FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO - Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je usvojio zaključak kojim je predsjednika tog entiteta Živka Budimira pozvao da podnese ostavku jer nije u mogućnosti obnašati svoje dužnost. Neobvezujuća odluka usvojena je na izvanrednoj sjednici Doma naroda održanoj u Sarajevu nakon što je takvu preporuku dalo ustavno povjerenstvo. Nakon višesatne rasprave zastupnici su većinom glasova usvojili i zaključak kojim su konstatirali da Budimir nije u stanju ispunjavati svoju ustavnu zadaću otkako je 26. travnja uhićen zbog sumnje da je primao mito kako bi osuđenima na zatvorske kazne davao pomilovanja. Istražno povjerenstvo koje je utemeljio Zastupnički dom federalnog parlamenta ispituje okolnosti Budimirova uhićenja a najavljeno je kako bi ono do kraja narednog tjedna moglo donijeti preporuku o tome ima li osnova za pokretanje postupka smjene entitetskog predsjednika.

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da Iran mora sudjelovati na predloženoj međunarodnoj konferenciji o građanskom ratu u Siriji, ali da zapadne zemlje željele ograničiti listu sudionika i moguće unaprijed utjecati na ishod razgovora. "Među nekim zapadnim kolegama postoji želja da se suzi krug sudionika i da proces krene iz vrlo male skupine zemalja u okviru koji bi unaprijed odredio pregovaračke timove, dnevni red, pa možda čak i ishod razgovora", rekao je Lavrov u intervjuu objavljenom na internetskim stranicama njegova ministarstva. Moskva je prošloga tjedna pristala zajedno sa SAD-om organizirati međunarodnu konferenciju sličnu onoj koja je održana prošle godine, no ovoga puta s predstavnicima vlade i oporbe kao sudionicima. Iran je pozdravio prijedlog i izrazio očekivanje da će biti dio procesa.

PARIZ - Njemačka kancelarka Angela Merkel ustvrdila je u četvrtak u Berlinu da je njezin odnos s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom dobar, u času kada se potonji u Parizu pohvalio da se uvijek uspijevao dogovoriti s njom, premda su se veze dviju zemalja zategnule. "Francusko-njemačke veze počivaju na čvrstim temeljima, moj osobni odnos s Francoisom Hollandeom je dobar, što ne znači da se ponekad ne razilazimo u bitnim pitanjima", rekla je kancelarka u prigodi rasprave o Europi u njemačkoj prijestolnici. Francois Hollande je u Parizu podsjetio da "Europa ne može ići naprijed" bez Francuske i Njemačke. "Prva stvar koju svaki put moramo napraviti, a tako smo postupali u zadnjih godinu dana, jest postići nagodbu između Francuske i Njemačke. S Merkel smo to nastojali svaki put, za to je trebalo vremena, ali smo uvijek uspijevali", istaknuo je francuski predsjednik.

VARŠAVA - Predsjednik talijanske vlade Enrico Letta i poljske Donald Tusk zauzeli su se u četvrtak u Varšavi za sinergiju prijeko potrebne financijske discipline i gospodarskog rasta u Europi koja s mukom izlazi iz krize. "Zajedno ćemo raditi na postizanju dogovora glavnih aktera na europskoj pozornici kako bi dvije glavne teme u europskoj raspravi, a to su gospodarski rast i financijska disciplina, vodile prema sinergiji a ne prema alternativi", rekao je Tusk novinarima. "Za nas je proračunska konsolidacija uvjet koji treba ispuniti kako bismo proveli naša politička rješenja, pa tako i ona u borbi s nezaposlenošću mladih", rekao je pak Letta. Talijanski premijer je u Varšavi nastavio svoj obilazak europskih prijestolnica uoči idućeg susreta na vrhu EU-a u lipnju. Prije toga je boravio u Parizu, Bruxellesu, Berlinu i Madridu.

AMMAN - Sastanak skupine "Prijatelji Sirije" koja obuhvaća zemlje neprijateljski raspoložene prema režimu Bašara al-Asada, održat će se 22. svibnja u Ammanu, priopćilo je u četvrtak jordansko ministarstvo vanjskih poslova. "Ministri iz Jordana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Katara, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Turske, Njemačke i Italije, sastat će se u Ammanu" 22. svibnja, dodaje glasnogovornica ministarstva. "Istog dana će se održati sastanak visokih dužnosnika", dodala je. Američki State Department je objavio u utorak da će državni tajnik John Kerry sudjelovati na tom sastanku.

UJEDINJENI NARODI - Trojicu UN-ovih vojnih promatrača nakratko je zarobila nepoznata oružana skupina na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom, samo tri dana nakon što su sirijski pobunjenici oslobodili četvoricu UN-ovih pripadnika mirovnih snaga, izjavio je u četvrtak UN-ov dužnosnik. U srijedu rano ujutro skupina muškaraca provalila je u UN-ovu promatračku postaju i odvelo tri nenaoružana vojna promatrača koji su bili raspoređeni u UN-ovu organizaciju za nadzor primirja koja podupire mirovnu misiju poznatu kao UNDOF, rekao je neimenovani dužnosnik agenciji Reuters. Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. Sirijski vojnici ne smiju prelaziti liniju razdvajanja utvrđenu 1974. a Izrael i Sirija su još uvijek tehnički u ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙