FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 20. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo važnije vijesti iz svijeta do 9.30 sati.

ZAGREB - Lokalni izbori u Hrvatskoj test su za vladu lijevog centra premijera Zorana Milanovića, nakon nedavnog poraza na europskim izborima i nešto više od mjesec dana uoči ulaska zemlje u EU, ocjenjuju strane novinske agencije u izvještajima o izborima za regionalnu i lokalnu samoupravu koji su u nedjelju održani u Hrvatskoj. Hrvati su glasovali na lokalnim izborima koji su test za vladu lijevog centra i njezinu strogu politiku, šest tjedana prije ulaska te bivše jugoslavenske republike u Europsku uniju, piše AFP. Francuska novinska agencija navodi da je glavni problem izbora za vladajući SDP populistički gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, političar kojega mediji često vežu uz korupciju i bivši šef gradskog SDP-a isključen iz stranke 2009., kada se kao neovisni kandidat kandidirao na predsjedničkim izborima. Analitičari vjeruju da bi Zagreb mogao biti težak udarac za Milanovića, samo mjesec dana nakon neuspjeha na izborima za Europski parlament kada je konzervativna koalicija predvođena oporbenim HDZ-om osvojila šest, a SDP-ova koalicija pet mjesta u Europskom parlamentu, piše AFP. Prenoseći rezultate anketa po izlasku s birališta, a neke i privremene službene rezultate izbora, agencije posebnu pozornost posvećuju pobjedi u prvom krugu Bandića u Zagrebu i izborni poraz dosadašnjeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma kojega talijanska ANSA ocijenjuje kao "kontroverznog gradonačelnika poznatog po nacionalističkim izjavama i protivljenju gay paradi u Splitu". Austrijska agencija APA ocijenila je da vladajući socijaldemokrati mogu odahnuti budući da oporbeni HDZ nije na ovim lokalnim izborima uspio ponoviti iznenađujući uspjeh ostvaren na izborima za Europski parlament održanima 14. travnja. "Neuspjeh kandidata vodećih političkih stranaka SDP-a i HDZ-a u najvećim gradovima mogao bi potaknuti pitanje odgovornosti njihovih predsjednika Zorana Milanovića i Tomislav Karamarka", piše slovenska STA. "Lokalni izbori bit će i pravi test za vladajuću koaliciju lijevog centra na čelu sa SDP-om koja je izgubila od HDZ-a na travanjskim izborima za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu", prenosi srbijanska agencija Beta.

BEOGRAD - Beogradski elektronički mediji u nedjelju navečer, pozivajući se na neslužbene rezultate lokalnih izbora u Hrvatskoj, izdvajaju poraz gradonačelnika Splita Željka Keruma i koalicije prevođene SDP-om u Zagrebu, uz ocjenu da će gradonačelnici u većim hrvatskim gradovima najverojatnije biti izabrani u drugom krugu. Navodi se da je na lokalnim izborima glasovalo 46,13 posto od 3,75 milijuna građana, i da je - prema rezultatima koji stižu u Državno izborno povjerenstvo, sve izvjesnije da će se gradonačelnici u većini velikih gradova birati za dva tjedna u drugom izbornom krugu. Agencija Tanjug izdvaja da su, prema prvim neslužbenim rezultatima, Zagrepčani, Osječani i Riječani najviše glasova dali aktualnim gradonačelnicima Milanu Bandiću, Krešimiru Bubalu i Vojku Obersnelu. "Za razliku od njih, građani Splita odlučili su da im je dosta Željka Keruma, jer dva vodeća mjesta imaju kandidati SDP-a Ivo Baldasar i kandidat HDZ-a Vjekoslav Ivanišević", navodi agencija Tanjug. U kasnijim izvješćima iz Zagreba navodi se i da u Rijeci neće biti drugog kruga jer je kandidat koalicije SDP i dosadašnji gradonačelnik Vojko Obresnel sa osvojenih 50,55 posto glasova porazio protukandidata iz HDZ-a Hrvoja Burića za kojeg je glasovalo 16,02 posto Riječana, ali da je situacija u Zadru obrnuta u korist kandidata HDZ Božidara Kalmete, iza kojeg je Ivo Bilić iz koalicije koju predvodi SDP. Navodi se i da je u izborima za skupštine i vijeća gradova, SDP s koalicijskim partnerima najviše glasova osvojio u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Dopisnik "Večernjih novosti" ocjenjuje da, iako po neslužbenim podacima, "izlazne ankete pokazuju očekivane rezultate, kojima prije svega može biti zadovoljan Milan Bandić, koji je dobio povjerenje više od 40 posto građana Zagreba", te da je "gotovo sigurno da će pobijediti i u drugom krugu". "Poraz SDP-a u Zagrebu je veoma težak i stranka koja sada vodi vladu nakon dugo vremena neće imati prevlast u Zagrebu", istaknuo je novinar "Večernjih novosti", procjenjujući istodobno da bi u Splitu, uprkos neizvjesnosti, u drugom krugu veće šanse mogao imati kandidat HDZ arhitekt Vjekoslav Ivanišević kojemu će pripasti Kerumovi glasovi. Među podacima u beogradskim elektroničkim medijima u povodu hrvatskih lokalnih izbora navodi se i izvješće Hrvatske televizije da je u sjevernu Dalmaciju i Liku iz Srbije ove godine autobusima i automobilima došlo i glasovalo mnogo manje Srba koji žive u Srbiji, nego na ranijim izborima, te da su, navodno, u Vukovaru članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pratili 'tko od Srba glasa'.

LJUBLJANA - Slovenski mediji opširno su popratili održavanje lokalnih izbora u Hrvatskoj, ali zasad bez komentara i dubljih analiza, i uglavnom se osvrću na rezultate u najvećim hrvatskim gradovima. Tako ljubljansko "Delo" navodi da će tek drugi krug izbora za gradonačelnike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i nekim drugim gradovima pokazati "tko je zapravo pobijedio, a tko izgubio". Portal slovenskog Telekoma navodi da bi u SDP-u nakon slabijeg rezultata na nedavnim izborima za Europski parlament novi mogući neuspjeh značio nastavak pada popularnosti stranke i da bi se njegov predsjednik, premijer Zoran Milanović, zato mogao suočiti i s "glasnim kritikama" unutar same stranke, osobito ako SDP ne pobijedi sa svojim kandidatima za gradonačelnike u nekim od najvećih gradova, pri čemu se posebno ističe drugi krug izbora u Zagrebu. Slovenski radio u ponedjeljak navodi da je prema ukupnom broju glasova u prvom krugu izbora pobijedio HDZ, ali da niti najjača oporbena stranka "nema razloga za slavlje". Slovenski mediji prenose i najave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će na jesen, nakon što Hrvatska uđe u EU, zahtijevati prijevremene izbore. Navodi se i kako hrvatski politički analitičari ne očekuju "tektonske promjene" na političkoj pozornici, a Slovenska televizija da će konačni rezultati biti važni jer bi mogli sugerirati tko će biti pobjednik na sljedećim parlamentarnim izborima.

SARAJEVO - Elektronički mediji u Bosni i Hercegovini u nedjelju navečer dali su veliku pozornost lokalnim izborima u Hrvatskoj izvijestivši kako o rezultatima izlaznih anketa tako i o prvim neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. U prvim izvješćima istaknuta je činjenica kako će se gradonačelnici većih hrvatskih gradova birati uglavnom u drugom krugu, a u prvim izvješćima istaknuta su uvjerljiva vodstva koja su u Zagrebu ostvarili Milan Bandić te u Rijeci Vojko Obersnel. Zanimljivom su konstatirali i činjenicu da je izbore u Splitu uvjerljivo izgubio dosadašnji gradonačelnik Željko Kerum. TV Federacije BiH (FTV) u izvješću iz Zagreba je konstatirala kako su ovi izbori, iako lokalni, bili prilika da većina glasača iskaže i svoj sud o postignutićima sadašnje vladajuće koalicije u Hrvatskoj pri čemu je nezadovoljstvo njenom politikom doprinijelo slabom rezultatu kojega je ostvario SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić.

NEW DELHI - Kineski premijer Li Keqiang obećao je u ponedjeljak da će s Indijom graditi "međusobno povjerenje", nakon nedavnog graničnog izgreda dvaju azijskih orijaša, ocijenivši da su njihovi dobri bilateralni odnosi presudni za mir u svijetu. Li, koji je u nedjelju doputovao u indijsku prijestolnicu, istaknuo je da njegova odluka da Indija bude prva zemlja u koju dolazi otkako je u ožujku preuzeo premijersku dužnost potvrđuje važnost koju Peking pridaje bilateralnim vezama s New Delhijem. "Tri su cilja mojeg posjeta: međusobno povjerenje, razvoj suradnje i pogled u budućnost", rekao je Li pred novinarima, dok je uz njega bio indijski kolega Manmohan Singh. Kineski premijer je istaknuo da "dvije zemlje mogu poboljšati međusobno razumijevanje i izgraditi novu vrstu odnosa između velesila te promicati zdrav razvoj Kine i Indije". "To će biti stvarna dobrobit za Aziju i za svijet", dodao je. Predsjednik vlade drugog po snazi svjetskog gospodarstva doputovao je u New Delhi nekoliko tjedana nakon ponovnog porasta granične napetosti između dviju zemalja, pošto su Indijci optužili kinesku vojsku da je 15. travnja ušla 20 kilometara duboku u teritorij u Himalaji koji oni smatraju svojim. "Crta stvarnog nadzora" (LAC) između dviju nuklearnih sila nikad nije službeno određena, premda su New Delhi i Peking potpisali ugovore o očuvanju mira na tom području na kojemu se 1962. vodio kratak rat. Li je, ne spominjući izravno nedavni izgred, istaknuo da suradnja dviju najmnogoljudnijih zemalja planeta ima utjecaj na cijeli svijet: "Svjetski mir (...) nije moguć bez strateškog povjerenja između Indije i Kine". Granični problemi već godinama opterećuju kinesko-indijske odnose. O njima su Indija i Kina u posljednjih 25 godina 14 puta pregovarale, ali bez rezultata. Li će se nakon razgovora sa Singhom sastati s ministrom vanjskih poslova Salmanom Khurshidom i čelnicima najveće oporbene stranke Bharatiya Janata Party (BJP). U utorak će posjetiti Mumbai, gospodarsku prijestolnicu Indije. Kina je postala drugi gospodarski partner Indije, s trgovačkom razmjenom koja je lani iznosila 66,5 milijarda dolara, rekao je zamjenik kineskog ministra za trgovinu Jiang Yaoping. Cilj je da ona u 2015. bude 100 miljarda dolara.

CARACAS - Činjenica da je Venezuela nedavno imenovala voditelja svoje diplomatske misije u SAD pokazuje želju te države da obnovi pune diplomatske odnose s Washingtonom, rekao je u razgovoru za nacionalnu televiziju ministar vanjskih poslova Venezuele Elias Jaua. Zbog brojnih sukoba Caracasa i Washingtona tijekom 14 godina vladavine pokojnog socijalističkog venezuelskog predsjednika Huga Chaveza dvije zemlje nisu međusobno imale veleposlanike, a Jaua je u interviewu dao do znanja da bi imenovanje vladi bliskog političara Calixta Ortege za otpravnika poslova u Washingtonu mogao biti uvod u obnovu odnosa na razini veleposlanika. "Ovo je poruka američkim političarima kako bi shvatili da Venezuela želi normalizirati odnose... imenovanjem najviših diplomatskih predstavnika", rekao je. "Zašto? Zato što su nam SAD i dalje najvažniji trgovinski partner", dodao je. Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro posljednjih je mjeseci nekoliko puta rekao kako želi poboljšati odnose s Washingtonom, pod uvjetom da ti odnosi odražavaju uzajamno poštovanje. No istodobno je optuživao SAD za pokušaje destabilizacije Venezuele.

WASHINGTON - Bijela Kuća će u ponedjeljak biti poprište povijesnog susreta američkog i mijanmarskog predsjednika, koji je bio nezamisliv prije par godina, a svrha mu je potvrditi potporu Washingtona demokratskim promjenama u Mijanmaru. Suret mijanmarskog predsjednika Theina Seina s predsjednikom Barackom Obamom bit će prvi na toj razini poslije gotovo pola stoljeća. Nijedan mijanmarski čelnik nije primljen u Bijeloj kući nakon posjeta generala Ne Wina 1966., za predsjedničkog mandata Lyndona Johnsona, četiri godine nakon vojnog državnog udara koji je tadašnju Burmu gurnuo u višedesetljetnu izolaciju. Barack Obama, koji je u studenom posjetio Mijanmar, razgovarat će s Theinom Seinom o reformama i etničkim napetostima u toj zemlji te o razvoju trgovine između dviju zemalja. Thein Sein će u Američkog trgovačkoj komori održati govor pred američkim poduzetnicima. Protivnici ovog posjeta ističu da je on preuranjen i da bi mogao oslabiti pritisak na režim, u času kad Mijanmar ne pokazuje nimalo volje da poboljša stanje ljudskih prava, napose nakon nedavnog nasilja nad muslimanskom apatridnom manjinom Rohingyjama, kad su redarstvene snage optužene za nedjelovanje. Thein Sein, bivši premijer vojne hunte, koji je 2011. postao predsjednik države, priredio je golemo iznenađenje kada je nakon dolaska na vlast oslobodio stotine političkih zatvorenika i dopustio istaknutoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi da uđe u parlament. Thein Sein je uoči puta rekao za radio Glas Amerike da će Obamu izvijestiti o nastavku reforma i zamoliti ga da ukine i preostale gospodarske sankcije, nakon što je SAD većinu već obustavio. Bijela kuća je istaknula da je posjet mijanmarskog predsjednika "potvrda opredjeljenja predsjednika Obame da podupire i pomaže državama koje se odluče za reforme". Američka nevladina organizacija US Campaign for Burma najavila je u ponedjeljak prosvjed ispred Bijele kuće ne bi li privukla pozornost na sudbinu Rohingyja, žrtava "kampanje etničkog čišćenja", kako se navodi u izvješću nevladine organizacije Human Rights Watch. "Predsjednik Obama šalje poruku da njegova administracija ne mari za zločine protiv čovječnosti koje su počinile državne snage nad etničkim i vjerskim manjinama u Mijanmaru", upozorila je direktorica te organizacije Jennifer Quigley.

WASHINGTON - Snažno olujno nevrijeme na američkom Srednjem zapadu uzrokovalo je u nedjelju u saveznim državama Kansasu, Oklahomi i Iowi pojavu tornada koji su rušili kuće i usmrtili najmanje jednu osobu, pišu mediji. Oblaci u obliku lijevka viđeni su u gradovima Edmondu i Shawneeju u Oklahomi i u njihovoj okolici. U Shawneeju se tornado sručio na naselje automobilskih prikolica koje služe za stanovanje, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula, izvijestila je televizija Fox. U četvrtak se na Teksas obrušilo deset tornada u kojima je barem šest osoba izgubilo život, a deseci su ozlijeđeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙