U Crnoj Gori je 21. svibnja 2006. godine održan referendum na kojemu su građani odlučili da nakon više od 90 godina bude obnovljena neovisna država.

SARAJEVO

Političke stranke u Bosni i Hercegovini za proteklih osam godina dobile su iz proračuna na različitim razinama vlasti gotovo 90 milijuna eura za financiranje njihovog rada, a iznosi koji se izdvajaju za te svrhe rastu iz godine u godinu, objavilo je u utorak sarajevsko "Oslobođenje". Pozivajući se na informacije Službe za reviziju pri Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP), list navodi kako je samo iz proračuna Federacije BiH, koji je u kroničnim deficitu zbog čega se ona i morala zadužiti kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), političkim strankama od 2004. do kraja 2012. godine transferirano oko 14 milijuna eura. Republika Srpska, čiji je proračun također u konstantnom "minusu", strankama je u istom razdoblju dala čak 15,3 milijuna eura. Ostatak sredstava do 90 milijuna eura strankama su izdvajale općine odnosno županije i država BiH.

LJUBLJANA

Većina Slovenaca smatra da je sadašnja vlada koju vodi premijerka Alenka Bratušek manje uspješna u borbi protiv krize od prethodnih vlada, pokazalo je u utorak objavljena anketa agencije Episcentar koju prenose mediji. Da se je protukriznim djelovanjem najviše istaknula vlada koju je od 2008. do 2011. vodio Borut Pahor ocijenilo je 39,4 posto ispitanika, a da je to bila vlada koju je do prije dva mjeseca vodio Janez Janša smatra njih 34,4 posto, dok je aktualnu vladu Alenke Bratušek najuspješnijom u borbi protiv krize ocijenilo 26,4 posto ispitanika. U telefonskoj anketi Episcentra, provedenoj prošlog tjedna za portal Telekoma Slovenije, sudjelovalo je 600 ispitanika.

TIKRIT

Pet osoba je poginulo u utorak ujutro u napadima na sjeveru Iraka, dan nakon niza napada u kojima su život izgubile 64 osobe, doznaje se od medicinskih i sigurnosnih izvora. U Tuz Hurmatuu, 175 km sjeverno od Bagdada, tri osobe su poginule a 44 su ranjene u eksploziji dviju autobomba u četvrti s turkmenskom većinom. Nešto sjevernije, u Kirkuku, u eksploziji dviju bomba na tržnici ubijena su dva prodavača ovaca a najmanje 25 osoba je ranjeno. I Tuz Hurmatu i Kirkuk su na teritoriju koji prisvajaju i autonomna regija Irački Kurdistan i savezna vlada u Bagdadu.

VARŠAVA

Zrakoplov njemačke tvrtke Lufthanse sa 67 putnika i članova posade prisilno je sletio u zračnu luku u Katowicama na jugu Poljske, nedugo pošto je poletio za Frankfurt, rekao je u utorak glasnogovornik zračne luke u Katowicama Cezary Orezch. "Zrakoplov Bombardier Canadair Regional Jet 700 poletio je iz Katowica u 6.28 sati. Nedugo nakon polijetanja pilot je javio da jedan motor ne radi i zatražio je da se zrakoplov vrati u Katowice. Zrakopolov je sletio bez problema u 6.54 sati, a na pistu su odmah upućeni vatrogasci i vozila hitne medicinske pomoći, kao što zahtijeva procedura", rekao je Orzech. Uzroci kvara zasad su nepoznati. Kako pišu poljski mediji, zapalio se motor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙