FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KARACHI - Naoružana skupina muškaraca u subotu navečer je u Karachiju ubila visoku dužnosnicu Pokreta za pravdu, Zohru Husein, kojoj je na čelu bivši pakistanski igrač kriketa i političar Imran Khan, uoči ponovnog održavanja izbora u jedanaest pakistanskih okruga i nakon insinuacija da su glasovi lažirani, a izbori namješteni. Čelnik PTI-ja Imran Khan u nedjelju je za ubojstvo optužio neovisni Pokret Qaumi Mutahida, na vlasti u Karachiju. Khan smatra da iza ubojstva stoji vođa stranke Altaf Husain koji stranku vodi iz egzila u Londonu. U nedjelju se, u skladu s odlukom pakistanskog izbornog povjerenstva u 43 od 250 biračkih mjesta u Pakistanu održava novo glasovanje, nakon informacija o izbornim prijevarama na parlamentarnim izborima održanima 11. svibnja.

NEW YORK - Oštećenje tračnice moglo bi biti uzrok sudara dvaju prigradskih vlakova u petak u Bridgeportu, u američkoj saveznoj državi Connecticutu u kojoj je, po novim podatcima, ozlijeđeno više od 70 osoba, izvijestili su u subotu dužnosnici. Istražitelji su u subotu pregledavali dio istočne pruge koja prolazi kroz New Haven, kojom na dan prođe oko 280.000 putnika i pritom su otkrili da je jedan spoj na tračnici oštećen. Rano poslijepodne guverner države Dan Malloy je poručio na Twitteru da je "osam osoba još u bolnici, među kojima su tri u kritičnom stanju". Na toj pruzi između New Yorka i New Havena koja je u sudaru vlakova teško oštećena, promet će za vrijeme istrage biti obustavljen na neodređeno vrijeme, rekao je Malloy. U sudaru su sudjelovala dva vlaka, jedan koji je išao u New York i drugi koji je išao u New Haven.

LIBREVILLE - Mirovne snage afričkih zemalja u Srednjoafričkoj Republici dobit će pojačanja kako bi se lakše nosile sa zadaćama na terenu, odlučili su načelnici stožera zemalja čiji vojnici sudjeluju u tim snagama. "Nužno je modificirati mandat regionalnih snaga koje su raspoređene u Srednjoafričkoj Republici...Moraju se preusmjeriti na održanje reda i osiguravanje izbornog procesa", rekao je nakon sastanka održanog u Gabonu general Guy-Pierre Garcia iz DR Konga. Mirovne snage (FOMAC) sada broje 730 vojnika. "Njihov broj bit će povećan na 2.000 vojnika", rekao je Garcia. Tisuće pobunjenika iz koalicije Seleka su pod vodstvom Michela Djotodie osvojile glavni grad Bangui 24. ožujka, prisilivši predsjednika Francoisa Bozizea da pobjegne u susjedni Kamerun. Djotodia je kasnije proglašen privremenim predsjednikom od kojeg je parlament zatražio da vodi zemlju do izbora koji se moraju održati u roku od 18. mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙